Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 SUROWIEC

-boczek 4 kg

-szynka kulka 3 kg

-karkówka 3kg

PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE

-pęklo sól 16-18 g/kg

-pieprz kolorowy mielony 4g/ kg

-czosnek 5g/kg

-gorczyca biała i czarna po 2g/kg

-majeranek 2g/kg

-woda 10%

-jelita wp 28/32

WYKONANIE 

Kupiony surowiec poddajemy klasyfikacji szynka i karkówka. Po klasyfikacji peklujemy zalecaną dawką. Peklowanie 2-3 dni. 1 kl. szynki  i chude części karkówki 1 kl. po peklowaniu mielimy na szarpaku natomiast boczek i druga klasa pozyskana z szynki i karkówki mielimy na sitku nr. 10 mm. Wszystko mieliłem na maszynce nr 8 mm. Dodajemy wodę i wszystkie przyprawy, dokładnie wyrabiamy. Napełniamy jelita ściśle i odwieszamy do osadzenia w temp. pokojowej na 1-2 godz. Po wygrzaniu wędzarni wieszamy kiełbasę na kije i osuszamy naszą kiełbasę w temp. 50 st. w jak najmniejszym dymie przy dużym ruchu powietrza najlepiej na samym żarze, aż będzie całkowicie sucha i ciepła w dotyku. Dalsza czynność to już właściwe wędzenie wędzimy w temp 55-65 st. do koloru jaki nam odpowiada. Ta kiełbaska która ma być parzona wyjmujemy, a ta co ma być podpiekana podpiekamy w temp. 80-90 st do uzyskania w kiełbasie 70 st.max 72. Przenie natomiast woda 80 st. do uzyskania 70 stopni w kiełbasie. Parzona kiełbasa po uzyskaniu 70 stopni odrazu topimy w zimnej wodzie na około 10 min. Zanim schowamy do lodówki kiełbasa musi ostygnąć i ocieknąć z wody. Kiełbaskę polecam jest smaczna.  

 

IMG_4635.jpeg

IMG_4638.jpeg

IMG_4626.jpeg

IMG_4629.jpeg

IMG_4625.jpeg

IMG_4628.jpeg

IMG_4647.jpeg

IMG_4641.jpeg

  • Like 3
  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20873-kie%C5%82basa-urodzinowa/
Udostępnij na innych stronach

22 godziny temu, jacekw21 napisał(a):

1 kl. szynki  i chude części karkówki 1 kl. po peklowaniu mielimy na szarpaku

Na przekroju wygląda tak, jak mięso krojone :hmm:

22 godziny temu, jacekw21 napisał(a):

PRZYPRAWY...

-pęklo sól 16-18 g/kg

-pieprz kolorowy mielony 4g/ kg

-czosnek 5g/kg

-gorczyca biała i czarna po 2g/kg

-majeranek 2g/kg

 

Mój ulubiony zestaw przypraw :thumbsup:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20873-kie%C5%82basa-urodzinowa/#findComment-925876
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.