Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

arkadiusz, Jednak jesteś niezawodny :lol: .Pozdrawiam serdecznie :lol:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/25/#findComment-230299
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • Odpowiedzi 783
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Salceson jak salceson.Mnie się nie podoba :sad: .Poza tym gruczoły w salcesonie to dla mnie rzecz niedopuszczalna. :devil:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/25/#findComment-234969
Udostępnij na innych stronach

:rolleyes: Podoba - nie podoba...ale jest naprawdę smaczny...a jakie Qrde gruczoły... :shock: wszystko było dokładnie przebrane ! Wiem jak wyglądają gruczoły i wyrzucam...bo nawet kot nie chce...
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/25/#findComment-235075
Udostępnij na innych stronach

wszystko było dokładnie przebrane ! Wiem jak wyglądają gruczoły i wyrzucam...bo nawet kot nie chce...

Czyżby? :grin:

 

 

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/25/#findComment-235081
Udostępnij na innych stronach

Czyżby? :rolleyes: :wink: :wink: :cool::cool:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/25/#findComment-235255
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
A czy ktoś z Was robi salceson z indyka?Jeżeli tak to proszę o przepis,mam indyka i myślę co by z niego zrobić,ale nie piec i nie gotować .W sklepie kupuję salceson i wszystkim smakuje zamarzył mi się własny do swojego chlebka który piekę.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/25/#findComment-242533
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

Oto moje pierwsze salcesony wykonane z wykorzystaniem wiedzy zaczerpniętej tutaj. Surowce : pół głowy wieprzowej (obowiązkowo z uchem), trzy nogi, golonka, ozór, skórki. Mięso peklowane dwa dni. Połowa wsadu zapakowana w żołądek wieprzowy, połowa w 'plastik'. Dobre wyszło.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/25/#findComment-245050
Udostępnij na innych stronach

Zazdrosc mna ogarnela. Brrrr !!!

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/25/#findComment-245062
Udostępnij na innych stronach

Może coś w genach mam. Kiedyś na wszelkich imprezach salceson mego taty bił wszystkie wędliny na głowę. Znikał z półmisków najszybciej. Nie zdążyłem za jego życia się nauczyć i teraz trzeba eksperymentować...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/25/#findComment-245063
Udostępnij na innych stronach

Juz jesteś blisko. :D :clap:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/25/#findComment-245064
Udostępnij na innych stronach

aselwe, dobrze wyszło :thumbsup:

:clap: Przedstawiam jak smacznie, po innemu nie może być taka piękność. :thumbsup:

Że to i mi zachciało się "zakosztować los" :rolleyes: :grin:

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/25/#findComment-245613
Udostępnij na innych stronach

Przy następnej okazji zrobię salceson pieczony (taki najczęściej robił mój tata).

 

Jak to będziesz robił :!: :smile: O pieczonym salcesonie nie słyszałem , natomiast znam takich co biały salceson dają jako wsad do bigosu .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/25/#findComment-245932
Udostępnij na innych stronach

zrobię salceson pieczony

Jak zrobisz wstaw zdjęcia,sam jestem ciekaw co to za cudo :wink:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/25/#findComment-245935
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

 

oceńcie moje skromne wyroby nauczylem sie od wuja na wsi i teraz robie sam nie zawsze mam flaki zeby nadziac, to we flaku to biala kaszanka a bez jest salceson w opakowaniu po margarynie :) no i troche pasztetu pieczonego :) takie są moje początki narazie :) pozdrawiam wszystkich zadymiaczy wedliniarzy i masarzy :)

Sztuką w kuchni jest zrobić coś z niczego...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/25/#findComment-249666
Udostępnij na innych stronach

oceńcie moje skromne wyroby nauczylem

 

Myślę że najważniejszą rzeczą jest to , że masz chęci :clap: i wyroby będą Tobie i rodzinie smakowały . Z biegiem czasu , opanujesz tajniki i jeszcze więcej polubisz to co robisz .

 

Gorąco pozdrawiam i życzę samych udanych wyrobów .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/25/#findComment-249732
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam ,

 

 

w dniu wczorajszym zakończyłem ostatni etap przygotowań do podboju Anglii w zbliżające się Święta B.N.

