Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Przy wyrobie kiełbas cienkich jest praktykowane nadzianie małego odcinka jelita,

sparzenie go i sprawdzenie smaku.

Jak robicie przy wyrobie kiełbas grubszych, typu krakowska itp. ?

Jutro bedę nadziewał własnie tego typu kiełbasę,a w sobotę wędzenie razem

z szynkami, baleronami,boczkiem i polędwicą.

Czy mam nadziać krótki odcinek, sparzyć go i sprawdzić smak ?

Czy wystarczy próba smaku surowego farszu ?

Będzie to pierwsza moja grubsza kiełbasa, więc nie mogę oprzeć się na

nieistniejących,poprzednich doświadczeniach ;) .

 

Pozdrawiam

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2084-jak-oceni%C4%87-smak/
Udostępnij na innych stronach

Czy wystarczy próba smaku surowego farszu ?

wystarczy próba smaku surowego farszu

 

kotleta nie zrobisz :grin: :grin: :grin:

na krakowska uzywasz duze kawalki a nie mielonki

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2084-jak-oceni%C4%87-smak/#findComment-49601
Udostępnij na innych stronach

Można z farszu zrobić kotleta(jak na mielone) na rozgrzaną patelnię usmażyć

wystarczy próba smaku surowego farszu

Nie zgodzę się z przedmówcami.

Usmażone mięso ma inny smak, a jeżeli to samo sparzone.

Natomiast farsz surowy, powinien być „niedoprawiony” czyli powinno wszystkich przypraw lekko brakować.

Kiełbasa po osadzeniu zmienia smak, przyprawy uwypuklają się po osadzeniu.

Podobnie jest z sałatką, musi się przegryźć.

Najlepiej nadziać kawałek jelita i sparzyć go tak jak będzie robiona całość. Ale i tak będzie to troszeczkę niedoprawione (brak czasu osadzania w którym przyprawy rozchodzą/przechodzą do mięsa).

Ale to praktycznie jedyny sposób, dopóki nie nauczysz się / nie wyrobisz własnych dawek przypraw

 

 

Osłonkę typu fi 60 itd, moczysz i zakładasz na największy lejek jaki masz, zaciskasz dłoń na lejku uszczelniając osłonkę i ładujesz ile się da, lejek (końcówka) powinien być w trakcie napełniania zanurzony w farszu.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2084-jak-oceni%C4%87-smak/#findComment-49609
Udostępnij na innych stronach

Popuszczasz osłonkę w miarę napełniania, uważaj na powietrze, cofaj je do tył, a mięso do przodu.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2084-jak-oceni%C4%87-smak/#findComment-49618
Udostępnij na innych stronach

no a co ja napisalem?

skos\tuj na surowo a smak Ci wyjd\ie

troche praktyki i sam sie dowie o ilosciach przypraw

inaczej doprawisz krakowska parzona a inaczej podsuszana prawda?

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2084-jak-oceni%C4%87-smak/#findComment-49619
Udostępnij na innych stronach

Najlepszym rozwiązaniem będzie waga!!!

 

Ps. Jasiu nie chce mi się pisać i tłumaczyć ,że z farszu na krakowską nie zrobisz kotleta bo ja jestem innego zdania !!!

Jeżeli nie wyrobisz farszu do momentu puszczenia kleju to nie.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2084-jak-oceni%C4%87-smak/#findComment-49621
Udostępnij na innych stronach

Najlepszym rozwiązaniem będzie waga!!!

Waga się przyda z całą pewnościa, nawet jeżeli pierwsza produkcja nie trafi w Twój gust smakowy, to minimum będziesz wiedział czego dać mniej lub więcej i ile dać mniej lub więcej!

 

Co do wyrabiania kotleta z farszu na krakowską mam mieszane uczucia, ty by musiał być niezły kotlet :lol: :lol: :lol: :lol:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2084-jak-oceni%C4%87-smak/#findComment-49623
Udostępnij na innych stronach

Witam

Dzięki za pomoc.

Co do nadziewania to będę nadziewał tak jak pisali Toshiba i Jasiu .

Natomiast farsz surowy, powinien być niedoprawiony czyli powinno wszystkich przypraw lekko brakować.

Kiełbasa po osadzeniu zmienia smak, przyprawy uwypuklają się po osadzeniu.

Dobrze wiedzieć, pewnie bym doprawiał i doprawiał :D

 

Najlepszym rozwiązaniem będzie waga

Waga oczywiście jest używana. Jednak jak już kikukrotnie się przekonałem "moc"

przypraw różni się czasem znacząco. Nie ma to jak własne kubki smakowe :grin:

Tak więc nadzieję kawałek osłonki i sparzę.

 

Pozdrawiam przedświątecznie

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2084-jak-oceni%C4%87-smak/#findComment-49638
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Nie ma to jak własne kubki smakowe :grin:

No właśnie . Myślę że zawsze będzie lepsza niż ze sklepu :!: :!: :!:

 

Serdecznie pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2084-jak-oceni%C4%87-smak/#findComment-49642
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.