Chlodnik Opublikowano 4 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Stycznia 2009 Witam wszystkich.Mam problem z zapeklowana szynka wieprzewa.Lezy w solance razem z poledwica wieprzewa od 2tyg.Poczatkowo mialem w planie za jakies dwa tygodnie ja uwedzic,lecz mam problem ze zbudowaniem wedzarni i chcial bym sie dowiedziec czy nadaje sie ona ,wraz z poledwica do upieczenia ?Jesli tak to jakie mam dalej poczynic kroki?Dziekuje ,pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2134-peklowana-szynka-do-piekarnika/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
many Opublikowano 4 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Stycznia 2009 Miałem podobny dylemat. Po wyjęciu z solanki na durszlak celem odsączenia i do piekarnika. Pewnie kawałki mięsa masz 1, 2 kilogramowe, więc nie ma problemu. Zasady pieczenia pewnie znasz? To do dzieła.Jesli masz większe części to nożykiem posortować na mniejsze, dokładnie jeszcze umyć i do brytfanki czy co tam masz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2134-peklowana-szynka-do-piekarnika/#findComment-51008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 4 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Stycznia 2009 Nadaje się jak najbardziej do upieczenia lub sparzenia. Pamiętaj tylko, aby piec, parzyć do momentu aż w najgrubszym miejscu uzyskasz temperaturę 69-73 stopnie.Polędwicę proponuję po takim peklowaniu zjeść na surowo, będzie smaczna. Co najwyżej włóż ją (polędwicę) na 1-2 minuty do wrzątku. Po takim czymś nawet nie jadający surowizny chętnie ją zjedzą. Oczywiście, jeśli chcesz możesz ją normalnie sparzyć.Budowa wędzarni to żaden problem. Wystarczy beczka, kilka cegieł, jakaś płachta do przykrycia beczki i kije do wędzenia. Na forum jest o tym sporo informacji. Jeśli masz, z czego to prowizoryczną wędzarkę zrobisz w godzinę.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2134-peklowana-szynka-do-piekarnika/#findComment-51009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 4 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Stycznia 2009 Witam.Widzę Chlodnik, że jesteś w gorącej wodzie kąpany.Jeszcze wędzarka nie zbudowana a już peklujesz.Zawsze jest jednak wyjście z sytuacji obronną ręką.Proponuję poczytać przepisy modyfikując o proces solenia/peklowania, który już masz za sobą.http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=755http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=603 Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2134-peklowana-szynka-do-piekarnika/#findComment-51010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chlodnik Opublikowano 4 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Stycznia 2009 Dzieki.Peklowac ja dluzej ,jeszczeze ze dwa tygodnie?Wiec po wyciagnieciu z zalewy oplukac woda , zalac wrzatkiem odczekac az sie schlodzi i piec, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2134-peklowana-szynka-do-piekarnika/#findComment-51021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
many Opublikowano 4 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Stycznia 2009 Peklowac ja dluzej ,jeszczeze ze dwa tygodnie? Jeśli jesteś w stanie zrobić wędzarkę, nawet prowizorkę, taką na szybko to tak. Jeśli nie, to śmiało możesz przystąpić do pieczenia. Wiec po wyciagnieciu z zalewy oplukac woda , zalac wrzatkiem odczekac az sie schlodzi i piec, tak? Yes, yes, yes. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2134-peklowana-szynka-do-piekarnika/#findComment-51024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 4 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Stycznia 2009 Wnuczek miał na myśli tylko krótkie sparzenie wrzątkiem i spożycie po ostudzeniu bez pieczenia. Chodzi o polędwicę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2134-peklowana-szynka-do-piekarnika/#findComment-51048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 4 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Stycznia 2009 Dzięki Sokoz. Widocznie za mało wyraźnie to napisałem :blush: Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2134-peklowana-szynka-do-piekarnika/#findComment-51053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.