Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

sawca a robiłeś nastrzyk szynki ??

Pewnie że tak, wszystko jak w tabeli, dodatkowo przy codziennym przekładaniu lekko masowałem.

 

Kupują np w hurtowni całe opakowanie osłonki na salceson i przewijają je we własnych domach w celu dalszej odsprzedaży.

Sęk w tym że wraz z osłonką otrzymujecie całą zawartość dywanu sprzedawcy, czemu dywanu no bo zapewne robi to w pokoju.

Kupowałem większe ilości, sznurka, siatek i peklosoli wszystko w hurtowni. Naczynia do peklowania wyparzone, a w domu staram się mieć czysto :wink:

Jedyna możliwość kiedy jakieś bakterie się rozmnożyły to w gospodarczym przy ociekaniu, ale było zimno więc powiesiłem bez obaw.

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2136-co-si%C4%99-sta%C5%82o-z-szynk%C4%85/page/2/#findComment-51149
Udostępnij na innych stronach

A tutaj jest link również do postu Dziadka ,gdzie podane są właśnie takie dawki ,które mi bardziej odpowiadają https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1015 a

zagubiłem się lekko, ta zielono-żółta tabela to w końcu czyja jest? To wg niej peklował

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2136-co-si%C4%99-sta%C5%82o-z-szynk%C4%85/page/2/#findComment-51150
Udostępnij na innych stronach

zagubiłem się lekko, ta zielono-żółta tabela to w końcu czyja jest

Masz na myśli tę na stronie głównej ..to też jest Dziadka ale wersja troszkę wcześniejsza :lol: Choć dla niektórych dawki z tabeli są O.K. ,dlatego pisałam o tej nieustającej dyskusji na temat słoności.

Ja moją "czarną" szynkę konkursową - z kością peklowałem 10 dni w solance 1,5 kg na 10 l wody i parzyłem jeszcze w lekko osolonej wodzie. I wg mnie - a i chyba większości uczestników zlotu - nie była za słona.

Niestety nie załapałam się na degustacje ..a szkoda :sad:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2136-co-si%C4%99-sta%C5%82o-z-szynk%C4%85/page/2/#findComment-51157
Udostępnij na innych stronach

sawca, znam Cię i wiem, że podchodzisz do tematu b. poważnie czyli z Twojej strony zrobiłeś wszystko jak należało zrobić. Akcesoria użyte kupiłeś na Duńskiej i ok.

Zacytuję tylko Bagno "Przypadek opisany przez sawcę jest tym, który czasami zdarza się.''

Nie zrażaj się kolego i rób dalej swoje zmień najwyżej budkę z mięsem nie tylko początkującym może to się zdarzyć bo nikt w mięsie nie siedzi i nie widzi co i jak.

Wprawdzie aura grudniowa była jesienną / 29 grudnia minus 11 dni/ ale mięso mogło być po uboju nieodpowiednio przechowane do czasu Twojego zakupu lub też miało inną wadę.

Zaobserwujesz część szynki zamrożonej jak będzie wyglądać po rozmrożeniu /b. wolno rozmrażaj/ i co się będzie z nią dziać po czasie. Jak nie zaobserwujesz zmian węchowo-smakowych wcinaj. Lepiej jest zamrażać wędzonki nie parzone.

A tak dla humoru to powiem Ci, że może ktoś przypadkowo widzący Twoje udane wyniki wcześniejszych poczynań wędzonkowych po prostu uroczył, założył ustrzoł /jak to mówi moja teściowa/ z zazdrości i taki przypadek miałeś kolego :wink: :lol:

Co nas nie zabije to nas wzmocni i pekluj następną szynkę :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2136-co-si%C4%99-sta%C5%82o-z-szynk%C4%85/page/2/#findComment-51173
Udostępnij na innych stronach

A tak jak pisalem 3,5 kg w 11 dni ????????????????

A czemu nie? DZIADEK tak robi i taką ma tabelę- chyba to jest sprawdzone.

Mnie wyszło wszystko ok, ale to musiało być "złe mięso". :grin: :grin:

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2136-co-si%C4%99-sta%C5%82o-z-szynk%C4%85/page/2/#findComment-51646
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.