lesniak Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Stycznia 2009 Witam w książce ,,Domowe przetwarzanie i konserwowanie mięsa,, F.Starzyńska i A. Ners znałazłem ciekawe sposoby przechowywania mięsa sam nie próowałem ich ale po rozmowie z rodziną niektóre były stosowane w ich domach przez babcie. 1 PRZETRZYMYWANIE MIĘSA W POKRZYWACHJest to stary sposób stosowany przez gospodynie na wsi. Czynnikiem chro-niącym mięso od zbyt szybkiego psucia się jest kwas mrówkowy występującyw liściach pokrzywy. Wykorzystując te właściwości pokrzywy trzeba równo-cześnie pamiętać, że może być ona zanieczyszczona ziemią, kurzem, odcho¬dami zwierząt czy ptactwa domowego, a w związku z tym — mogą się na niej znaleźć drobnoustroje chorobotwórcze. Można więc wykorzystywać tylko pokrzywę rosnącą z dala od chlewów, ustępów, śmietników, gnojówek czy pryzm z nawozem. Zerwaną w odpowiednim miejscu pokrzywę opłukać, otrząsnąć z wody i dopiero wykorzystać.Można pokrzywą wyłożyć naczynie, w którym zechcemy przechowywać mięso, ułożyć na niej mięso i przykryć je pokrzywą. Można też mięso owinąć pokrzywami, a następnie czystą szmatką i położyć na tacce czy innym płaskim naczyniu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2142-dawne-sposoby-przechowywania-mi%C4%99sa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Stycznia 2009 Dodam, ze tym sposobem mozna tez zabezpieczyc swiezo zlowine rybki w razie awarii lub braku lodowki turystycznej.Nauczyl mnie tego pewien wedkarz, ktorego jako dziecko spotkalem podczas wakacji gdziez nad zalewem Koronowskim.Zwijajac sprzet po skonczonym wedkowaniu, oprawil zlowine ryby ( piekne +/- 3 kg leszcze ) i srodek wypchal pokrzywami, ryby oblozyl pokrzywa rowniez zewnatrz. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2142-dawne-sposoby-przechowywania-mi%C4%99sa/#findComment-51444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Stycznia 2009 Tak Siara ,ale pamiętajcie ,że ryby muszą być sprawione na sucho bez wody, wnętrze wycieramy papierami , płuczemy dopiero w domku. Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2142-dawne-sposoby-przechowywania-mi%C4%99sa/#findComment-51459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Stycznia 2009 W pokrzywach co roku transportuję ryby z nad morza. Ryby sprawiam, przekładam pokrzywami i do domu. Nigdy się nie zepsuły. Jeśli chcesz opiszę metodę dokładnie.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2142-dawne-sposoby-przechowywania-mi%C4%99sa/#findComment-51487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 8 Stycznia 2009 ryby muszą być sprawione na sucho bez wody, wnętrze wycieramy papierami , płuczemy dopiero w domku.Raz, bardzo dawno temu zrobiłem tak na mokro, i po powrocie do domu mogłem moje leszcze już tylko wyrzucić... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2142-dawne-sposoby-przechowywania-mi%C4%99sa/#findComment-51488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zamiast wyrzucać trzeba było wypłukać. Na początku psuje się śluz na rybach. Dlatego ich nie płuczemy. To dodatkowe zabezpieczenie.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2142-dawne-sposoby-przechowywania-mi%C4%99sa/#findComment-51490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Stycznia 2009 Były płukane, ale nie pomogło... Ale dzięki takim doświadczeniom, teraz jestem mądrzejszy :lol: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2142-dawne-sposoby-przechowywania-mi%C4%99sa/#findComment-51492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 8 Stycznia 2009 Witam 1 PRZETRZYMYWANIE MIĘSA W POKRZYWACH W domu moich dziadków gdy nie było jeszcze lodówek mięso po świniobiciu było przechowywane w beczce dębowej w soli i w piwnicy typu ziemianka . Nigdy się nie zepsuło . Oczywiście mam na myśli mięsko nie wędzone . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2142-dawne-sposoby-przechowywania-mi%C4%99sa/#findComment-51498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 8 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 8 Stycznia 2009 2.PRZETRZYMYWANIE MIĘSA W MLEKU LUB SERWATCEJest to sposób dość znany i dawniej często stosowany. Mięso zalane mle¬kiem czy serwatką można przetrzymywać w zimnie przez kilka dni. Nie tylko w tym czasie nie psuje się, ale nabiera przyjemnego smaku. W ten sposób przetrzymuje się mięso delikatniejsze, takie jak cielęcina, królik, nutrie.Mięso schładza się, wyjmuje większe kości, układa w garnuszku kamien¬nym, żeliwnym polewanym, emaliowanym lub szklanym. Na mięso nalewa się serwatkę lub chude mleko w ilości takiej, żeby przykryło mięso. W ten sposób w zimnym pomieszczeniu lub lodówce można mięso przetrzymywać przez kilka dni. Przed użyciem należy je wyjąć z zalewy, opłukać i sporządzać według receptury potrawy, jaką chcemy otrzymać. Mleko lub serwatkę można zużyć do skarmiania zwierząt. