AleksanderB Opublikowano 26 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Marca 2024 Boczek peklowany na mokro Zalewa: na kazdy 1 kg : 40g peklosoli, 400 ml wody - 10 dni (Mozna tez peklowac na sucho ale wczesniej warto przekroic po dlugosci na 2 polowy 18-20g peklosoli na 1 kg) Oskorowany plat po peklowaniu przecinamy po dlugosci na pol. Przed dodaniem przypraw dobrze porozbijac mieso po calosci. Przyprawy : Cebula suszona : 3g/kg Pieprz 3g/kg Majeranek 1g/kg Ziele angielskie mielone 1g/kg Gorczyca 1g/kg Czosnek suszony 2g/kg Przyprawy dobrze razem wymieszac i wmasowac w mieso. Boczek ciasno zwinac w rolade i wsadzic w siatke. Zamiast siatki mozna sznurowac. Rolade przez noc odwieszamy do osuszenia. Do wygrzanej wedzarni wsadzamy rolade w celu dodatkowego osuszenia/ogrzania. Wedzimy 5-6 godzin lub do koloru w temp 55st. Nastepnie podpiekamy w temp 90st do osiagniecia 70 st w srodku. Ostudzamy i do lodowki. Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20705-rolada-z-boczku-pieczona/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Marca 2024 Bardzo ładna, smakowicie wygladajacz rolada Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20705-rolada-z-boczku-pieczona/#findComment-913095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.