Efektem tych zmagań był salceson "swojski" , taki jaki się robiło w moich rodzinnych stronach.

 

Do jego produkcji użyłem nast. składników mięsnych:

 

- połowa głowy wieprzowej ( niestety sprofanowanej brakiem ucha i ryjka )

- druga połowa głowy wp. odcięta tak aby pozostał mięsień policzkowy z powodu powyższych braków ( nie chciałem płacić za kości )

- dwie nogi wp.

- golonka wp. tylna - 1 szt

- podgardle chude - 1,5kg

- ozory wp. - 3 szt

- serce wp. - 1 szt

- okrywa tłuszczowa ze skórą zdjęta z szynki

- skórki ze słoniny karkowej

 

Ogółem po ugotowaniu surowca nie peklowanego i solonego uzyskałem :

 

- mięso z nóg 0,395kg

- skórki - 0,835kg

- pozostałe mięso z przylegającymi skórkami - 4,10kg

 

"Mięso" z nóg oraz skórki rozdrobnione fi - 2,7mm pozostałe pokrojone ręcznie w zróżnicowanej wielkości kostkę.

 

 

Do przyprawienia użyłem:

 

- sól warzonka w ilości 19g/kg gotowego wsadu wraz z 10% rosołu

- pieprz świeżo zmielony - 2,2g/kg j.w.

- czosnek polski roztarty z solą - 7g/kg

- kminek drobno mielony - 1,2g/kg ( niewielka część wsypana w całości bez mielenia )

 

W celu poprawy wyglądu do gotowania mięs dodałem małą łyżeczkę peklosoli ( ok 10g ) chociaż w domu rodzinnym tego się nie praktykowało....

 

Całość zmieszczona w dwóch dużych maćkach wp. ( nie pękł żaden ufff )

A tak to wyglądało dziś rano...

 

 

 

Brakujący element został pożarty , reszta szybko zapakowana w woreczki co by nie kusiło.

 

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/25/#findComment-256698
Udostępnij na innych stronach

Salcesonik I-sza klasa :!: :clap:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/25/#findComment-256700
Udostępnij na innych stronach

jpionka, jesteś mistrzem okolic 3miasta w kategori salcesony :lol: :lol: :clap: :clap:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/25/#findComment-256709
Udostępnij na innych stronach

jpionka, jesteś mistrzem okolic 3miasta w kategori salcesony :lol: :lol: :clap: :clap:

 

Kaziku , Kruszynko ,

 

stosując się do wskazówek wykonawczych wyżej podanych , każdy z nas może być takim "mistrzem". Istotne jest uchwycenie i akceptacja smaku... podany skład surowcowy oraz przyprawy sam w sobie gwarantuje sukces.

Dodam tylko ,że gotowanie ( parzenie ) powinno się odbywać w temp 80-82 st.C min. 3 godz aby wyrób przeszedł na wskroś przyprawami.

Wystudzony salceson w przekroju powinien mieć połysk i zawierać niewielkie pola wypełnione tęgą galaretką.

Kiedyś jak sięgam pamięcią w rodzinnych stronach , każdy jeżeli tylko chciał , był takim "mistrzem".

Oczywiście smak końcowy wyrobu był różny , jak różne są smaki i gusta ale wszyscy zjadali ten wyrób z apetytem a trzeba pamiętać ,że czasy były ciężkie od strony finansowej.

Były to wyroby jedne z najtańszych , lecz o wielkich walorach smakowych - Jak kiedyś mawiano - "bardzo pokupne" .

 

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/25/#findComment-256732
Udostępnij na innych stronach

Józku - jak chcesz zakupić głowy wieprzowe i coś "od serca"to na hali w Gdańsku lub w Gdyni.

Ps . Gdzie zdobyłeś "maciek" ?

Heniu ,

 

maćki "posiadłem" dzięki nieocenionej dobroci naszego forumowego Kolegi

zwanego Andrzejem .

Myślę ,że nie będzie miał do mnie o to pretensji...

Andrzeju thx za towar I klasy.

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/25/#findComment-256739
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.