Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

SZYNKOWA Z ZIELONYM PIEPRZEM.

 

05.thumb.jpg.0f6c85aeb39011b1f5664b004f56c459.jpg

 

 

Surowiec:

 

Szynka wieprzowa kl. I - 80 %

Golonka wieprzowa mięso - 20 %

 

Przyprawy:

 

21 gr/kg peklosoli

2 gr/kg pieprz biały mielony

3 gr/kg pieprz zielony ziarno

0,5 gr/kg kolendra mielona

0,5 gr/kg gałka muszkatołowa

5% zimnej wody

 

03.thumb.jpg.5f00dcb2439400ca9d7e18d6dfe455cc.jpg

 

Sposób wykonania:

 

Mięso z szynki kroję na kawałki około 3x3 cm., zasypuję peklosolą i do lodówki na co najmniej 24 h. Podobnie z mięsem z golonki w oddzielną miskę i do lodówki.

Pieprz zielony ziarno zalewam wrzątkiem i też odstawiam na 24 godziny. Po tym czasie wyciągam oba mięsa z lodówki. Mięso z golonki mielę na najdrobniejszym sicie trzy razy, a 20% krojonego mięsa z szynki mielę na szarpaku. Mięsa łączę ze sobą, dodaję wszystkie przyprawy wraz z wodą i dokładnie wyrabiam do kleistości. Ja robię to w mieszalniku.

Następnie nadziewam uprzednio namoczone w ciepłej wodzie osłonki białkowe fi 65 i batony odwieszam do osadzenia na około 2-3 godziny.

Do nagrzanej wędzarni wkładam batony i osuszam w temp. 40/50 stopni. Następnie wędzę w temperaturze 50/55 stopni około 3 godziny.

Po uwędzeniu parzę w wodzie o temp. Około 80 stopni do uzyskania w wyrobie 68 stopni.

Po parzeniu wyciągam batony i studzę w zimnej wodzie 10 minut.

Odwieszam kiełbasę na kije na noc do wystudzenia i do lodówki.

 

02.thumb.jpg.8bfbe9ef977a1b310c449540c6473048.jpg

01.thumb.jpg.21e8894775b50a1b76c5938b4f19a6ea.jpg

04.thumb.jpg.b7bc51b0eb313aab96cb0c1de80e6f63.jpg

 

Smacznego

Bogumił Sztuczka

 

  • Upvote 3

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21484-kie%C5%82basa-szynkowa-z-zielonym-pieprzem/
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Non, mais vous pouvez donner moins - à votre goût.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21484-kie%C5%82basa-szynkowa-z-zielonym-pieprzem/#findComment-956814
Udostępnij na innych stronach

40 minut temu, Bergmon napisał(a):

Pieprz zielony ziarno zalewam wrzątkiem i też odstawiam na 24 godziny

ile wody  i co dalej 

Wody tyle żeby go utopić...jak namięknie dodać do mięsa, oczywiście po 24h

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21484-kie%C5%82basa-szynkowa-z-zielonym-pieprzem/#findComment-957351
Udostępnij na innych stronach

6 godzin temu, Bergmon napisał(a):

Pieprz zielony ziarno zalewam wrzątkiem i też odstawiam na 24 godziny

Nie szkoda utraty olejków eterycznych(płukanie smaku)?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21484-kie%C5%82basa-szynkowa-z-zielonym-pieprzem/#findComment-957363
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Grzewlod napisał(a):

Nie szkoda utraty olejków eterycznych

Nie potrzeba 24h , przepłukuję 3 x i  jeszcze ok 8- 10h w wodzie /wrzątek/ , zlewam i gotowe. Grzesiu szkoda , ale tak jest korzystniej dla wyrobu.

Edytowane przez Muski
  • Like 1

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21484-kie%C5%82basa-szynkowa-z-zielonym-pieprzem/#findComment-957378
Udostępnij na innych stronach

49 minut temu, Muski napisał(a):

ale tak jest korzystniej dla wyrobu.

W czym korzystniej 🤔.

Ja w moździerzu lekko rozdrobnie i razem z innymi przyprawami do mieszałki, wilgotniść mięsa po czasie powoduje, że robi się miękki👍.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21484-kie%C5%82basa-szynkowa-z-zielonym-pieprzem/#findComment-957385
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.