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2142-dawne-sposoby-przechowywania-mi%C4%99sa/#findComment-51500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 8 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 8 Stycznia 2009 A czy mieso zakonserwowane w pokrzywach można wędzić ? Z tego co sie dowiedziałem to gotowano je. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2142-dawne-sposoby-przechowywania-mi%C4%99sa/#findComment-51502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 8 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 8 Stycznia 2009 3 PRZETRZYMYWANIE MIĘSA W OLEJU I WARZYWACHSposób ten może mieć zastosowanie do różnych rodzajów i gatunków mięsa zwierząt domowych, dziczyzny, królików i nutrii, a w niektórych przypadkach i ptactwa, przede wszystkim domowego.W oleju i warzywach przetrzymuje się mięso przeznaczone do pieczenia, smażenia czy duszenia. Mięsa przeznaczone na potrawy gotowane rzadziej przetrzymuje się w ten sposób.Potrzebne surowce: olej, warzywa smakowe, takie jak: marchew, pietruszka, seler, por, cebula, w niektórych przypadkach czosnek (np. do baraniny, cie¬lęciny, wieprzowiny). Można w niedużych ilościach dodać także przyprawy: pieprz, ziele angielskie, listek bobkowy, jak również majeranek, kminek lub inne przyprawy ziołowe. Mięso przetrzymywane tym sposobem można posolić, używając czystej soli lubsoli cebulowej, czosnkowej czy selerowej — tę ostatnią stosując do rodzajów i gatunków mięsa, przeznaczanych na potrawy, do których dodaje się jej zwykle dla nadania im charakterystycznego smaku.Ilości wykorzystywanych surowców nie określa się ściśle, mogą być one dość dowolne.Naczynia, w których przetrzymuje się mięso tym sposobem, należy tak dobierać, żeby tłuszcz w nie nie wsiąkał. Mogą to być naczynia kamienne (te są najlepsze), żeliwne, polewane, emaliowane z nie uszkodzoną polewą, fajansowe, porcelitowe, szklane.Przygotować warzywa: umyć je, oczyścić, dokładnie opłukać, pokrajać w plastry, wymieszać razem, podzielić na dwie części. Połowę warzyw ułożyć na dnie czysto umytego i wyparzonego (ostudzonego) naczynia, w którym będziemy mięso przetrzymywać. Z mięsa usunąć kości, większe błony i ścię¬gna oraz części przekrwione, opłukać, dobrze osaczyć (można to zrobić na cedzaku) lub wytrzeć czystym kawałkiem płótna czy gazy. Natrzeć mięso przyprawami, najpierw solą, a potem przyprawami korzennymi czy ziołowymi. Tak przygotowane mięso natrzeć ze wszystkich stron olejem, lekko go wcie¬rając. Ułożyć mięso w naczyniu na przygotowanych warzywach, przykryć pozostałymi warzywami, przykryć deseczką lub talerzem i przycisnąć.W ten sposób można przetrzymywać mięso w zimnie nawet do tygodnia.Mięso przetrzymywane w warzywach i oleju można wykorzystać do spo-rządzania różnego rodzaju potraw, np. do pieczeni — pieczonej lub duszonej, zrazów, gulaszu, jak również do sporządzania pasztetów czy nadzienia, do duszenia z warzywami, do gotowania.Warzywa zastosowane do przetrzymywania mięsa wykorzystuje się z zasady do sporządzania z nich potraw. Można je wykorzystać w całości lub po uduszeniu przetrzeć, podprawić mąką i śmietaną i sporządzić z nich smaczny sos lub zupę.W podany sposób przetrzymuje się mięso w większych elementach, ale podobnie można przetrzymywać przez parę dni mięso podzielone na części, np. mięso na zrazy pokrajane i lekko zbite. Każdy kawałek należy posypać przyprawami i natrzeć olejem lub tylko natrzeć olejem, ułożyć ściśle kawałki jeden na drugim i obłożyć w naczyniu warzywami. W tym przypadku soli się mięso już w czasie duszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2142-dawne-sposoby-przechowywania-mi%C4%99sa/#findComment-51503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 8 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 8 Stycznia 2009 4 Przechowywanie wędlin w życie. Wędliny dobrze uwędzone ułożyć w beczce, przesypując je warstwami suchego żyta. Na dno beczki oraz na górną warstwę wędlin należy również wsypać żyta. Kontrolować wędliny raz na miesiąc. Jeżeli żyto stanie się wilgotne zsypać je i wysuszyć na słońcu. Jeżeli wędliny zapleśnieją, należy je dokładnie wymyć, obsuszyć i ponownie zapakować do beczki. Beczkę ustawić w chłodnym, przewiewnym i suchym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2142-dawne-sposoby-przechowywania-mi%C4%99sa/#findComment-51504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 8 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 8 Stycznia 2009 Ja znalazłem tyle o dawnych sposobach