Skocz do zawartości

Dawne sposoby przechowywania mięsa.


Rekomendowane odpowiedzi

Witam w książce ,,Domowe przetwarzanie i konserwowanie mięsa,, F.Starzyńska i A. Ners znałazłem ciekawe sposoby przechowywania mięsa sam nie próowałem ich ale po rozmowie z rodziną niektóre były stosowane w ich domach przez babcie.

 

1 PRZETRZYMYWANIE MIĘSA W POKRZYWACH

Jest to stary sposób stosowany przez gospodynie na wsi. Czynnikiem chro-niącym mięso od zbyt szybkiego psucia się jest kwas mrówkowy występujący

w liściach pokrzywy. Wykorzystując te właściwości pokrzywy trzeba równo-cześnie pamiętać, że może być ona zanieczyszczona ziemią, kurzem, odcho¬dami zwierząt czy ptactwa domowego, a w związku z tym — mogą się na niej znaleźć drobnoustroje chorobotwórcze. Można więc wykorzystywać tylko pokrzywę rosnącą z dala od chlewów, ustępów, śmietników, gnojówek czy pryzm z nawozem. Zerwaną w odpowiednim miejscu pokrzywę opłukać, otrząsnąć z wody i dopiero wykorzystać.

Można pokrzywą wyłożyć naczynie, w którym zechcemy przechowywać mięso, ułożyć na niej mięso i przykryć je pokrzywą. Można też mięso owinąć pokrzywami, a następnie czystą szmatką i położyć na tacce czy innym płaskim naczyniu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2142-dawne-sposoby-przechowywania-mi%C4%99sa/
Udostępnij na innych stronach

Dodam, ze tym sposobem mozna tez zabezpieczyc swiezo zlowine rybki w razie awarii lub braku lodowki turystycznej.

Nauczyl mnie tego pewien wedkarz, ktorego jako dziecko spotkalem podczas wakacji gdziez nad zalewem Koronowskim.

Zwijajac sprzet po skonczonym wedkowaniu, oprawil zlowine ryby ( piekne +/- 3 kg leszcze ) i srodek wypchal pokrzywami, ryby oblozyl pokrzywa rowniez zewnatrz.

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2142-dawne-sposoby-przechowywania-mi%C4%99sa/#findComment-51444
Udostępnij na innych stronach

W pokrzywach co roku transportuję ryby z nad morza. Ryby sprawiam, przekładam pokrzywami i do domu. Nigdy się nie zepsuły. Jeśli chcesz opiszę metodę dokładnie.

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2142-dawne-sposoby-przechowywania-mi%C4%99sa/#findComment-51487
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

ryby muszą być sprawione na sucho bez wody, wnętrze wycieramy papierami , płuczemy dopiero w domku.

Raz, bardzo dawno temu zrobiłem tak na mokro, i po powrocie do domu mogłem moje leszcze już tylko wyrzucić... :cry:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2142-dawne-sposoby-przechowywania-mi%C4%99sa/#findComment-51488
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

1 PRZETRZYMYWANIE MIĘSA W POKRZYWACH

W domu moich dziadków gdy nie było jeszcze lodówek mięso po świniobiciu było przechowywane w beczce dębowej w soli i w piwnicy typu ziemianka . Nigdy się nie zepsuło . Oczywiście mam na myśli mięsko nie wędzone .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2142-dawne-sposoby-przechowywania-mi%C4%99sa/#findComment-51498
Udostępnij na innych stronach

2.PRZETRZYMYWANIE MIĘSA W MLEKU LUB SERWATCE

Jest to sposób dość znany i dawniej często stosowany. Mięso zalane mle¬kiem czy serwatką można przetrzymywać w zimnie przez kilka dni. Nie tylko w tym czasie nie psuje się, ale nabiera przyjemnego smaku. W ten sposób przetrzymuje się mięso delikatniejsze, takie jak cielęcina, królik, nutrie.

Mięso schładza się, wyjmuje większe kości, układa w garnuszku kamien¬nym, żeliwnym polewanym, emaliowanym lub szklanym. Na mięso nalewa się serwatkę lub chude mleko w ilości takiej, żeby przykryło mięso. W ten sposób w zimnym pomieszczeniu lub lodówce można mięso przetrzymywać przez kilka dni. Przed użyciem należy je wyjąć z zalewy, opłukać i sporządzać według receptury potrawy, jaką chcemy otrzymać. Mleko lub serwatkę można zużyć do skarmiania zwierząt.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2142-dawne-sposoby-przechowywania-mi%C4%99sa/#findComment-51500
Udostępnij na innych stronach

3 PRZETRZYMYWANIE MIĘSA W OLEJU I WARZYWACH

Sposób ten może mieć zastosowanie do różnych rodzajów i gatunków mięsa zwierząt domowych, dziczyzny, królików i nutrii, a w niektórych przypadkach i ptactwa, przede wszystkim domowego.

W oleju i warzywach przetrzymuje się mięso przeznaczone do pieczenia, smażenia czy duszenia. Mięsa przeznaczone na potrawy gotowane rzadziej przetrzymuje się w ten sposób.

