Maxell Opublikowano 23 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Sierpnia 2024 SZYNKOWA Z ZIELONYM PIEPRZEM. Surowiec: Szynka wieprzowa kl. I - 80 % Golonka wieprzowa mięso - 20 % Przyprawy: 21 gr/kg peklosoli 2 gr/kg pieprz biały mielony 3 gr/kg pieprz zielony ziarno 0,5 gr/kg kolendra mielona 0,5 gr/kg gałka muszkatołowa 5% zimnej wody Sposób wykonania: Mięso z szynki kroję na kawałki około 3x3 cm., zasypuję peklosolą i do lodówki na co najmniej 24 h. Podobnie z mięsem z golonki w oddzielną miskę i do lodówki. Pieprz zielony ziarno zalewam wrzątkiem i też odstawiam na 24 godziny. Po tym czasie wyciągam oba mięsa z lodówki. Mięso z golonki mielę na najdrobniejszym sicie trzy razy, a 20% krojonego mięsa z szynki mielę na szarpaku. Mięsa łączę ze sobą, dodaję wszystkie przyprawy wraz z wodą i dokładnie wyrabiam do kleistości. Ja robię to w mieszalniku. Następnie nadziewam uprzednio namoczone w ciepłej wodzie osłonki białkowe fi 65 i batony odwieszam do osadzenia na około 2-3 godziny. Do nagrzanej wędzarni wkładam batony i osuszam w temp. 40/50 stopni. Następnie wędzę w temperaturze 50/55 stopni około 3 godziny. Po uwędzeniu parzę w wodzie o temp. Około 80 stopni do uzyskania w wyrobie 68 stopni. Po parzeniu wyciągam batony i studzę w zimnej wodzie 10 minut. Odwieszam kiełbasę na kije na noc do wystudzenia i do lodówki. Smacznego Bogumił Sztuczka 3 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21484-kie%C5%82basa-szynkowa-z-zielonym-pieprzem/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pilou Opublikowano 25 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Września 2024 21 grammes de sel, c’est pas trop ?????? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21484-kie%C5%82basa-szynkowa-z-zielonym-pieprzem/#findComment-956811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Września 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Września 2024 Non, mais vous pouvez donner moins - à votre goût. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21484-kie%C5%82basa-szynkowa-z-zielonym-pieprzem/#findComment-956814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bergmon Opublikowano 27 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Września 2024 Pieprz zielony ziarno zalewam wrzątkiem i też odstawiam na 24 godziny ile wody i co dalej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21484-kie%C5%82basa-szynkowa-z-zielonym-pieprzem/#findComment-957347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 27 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Września 2024 40 minut temu, Bergmon napisał(a): Pieprz zielony ziarno zalewam wrzątkiem i też odstawiam na 24 godziny ile wody i co dalej Wody tyle żeby go utopić...jak namięknie dodać do mięsa, oczywiście po 24h Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21484-kie%C5%82basa-szynkowa-z-zielonym-pieprzem/#findComment-957351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 28 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Września 2024 6 godzin temu, Bergmon napisał(a): Pieprz zielony ziarno zalewam wrzątkiem i też odstawiam na 24 godziny Nie szkoda utraty olejków eterycznych(płukanie smaku)? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21484-kie%C5%82basa-szynkowa-z-zielonym-pieprzem/#findComment-957363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 28 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Września 2024 (edytowane) 1 godzinę temu, Grzewlod napisał(a): Nie szkoda utraty olejków eterycznych Nie potrzeba 24h , przepłukuję 3 x i jeszcze ok 8- 10h w wodzie /wrzątek/ , zlewam i gotowe. Grzesiu szkoda , ale tak jest korzystniej dla wyrobu. Edytowane 28 Września 2024 przez Muski 1 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21484-kie%C5%82basa-szynkowa-z-zielonym-pieprzem/#findComment-957378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 28 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Września 2024 Wody po parzeniu pieprzu absolutnie nie wylewać, tylko użyć z wodą potrzebną do produkcji tej kiełbasy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21484-kie%C5%82basa-szynkowa-z-zielonym-pieprzem/#findComment-957381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 28 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Września 2024 49 minut temu, Muski napisał(a): ale tak jest korzystniej dla wyrobu. W czym korzystniej 🤔. Ja w moździerzu lekko rozdrobnie i razem z innymi przyprawami do mieszałki, wilgotniść mięsa po czasie powoduje, że robi się miękki👍. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21484-kie%C5%82basa-szynkowa-z-zielonym-pieprzem/#findComment-957385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bergmon Opublikowano 3 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Października 2024 Dzięki za szczegółowe wyjaśnienie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21484-kie%C5%82basa-szynkowa-z-zielonym-pieprzem/#findComment-958561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.