jacekw21 Opublikowano 19 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Maja 2024 SUROWIEC -boczek 4 kg -szynka kulka 3 kg -karkówka 3kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -pęklo sól 16-18 g/kg -pieprz kolorowy mielony 4g/ kg -czosnek 5g/kg -gorczyca biała i czarna po 2g/kg -majeranek 2g/kg -woda 10% -jelita wp 28/32 WYKONANIE Kupiony surowiec poddajemy klasyfikacji szynka i karkówka. Po klasyfikacji peklujemy zalecaną dawką. Peklowanie 2-3 dni. 1 kl. szynki i chude części karkówki 1 kl. po peklowaniu mielimy na szarpaku natomiast boczek i druga klasa pozyskana z szynki i karkówki mielimy na sitku nr. 10 mm. Wszystko mieliłem na maszynce nr 8 mm. Dodajemy wodę i wszystkie przyprawy, dokładnie wyrabiamy. Napełniamy jelita ściśle i odwieszamy do osadzenia w temp. pokojowej na 1-2 godz. Po wygrzaniu wędzarni wieszamy kiełbasę na kije i osuszamy naszą kiełbasę w temp. 50 st. w jak najmniejszym dymie przy dużym ruchu powietrza najlepiej na samym żarze, aż będzie całkowicie sucha i ciepła w dotyku. Dalsza czynność to już właściwe wędzenie wędzimy w temp 55-65 st. do koloru jaki nam odpowiada. Ta kiełbaska która ma być parzona wyjmujemy, a ta co ma być podpiekana podpiekamy w temp. 80-90 st do uzyskania w kiełbasie 70 st.max 72. Przenie natomiast woda 80 st. do uzyskania 70 stopni w kiełbasie. Parzona kiełbasa po uzyskaniu 70 stopni odrazu topimy w zimnej wodzie na około 10 min. Zanim schowamy do lodówki kiełbasa musi ostygnąć i ocieknąć z wody. Kiełbaskę polecam jest smaczna. 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20873-kie%C5%82basa-urodzinowa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 19 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Maja 2024 Jak zwykle piękny wyrób. Kosa też niczego sobie. 👌 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20873-kie%C5%82basa-urodzinowa/#findComment-925715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 19 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Maja 2024 16 minut temu, Woytas napisał(a): Jak zwykle piękny wyrób. Kosa też niczego sobie Dziękuję 👍 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20873-kie%C5%82basa-urodzinowa/#findComment-925721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 20 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Maja 2024 Smakowicie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20873-kie%C5%82basa-urodzinowa/#findComment-925825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Maja 2024 22 godziny temu, jacekw21 napisał(a): 1 kl. szynki i chude części karkówki 1 kl. po peklowaniu mielimy na szarpaku Na przekroju wygląda tak, jak mięso krojone 22 godziny temu, jacekw21 napisał(a): PRZYPRAWY... -pęklo sól 16-18 g/kg -pieprz kolorowy mielony 4g/ kg -czosnek 5g/kg -gorczyca biała i czarna po 2g/kg -majeranek 2g/kg Mój ulubiony zestaw przypraw Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20873-kie%C5%82basa-urodzinowa/#findComment-925876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 20 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Maja 2024 3 minuty temu, EAnna napisał(a): Na przekroju wygląda tak, jak mięso krojone Noże świeżo ostrzone i sitka może temu tak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20873-kie%C5%82basa-urodzinowa/#findComment-925879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 20 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Maja 2024 4 godziny temu, cezar napisał(a): Smakowicie wygląda Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20873-kie%C5%82basa-urodzinowa/#findComment-925880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.