Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem na etapie przygotowania projektu wędzarni z moim tatą. Mam problem, ponieważ on upiera się przy komorze murowanej, a ja chcę drewnianą. Mój wstępny pomysł wrzuciłem w poniższym temacie.

Projekt wędzarni

Mój tata chce wymurować komorę i wyłożyć ją deskami, ewentualnie docieplić wełną pomiędzy. Uważam, że wełna absolutnie się nie sprawdzi i wcześniej czy później zawilgnie. W konsekwencji może pojawić się pleśń lub grzyb. Natomiast komora murowana i wydeskowana z pustką powietrzną może być problematyczna zwłaszcza w zimie. Wg mnie trudniej będzie ją wygrzać, a na murowanych ścianach może skraplać się wilgoć w trakcie wędzenia. Utrzymanie odpowiedniej temperatury w komorze może wymagać przekroczenia dopuszczalnych temperatur spalania, że o zużyciu drewna już nie wspomnę. O kominie już sporo się naczytałem i absolutnie nie jest brany pod uwagę, zatem dochodzi trudniejsza do rozwiązania w przypadku cegły kwestia otworów dymowych. Wg mnie komora drewniana z 2 warstwami desek oddzielonych pustką jest najlepszym rozwiązaniem.

Podobno już było sporo na ten temat na forum, ale nie udało mi się znaleźć żadnych konkretnych informacji, dlatego postanowiłem utworzyć ten temat. Będę wdzięczny za konkretne argumenty do tej dyskusji.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20643-w%C4%99dzarnia-murowana-wyk%C5%82adana-deskami/

Ja bym Ci podpowiedział komorę w dwoma ścianami z drewna z dylatacją . Dołożenie ocieplenia nie zaszkodzi. Możesz zrobić komorę wg. tego projektu. Już się sprawdził w naszym  hobby.

P.S

Dziwię się ,że nic nie znalazłeś.Projektów na tej stronie jest multum

Edytowane przez arkadiusz
  • Like 1

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20643-w%C4%99dzarnia-murowana-wyk%C5%82adana-deskami/#findComment-908922

W dniu 10.03.2024 o 17:03, marcel089 napisał(a):

Witam,

Jestem na etapie przygotowania projektu wędzarni z moim tatą. Mam problem, ponieważ on upiera się przy komorze murowanej, a ja chcę drewnianą. Mój wstępny pomysł wrzuciłem w poniższym temacie.

Murowanie wędzarni po to, by ją potem wyłożyć deskami, to jak drapanie się lewą ręką za prawym uchem. Rzeczy najprostsze są najlepsze. Wędzarnia z samych desek najszybciej wyschnie, więc jest najlepsza. Sam popełniłem ten błąd, że bez wcześniejszego rozeznania wykonałem wędzarnię murowaną, jednak zimą okazała się "akumulatorem" zimna i trudno ją było osuszyć, więc zmuszony byłem wyłożyć ją drewnianą boazerią i teraz jest nieco lepiej. Drugi raz wykonał bym tylko z samego drewna.

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20643-w%C4%99dzarnia-murowana-wyk%C5%82adana-deskami/#findComment-909253

14 minut temu, siwydymek napisał(a):

Murowanie wędzarni po to, by ją potem wyłożyć deskami, to jak drapanie się lewą ręką za prawym uchem. Rzeczy najprostsze są najlepsze. Wędzarnia z samych desek najszybciej wyschnie, więc jest najlepsza. Sam popełniłem ten błąd, że bez wcześniejszego rozeznania wykonałem wędzarnię murowaną, jednak zimą okazała się "akumulatorem" zimna i trudno ją było osuszyć, więc zmuszony byłem wyłożyć ją drewnianą boazerią i teraz jest nieco lepiej. Drugi raz wykonał bym tylko z samego drewna.

Dziękuję za opinię, właśnie o to mi chodziło, konkretny argument z autopsji, który potwierdza moje obawy.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20643-w%C4%99dzarnia-murowana-wyk%C5%82adana-deskami/#findComment-909254

W dniu 11.03.2024 o 22:05, marcel089 napisał(a):

Dziękuję za opinię, właśnie o to mi chodziło, konkretny argument z autopsji, który potwierdza moje obawy.

Tylko pamiętaj - deski łączone na "pióro/wpust", bo inaczej będziesz miał niekontrolowane nawiewy w komorze wędzarniczej podczas wiatru. W ciepłe,suche pogody zwykłe deski "na styk" wysychają i robią się między nimi duże szczeliny, co powoduje niechciane "prześwisty"..

Edytowane przez siwydymek

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20643-w%C4%99dzarnia-murowana-wyk%C5%82adana-deskami/#findComment-909820