Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zacząłem rok od zrobienia czegoś słodkiego.

Wypadło na sezamki które uwielbiam.

Skład:

Odrobina wody

Cukier

Miód

Syrop skrobiowy

Sezam

A oto efekt godzinnej zabawy.

 

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2127-ciastkasezamki/
Udostępnij na innych stronach

Skład:

Odrobina wody

Cukier

Miód

Syrop skrobiowy

Sezam

HA ha TOSHIBA napisz jak to robiłeś bo ze zdjęć to nic wynika a też uwielbiam sezamki :tongue: :grin:

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2127-ciastkasezamki/#findComment-50727
Udostępnij na innych stronach

Nie pisałem więcej, bo nie wiedziałem czy kogoś to będzie interesować.

Na dno garnuszka wlać odrobinę wody –1 łyżka maksymalnie 2 (mowa o garnuszku około 2 l.)

Dodać około 0,5 kg cukru w małych porcjach tak jak będzie się rozpuszczał.

Dodać około 0,5 kg syropu skrobiowego (pisze około bo ciężko się go waży 60% to prawie ciało stałe i do wszystkiego się klei)

Dodać 2 do 3 łyżek miodu.

Mieszać i grzać do skarmelizowania cukru.

Do garnka wsypać około 4 – 5 szklanek (zależy jakie kto ma szklanki) sezamu.

Ja dodaje sezam po szklance i mieszam.

Powstanie coś w rodzaju bardzo, bardzo gęstego czegoś :lol: :cool: .

Dalej grzać aż masa ściemnieje – KONIECZNIE MIESZAĆ :!: :!: :!: a sezam zacznie się przyprażyć

Do mieszania najlepiej użyć drewnianego narzędzia – plastikowe w tych temperaturach miękną i się nie nadają. Robić to na małym ogniu, jak nie jesteście pewni jak długo to w pewnym momencie masa zacznie wydzielać intensywny zapach (inny a jeżeli miała wcześniej) i nie ma to być zapach przypalonego cukru

Można dodać coś jeszcze w zależności od upodobać – kwasek cytrynowy, migdały lub orzechy mielone, rodzynki itd..

Garnek przekładamy do zlewu z zimną wodą i mieszamy, masa twardnieje przy ściankach więc trzeba ją ciągle zagarniać do środka.

Schładzamy do momentu kiedy to można już dotknąć ręką i formowac lub punkt 2 poniżej.

Mamy dwie możliwości wykończenia.

1. Wałki, kulki, ślimaczki itd… tak jak na fotkach. Odkładać na lekko natłuszczone gładki powierzchnie

2. Wylewamy masę na papier do pieczenia, zakrywamy drugim arkuszem i wałkujemy, po dalszym ostygnięciu papier się odparza i można go odkleić – to wychodzi tylko z dobrej jakości papierem do pieczenia (pergaminowym).

 

Smacznego

 

PS

Najlepszy syrop skrobiowy to ten który biorą cukiernicy do chałwy – którą też robię :lol: :lol: :lol:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2127-ciastkasezamki/#findComment-50730
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Ja też lubię sezamki, ale zawsze kupowałem

A teraz mogę ( dzięki temu przepisowi) zrobić sam, tylko mam mały problem:

Dodać około 0,5 kg w małych porcjach tak jak będzie się rozpuszczał.

Dodać około 0,5 kg syropu skrobiowego (pisze około bo ciężko się go waży 60% to prawie ciało stałe i do wszystkiego się klei)

 

czy te 0,5 kg w młych porcjach to chodzi właśnie o syrop skrobiowy?

I jeszcze

Najlepszy syrop skrobiowy to ten który biorą cukiernicy do chałwy – którą też robię

Jak zrobić taki syrop skrobiowy?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2127-ciastkasezamki/#findComment-50733
Udostępnij na innych stronach

Chodziło o cukier, juz poprawiłem.

A syrop robi cukrownia :grin: ja go kupuje. :lol:

Nie znam domowego sposobu zrobienia syropu skrobiowego.

Mozna pominąć syrop, ale jak dla mnie sezamki są wtedy zbyt słodkie i twarde.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2127-ciastkasezamki/#findComment-50734
Udostępnij na innych stronach

W hurtowni spożywczej, ja dostaje od znajomego cukiernika, przynosi mi słoik i na jakiś czas starczy.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2127-ciastkasezamki/#findComment-50736
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Dzięki!!

No to muszę poszukać cukiernika i się z nim zprzyjaźnić :lol:

Dam mu kawałek szynki, bo moja pierwsza była naprawdę niezła i jeszcze trochę mi zostało :grin: , to chyba się skusi, nie? :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2127-ciastkasezamki/#findComment-50737
Udostępnij na innych stronach

Próbuj, sezamki to naprawdę prosta sprawa, musi się udać każdemu. :smile:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2127-ciastkasezamki/#findComment-50738
Udostępnij na innych stronach

Sezamki kojarzą mi się z dawnymi latami .Sprzedawali je wtedy w foyer Teatru Wilama Horzycy w Toruniu w przerwie spektaklu albo w Delikatesach na ul.Szerokiej..ale wtedy Delikatesy to były Delikatesy..pachniało tam świeżo zmieloną kawą ..ech...

Ale sezamków nie lubię jak i chałwy...cóż

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2127-ciastkasezamki/#findComment-50759
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Zawsze wkurzałem sprzedawczynie w moim sklepiku,- kupowałem to co mnie interesuje a na koniec pytałem o sezamki, tak z przekory bo wiedziałem że nie będzie. I wiecie że na gwiazdkę pani ze sklepiku po zakupach i pytaniu o sezamki wręczyła mi je z najlepszymi życzeniami i "dziwnym uśmieszkiem" takim złośliwym.

Już nie pytam :???: :wink:

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2127-ciastkasezamki/#findComment-52112
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.