Potrzebne surowce: olej, warzywa smakowe, takie jak: marchew, pietruszka, seler, por, cebula, w niektórych przypadkach czosnek (np. do baraniny, cie¬lęciny, wieprzowiny). Można w niedużych ilościach dodać także przyprawy: pieprz, ziele angielskie, listek bobkowy, jak również majeranek, kminek lub inne przyprawy ziołowe. Mięso przetrzymywane tym sposobem można posolić, używając czystej soli lubsoli cebulowej, czosnkowej czy selerowej — tę ostatnią stosując do rodzajów i gatunków mięsa, przeznaczanych na potrawy, do których dodaje się jej zwykle dla nadania im charakterystycznego smaku.

Ilości wykorzystywanych surowców nie określa się ściśle, mogą być one dość dowolne.

Naczynia, w których przetrzymuje się mięso tym sposobem, należy tak dobierać, żeby tłuszcz w nie nie wsiąkał. Mogą to być naczynia kamienne (te są najlepsze), żeliwne, polewane, emaliowane z nie uszkodzoną polewą, fajansowe, porcelitowe, szklane.Przygotować warzywa: umyć je, oczyścić, dokładnie opłukać, pokrajać w plastry, wymieszać razem, podzielić na dwie części. Połowę warzyw ułożyć na dnie czysto umytego i wyparzonego (ostudzonego) naczynia, w którym będziemy mięso przetrzymywać. Z mięsa usunąć kości, większe błony i ścię¬gna oraz części przekrwione, opłukać, dobrze osaczyć (można to zrobić na cedzaku) lub wytrzeć czystym kawałkiem płótna czy gazy. Natrzeć mięso przyprawami, najpierw solą, a potem przyprawami korzennymi czy ziołowymi. Tak przygotowane mięso natrzeć ze wszystkich stron olejem, lekko go wcie¬rając. Ułożyć mięso w naczyniu na przygotowanych warzywach, przykryć pozostałymi warzywami, przykryć deseczką lub talerzem i przycisnąć.

W ten sposób można przetrzymywać mięso w zimnie nawet do tygodnia.

Mięso przetrzymywane w warzywach i oleju można wykorzystać do spo-rządzania różnego rodzaju potraw, np. do pieczeni — pieczonej lub duszonej, zrazów, gulaszu, jak również do sporządzania pasztetów czy nadzienia, do duszenia z warzywami, do gotowania.

Warzywa zastosowane do przetrzymywania mięsa wykorzystuje się z zasady do sporządzania z nich potraw. Można je wykorzystać w całości lub po uduszeniu przetrzeć, podprawić mąką i śmietaną i sporządzić z nich smaczny sos lub zupę.

W podany sposób przetrzymuje się mięso w większych elementach, ale podobnie można przetrzymywać przez parę dni mięso podzielone na części, np. mięso na zrazy pokrajane i lekko zbite. Każdy kawałek należy posypać przyprawami i natrzeć olejem lub tylko natrzeć olejem, ułożyć ściśle kawałki jeden na drugim i obłożyć w naczyniu warzywami. W tym przypadku soli się mięso już w czasie duszenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2142-dawne-sposoby-przechowywania-mi%C4%99sa/#findComment-51503
Udostępnij na innych stronach

4 Przechowywanie wędlin w życie.

Wędliny dobrze uwędzone ułożyć w beczce, przesypując je warstwami suchego żyta. Na dno beczki oraz na górną warstwę wędlin należy również wsypać żyta. Kontrolować wędliny raz na miesiąc. Jeżeli żyto stanie się wilgotne zsypać je i wysuszyć na słońcu. Jeżeli wędliny zapleśnieją, należy je dokładnie wymyć, obsuszyć i ponownie zapakować do beczki. Beczkę ustawić w chłodnym, przewiewnym i suchym miejscu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2142-dawne-sposoby-przechowywania-mi%C4%99sa/#findComment-51504
Udostępnij na innych stronach

Olej dobra rzecz, przed grillowaniem albo smażeniem kroję karczek na plastry, rozbijam lekko tłuczkiem, przyprawiam ziołami, obkładam szczelnie pokrojoną cebulą, i zalewam olejem. Tak przygotowane trzymam w lodówce minimum przez tydzień, w tym czasie raz zmieniając cebulę na świeżą. Później wystarczy posolić i wrzucić na nagrzanego grilla dosłownie po 2 minuty z każdej strony i wychodzi rewelacyjnie miękkie i aromatyczne mięsko. Echhh rozmarzyłem się, pędzę do kuchni :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2142-dawne-sposoby-przechowywania-mi%C4%99sa/#findComment-52063
Udostępnij na innych stronach

Próbowałem z winem ale widocznie wtedy zastosowałem nie takie jak trzeba, bo mięsko wyszło owszem miękkie ale było gorzkawe i miało wyraźny posmak octu, a to dla mojego podniebienia jest nie do zaakceptowania :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2142-dawne-sposoby-przechowywania-mi%C4%99sa/#findComment-52077
Udostępnij na innych stronach

Można użyć świeżo zerwanych liści chrzanu, należy je opłukać a potem osuszyć. Liśćmi obkłada się poszczególne kawałki mięsa, które owija się później papierem pergaminowym lub ściereczką i umieszcza w spiżarni. :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2142-dawne-sposoby-przechowywania-mi%C4%99sa/#findComment-52950
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

 

Liśćmi obkłada się poszczególne kawałki mięsa, które owija się później papierem prgaminowym lub ściereczką i umieszcza w spiżarni. :)

I jak długo takie mięsko można przechować - jest to pora letnia jak rozumiem .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2142-dawne-sposoby-przechowywania-mi%C4%99sa/#findComment-52957
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.