roj61 Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Grudnia 2008 Witam Przy wyrobie kiełbas cienkich jest praktykowane nadzianie małego odcinka jelita,sparzenie go i sprawdzenie smaku.Jak robicie przy wyrobie kiełbas grubszych, typu krakowska itp. ?Jutro bedę nadziewał własnie tego typu kiełbasę,a w sobotę wędzenie razemz szynkami, baleronami,boczkiem i polędwicą.Czy mam nadziać krótki odcinek, sparzyć go i sprawdzić smak ?Czy wystarczy próba smaku surowego farszu ?Będzie to pierwsza moja grubsza kiełbasa, więc nie mogę oprzeć się nanieistniejących,poprzednich doświadczeniach . Pozdrawiam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2084-jak-oceni%C4%87-smak/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Grudnia 2008 Witam!Można z farszu zrobić kotleta(jak na mielone) na rozgrzaną patelnię usmażyć i próba jak w smaku dobre to nadziewać!!!Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2084-jak-oceni%C4%87-smak/#findComment-49596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Grudnia 2008 Czy wystarczy próba smaku surowego farszu ?wystarczy próba smaku surowego farszu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2084-jak-oceni%C4%87-smak/#findComment-49598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Grudnia 2008 Czy wystarczy próba smaku surowego farszu ?wystarczy próba smaku surowego farszu kotleta nie zrobisz :grin: :grin: :grin: na krakowska uzywasz duze kawalki a nie mielonki Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2084-jak-oceni%C4%87-smak/#findComment-49601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Grudnia 2008 Mam pytanie do Roj61. Jak będziesz nadziewał osłonkę do krakowskiej. Przymierzam się do zrobienia tej kiełbasy ale nie wiem jak ją napełnić. Cytuj WojtekW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2084-jak-oceni%C4%87-smak/#findComment-49602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Grudnia 2008 najgrubszym lejkiem ok 3cm srednicy Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2084-jak-oceni%C4%87-smak/#findComment-49605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Grudnia 2008 Można z farszu zrobić kotleta(jak na mielone) na rozgrzaną patelnię usmażyć wystarczy próba smaku surowego farszu Nie zgodzę się z przedmówcami. Usmażone mięso ma inny smak, a jeżeli to samo sparzone. Natomiast farsz surowy, powinien być „niedoprawiony” czyli powinno wszystkich przypraw lekko brakować. Kiełbasa po osadzeniu zmienia smak, przyprawy uwypuklają się po osadzeniu. Podobnie jest z sałatką, musi się przegryźć. Najlepiej nadziać kawałek jelita i sparzyć go tak jak będzie robiona całość. Ale i tak będzie to troszeczkę niedoprawione (brak czasu osadzania w którym przyprawy rozchodzą/przechodzą do mięsa). Ale to praktycznie jedyny sposób, dopóki nie nauczysz się / nie wyrobisz własnych dawek przypraw Osłonkę typu fi 60 itd, moczysz i zakładasz na największy lejek jaki masz, zaciskasz dłoń na lejku uszczelniając osłonkę i ładujesz ile się da, lejek (końcówka) powinien być w trakcie napełniania zanurzony w farszu. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2084-jak-oceni%C4%87-smak/#findComment-49609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Grudnia 2008 Dzięki TOSHIBA. Napisałeś jedno zdanie o napełnianiu i wszystko jasne. Cytuj WojtekW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2084-jak-oceni%C4%87-smak/#findComment-49615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Grudnia 2008 Popuszczasz osłonkę w miarę napełniania, uważaj na powietrze, cofaj je do tył, a mięso do przodu. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2084-jak-oceni%C4%87-smak/#findComment-49618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Grudnia 2008 no a co ja napisalem?skos\tuj na surowo a smak Ci wyjd\ietroche praktyki i sam sie dowie o ilosciach przyprawinaczej doprawisz krakowska parzona a inaczej podsuszana prawda? Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2084-jak-oceni%C4%87-smak/#findComment-49619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 18 Grudnia 2008 Najlepszym rozwiązaniem będzie waga!!! Ps. Jasiu nie chce mi się pisać i tłumaczyć ,że z farszu na krakowską nie zrobisz kotleta bo ja jestem innego zdania !!!Jeżeli nie wyrobisz farszu do momentu puszczenia kleju to nie.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2084-jak-oceni%C4%87-smak/#findComment-49621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 18 Grudnia 2008 Najlepszym rozwiązaniem będzie waga!!!Waga się przyda z całą pewnościa, nawet jeżeli pierwsza produkcja nie trafi w Twój gust smakowy, to minimum będziesz wiedział czego dać mniej lub więcej i ile dać mniej lub więcej! Co do wyrabiania kotleta z farszu na krakowską mam mieszane uczucia, ty by musiał być niezły kotlet :lol: :lol: :lol: :lol: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2084-jak-oceni%C4%87-smak/#findComment-49623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 19 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 19 Grudnia 2008 Witam Dzięki za pomoc. Co do nadziewania to będę nadziewał tak jak pisali Toshiba i Jasiu . Natomiast farsz surowy, powinien być niedoprawiony czyli powinno wszystkich przypraw lekko brakować. Kiełbasa po osadzeniu zmienia smak, przyprawy uwypuklają się po osadzeniu. Dobrze wiedzieć, pewnie bym doprawiał i doprawiał Najlepszym rozwiązaniem będzie waga Waga oczywiście jest używana. Jednak jak już kikukrotnie się przekonałem "moc" przypraw różni się czasem znacząco. Nie ma to jak własne kubki smakowe :grin: Tak więc nadzieję kawałek osłonki i sparzę. Pozdrawiam przedświątecznie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2084-jak-oceni%C4%87-smak/#findComment-49638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 19 Grudnia 2008 Witam Nie ma to jak własne kubki smakowe :grin: No właśnie . Myślę że zawsze będzie lepsza niż ze sklepu :!: :!: :!: Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2084-jak-oceni%C4%87-smak/#findComment-49642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.