Skocz do zawartości

peklowana szynka do piekarnika?


Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Mam problem z zapeklowana szynka wieprzewa.Lezy w solance razem z poledwica wieprzewa od 2tyg.Poczatkowo mialem w planie za jakies dwa tygodnie ja uwedzic,lecz mam problem ze zbudowaniem wedzarni i chcial bym sie dowiedziec czy nadaje sie ona ,wraz z poledwica do upieczenia ?Jesli tak to jakie mam dalej poczynic kroki?

Dziekuje ,pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2134-peklowana-szynka-do-piekarnika/
Udostępnij na innych stronach

Miałem podobny dylemat. Po wyjęciu z solanki na durszlak celem odsączenia i do piekarnika. Pewnie kawałki mięsa masz 1, 2 kilogramowe, więc nie ma problemu. Zasady pieczenia pewnie znasz? To do dzieła.

Jesli masz większe części to nożykiem posortować na mniejsze, dokładnie jeszcze umyć i do brytfanki czy co tam masz.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2134-peklowana-szynka-do-piekarnika/#findComment-51008
Udostępnij na innych stronach

Nadaje się jak najbardziej do upieczenia lub sparzenia. Pamiętaj tylko, aby piec, parzyć do momentu aż w najgrubszym miejscu uzyskasz temperaturę 69-73 stopnie.

Polędwicę proponuję po takim peklowaniu zjeść na surowo, będzie smaczna. Co najwyżej włóż ją (polędwicę) na 1-2 minuty do wrzątku. Po takim czymś nawet nie jadający surowizny chętnie ją zjedzą. Oczywiście, jeśli chcesz możesz ją normalnie sparzyć.

Budowa wędzarni to żaden problem. Wystarczy beczka, kilka cegieł, jakaś płachta do przykrycia beczki i kije do wędzenia. Na forum jest o tym sporo informacji. Jeśli masz, z czego to prowizoryczną wędzarkę zrobisz w godzinę.

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2134-peklowana-szynka-do-piekarnika/#findComment-51009
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Widzę Chlodnik, że jesteś w gorącej wodzie kąpany.Jeszcze wędzarka nie zbudowana a już peklujesz.

Zawsze jest jednak wyjście z sytuacji obronną ręką.Proponuję poczytać przepisy modyfikując o proces solenia/peklowania, który już masz za sobą.

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=755

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=603

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2134-peklowana-szynka-do-piekarnika/#findComment-51010
Udostępnij na innych stronach

Peklowac ja dluzej ,jeszczeze ze dwa tygodnie?

Jeśli jesteś w stanie zrobić wędzarkę, nawet prowizorkę, taką na szybko to tak.

Jeśli nie, to śmiało możesz przystąpić do pieczenia.

 

Wiec po wyciagnieciu z zalewy oplukac woda , zalac wrzatkiem odczekac az sie schlodzi i piec, tak?

Yes, yes, yes. Pozdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2134-peklowana-szynka-do-piekarnika/#findComment-51024
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.