przechowywania. Jak cos jeszcze znajde to dodam pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2142-dawne-sposoby-przechowywania-mi%C4%99sa/#findComment-51505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasiryj Opublikowano 13 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 13 Stycznia 2009 Olej dobra rzecz, przed grillowaniem albo smażeniem kroję karczek na plastry, rozbijam lekko tłuczkiem, przyprawiam ziołami, obkładam szczelnie pokrojoną cebulą, i zalewam olejem. Tak przygotowane trzymam w lodówce minimum przez tydzień, w tym czasie raz zmieniając cebulę na świeżą. Później wystarczy posolić i wrzucić na nagrzanego grilla dosłownie po 2 minuty z każdej strony i wychodzi rewelacyjnie miękkie i aromatyczne mięsko. Echhh rozmarzyłem się, pędzę do kuchni Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2142-dawne-sposoby-przechowywania-mi%C4%99sa/#findComment-52063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 13 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Stycznia 2009 Pasiryj dodaj, tyle co oleju, wytrawnego czerwonego wina i wystarczą 24 godziny marynowania. Efekt będziesz miał podobny lub taki sam.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2142-dawne-sposoby-przechowywania-mi%C4%99sa/#findComment-52076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasiryj Opublikowano 13 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 13 Stycznia 2009 Próbowałem z winem ale widocznie wtedy zastosowałem nie takie jak trzeba, bo mięsko wyszło owszem miękkie ale było gorzkawe i miało wyraźny posmak octu, a to dla mojego podniebienia jest nie do zaakceptowania Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2142-dawne-sposoby-przechowywania-mi%C4%99sa/#findComment-52077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 14 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 14 Stycznia 2009 Zgadzam sie z tym winem sam tak robie i najleprze jest swojej roboty ze swojego winogrona.A jaki zapach smak i procent :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2142-dawne-sposoby-przechowywania-mi%C4%99sa/#findComment-52192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacstan Opublikowano 20 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 20 Stycznia 2009 Można użyć świeżo zerwanych liści chrzanu, należy je opłukać a potem osuszyć. Liśćmi obkłada się poszczególne kawałki mięsa, które owija się później papierem pergaminowym lub ściereczką i umieszcza w spiżarni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2142-dawne-sposoby-przechowywania-mi%C4%99sa/#findComment-52950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 20 Stycznia 2009 Witam Liśćmi obkłada się poszczególne kawałki mięsa, które owija się później papierem prgaminowym lub ściereczką i umieszcza w spiżarni. I jak długo takie mięsko można przechować - jest to pora letnia jak rozumiem . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2142-dawne-sposoby-przechowywania-mi%C4%99sa/#findComment-52957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacstan Opublikowano 21 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 21 Stycznia 2009 Mięso w kawałkach od 2 do 3 kilogramów można w ten sposób przechować przez 3-5 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2142-dawne-sposoby-przechowywania-mi%C4%99sa/#findComment-53021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacstan Opublikowano 21 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 21 Stycznia 2009 Słyszałem też o sposbie z chrzanem ale tartym, którym obkłada się mięso ze wszystkich stron, następnie owija pergaminem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2142-dawne-sposoby-przechowywania-mi%C4%99sa/#findComment-53022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacstan Opublikowano 21 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 21 Stycznia 2009 Sposoby z chrzanem wymagają jednak w miarę chłodnego miejsca, mam na myśli spiżarnie albo piwnice. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2142-dawne-sposoby-przechowywania-mi%C4%99sa/#findComment-53023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 21 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 21 Stycznia 2009 Maxell !!! help!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2142-dawne-sposoby-przechowywania-mi%C4%99sa/#findComment-53025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 21 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 21 Stycznia 2009 Znaczy się, wracamy 100 lat wstecz? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2142-dawne-sposoby-przechowywania-mi%C4%99sa/#findComment-53039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.