TOSHIBA Opublikowano 1 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Stycznia 2009 Zacząłem rok od zrobienia czegoś słodkiego. Wypadło na sezamki które uwielbiam. Skład: Odrobina wody Cukier Miód Syrop skrobiowy Sezam A oto efekt godzinnej zabawy. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2127-ciastkasezamki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 1 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Stycznia 2009 Skład: Odrobina wody Cukier Miód Syrop skrobiowy Sezam HA ha TOSHIBA napisz jak to robiłeś bo ze zdjęć to nic wynika a też uwielbiam sezamki :tongue: :grin: Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2127-ciastkasezamki/#findComment-50727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 1 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Stycznia 2009 Nie pisałem więcej, bo nie wiedziałem czy kogoś to będzie interesować.Na dno garnuszka wlać odrobinę wody –1 łyżka maksymalnie 2 (mowa o garnuszku około 2 l.)Dodać około 0,5 kg cukru w małych porcjach tak jak będzie się rozpuszczał.Dodać około 0,5 kg syropu skrobiowego (pisze około bo ciężko się go waży 60% to prawie ciało stałe i do wszystkiego się klei)Dodać 2 do 3 łyżek miodu.Mieszać i grzać do skarmelizowania cukru.Do garnka wsypać około 4 – 5 szklanek (zależy jakie kto ma szklanki) sezamu.Ja dodaje sezam po szklance i mieszam.Powstanie coś w rodzaju bardzo, bardzo gęstego czegoś :lol: .Dalej grzać aż masa ściemnieje – KONIECZNIE MIESZAĆ :!: :!: :!: a sezam zacznie się przyprażyć Do mieszania najlepiej użyć drewnianego narzędzia – plastikowe w tych temperaturach miękną i się nie nadają. Robić to na małym ogniu, jak nie jesteście pewni jak długo to w pewnym momencie masa zacznie wydzielać intensywny zapach (inny a jeżeli miała wcześniej) i nie ma to być zapach przypalonego cukru Można dodać coś jeszcze w zależności od upodobać – kwasek cytrynowy, migdały lub orzechy mielone, rodzynki itd..Garnek przekładamy do zlewu z zimną wodą i mieszamy, masa twardnieje przy ściankach więc trzeba ją ciągle zagarniać do środka.Schładzamy do momentu kiedy to można już dotknąć ręką i formowac lub punkt 2 poniżej.Mamy dwie możliwości wykończenia.1. Wałki, kulki, ślimaczki itd… tak jak na fotkach. Odkładać na lekko natłuszczone gładki powierzchnie 2. Wylewamy masę na papier do pieczenia, zakrywamy drugim arkuszem i wałkujemy, po dalszym ostygnięciu papier się odparza i można go odkleić – to wychodzi tylko z dobrej jakości papierem do pieczenia (pergaminowym). Smacznego PSNajlepszy syrop skrobiowy to ten który biorą cukiernicy do chałwy – którą też robię :lol: :lol: :lol: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2127-ciastkasezamki/#findComment-50730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 1 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Stycznia 2009 Ja też lubię sezamki, ale zawsze kupowałem A teraz mogę ( dzięki temu przepisowi) zrobić sam, tylko mam mały problem: Dodać około 0,5 kg w małych porcjach tak jak będzie się rozpuszczał. Dodać około 0,5 kg syropu skrobiowego (pisze około bo ciężko się go waży 60% to prawie ciało stałe i do wszystkiego się klei) czy te 0,5 kg w młych porcjach to chodzi właśnie o syrop skrobiowy? I jeszczeNajlepszy syrop skrobiowy to ten który biorą cukiernicy do chałwy – którą też robięJak zrobić taki syrop skrobiowy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2127-ciastkasezamki/#findComment-50733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 1 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Stycznia 2009 Chodziło o cukier, juz poprawiłem.A syrop robi cukrownia :grin: ja go kupuje. :lol: Nie znam domowego sposobu zrobienia syropu skrobiowego.Mozna pominąć syrop, ale jak dla mnie sezamki są wtedy zbyt słodkie i twarde. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2127-ciastkasezamki/#findComment-50734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 1 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Stycznia 2009 Cukier OK :lol: Może naiwne pytanie, ale gdzie ten syrop w Polsce można kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2127-ciastkasezamki/#findComment-50735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 1 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Stycznia 2009 W hurtowni spożywczej, ja dostaje od znajomego cukiernika, przynosi mi słoik i na jakiś czas starczy. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2127-ciastkasezamki/#findComment-50736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 1 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Stycznia 2009 Dzięki!!No to muszę poszukać cukiernika i się z nim zprzyjaźnić :lol: Dam mu kawałek szynki, bo moja pierwsza była naprawdę niezła i jeszcze trochę mi zostało :grin: , to chyba się skusi, nie? :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2127-ciastkasezamki/#findComment-50737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 1 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 1 Stycznia 2009 Próbuj, sezamki to naprawdę prosta sprawa, musi się udać każdemu. :smile: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2127-ciastkasezamki/#findComment-50738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Sezamki kojarzą mi się z dawnymi latami .Sprzedawali je wtedy w foyer Teatru Wilama Horzycy w Toruniu w przerwie spektaklu albo w Delikatesach na ul.Szerokiej..ale wtedy Delikatesy to były Delikatesy..pachniało tam świeżo zmieloną kawą ..ech...Ale sezamków nie lubię jak i chałwy...cóż Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2127-ciastkasezamki/#findComment-50759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 13 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 13 Stycznia 2009 Zawsze wkurzałem sprzedawczynie w moim sklepiku,- kupowałem to co mnie interesuje a na koniec pytałem o sezamki, tak z przekory bo wiedziałem że nie będzie. I wiecie że na gwiazdkę pani ze sklepiku po zakupach i pytaniu o sezamki wręczyła mi je z najlepszymi życzeniami i "dziwnym uśmieszkiem" takim złośliwym.Już nie pytam :???: :wink: Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2127-ciastkasezamki/#findComment-52112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.