Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

KIEŁBASA STAROPOLSKA PIECZONA-BURSZTYNOWA

 

Przepis na 10kg

 

SUROWIEC

- 6 kg mięso wieprzowego nie ścięgnistego (chude)

- 2kg mięso wieprzowego tłustego (BOCZEK)

- 2 kg mięso wieprzowe z golonek

PRZYPRAWY

- 0,18kg sól kuchenna

-0,03kg pieprz

-0,01kg cukier

-0,003kg gałki muszkatołowej

-5 ząbków czosnku

- majeranek 3 łyżki stołowe

Kiełbaśnice 28-30

SPOSÓB WYKONANIA

1 Mięso chude mielimy na sitku 12mm

-mięso tłuste mielimy 6mm

-mięso z golonek mielimy 3mm

2 Czosnek ugniatamy dodajemy 0,5 litra wody dosypujemy cukier i wszystko gotujemy z chwilą zagotowania odstawiamy na bok, aby się schłodziło do temp pokojowej i dolewamy do farszu dokładnie mieszamy.

NAPEŁNIANIE JELIT

- napełniamy ściśle w jelita parki o długości 40cm

OSADZANIE

-2h w przewiewnym miejscu

WĘDZENIE

- wędzimy dymem ciepłym ok. 4h do jasno brązowego koloru i podnosimy temp do 80-85 stC na czas, 1h po upływie tego czasu wyjmujemy kiełbasę na powietrze, aby się wychłodziła.

Ponownie wędzimy w zimnym dymie ok. 4h do ciemno brązowej barwy.

SMACZNEGO

Pozdrawiam!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2155-kie%C5%82basa-staropolska-pieczona-bursztynowa/
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

Czy ktoś z forum robił tę kiełbaskę?

Po wczorajszej klasyfikacji mięsa i przydzieleniu do zaplanowanych wyrobów okazało sie, że pozostał skład idealny do zrobienia tej kiełbaski. Ponieważ lubię eksperymentować a kiełbasy Szczepana bardzo mi smakują, postanowiłam zrobić ją w ilości ok. 3kg. Stąd moje pytanie o ewentualne doświadczenia forumowiczów :smile:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2155-kie%C5%82basa-staropolska-pieczona-bursztynowa/#findComment-88758
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłam na próbę 3kg tej kiełbaski i oto efekt:

 

 

Smak wyrazisty, lekko pikantny, średnio związana, dobrze uwędzona i pieczona (ściśle wg przepisu), wybarwiła się w trakcie wędzenia pięknie :smile: . Na przekroju widoczny grubo tłuczony pieprz.

Jedyne odstepstwo od przepisu to zredukowanie o połowę ilości majeranku. Majeranek w dużych ilościach jest mile widziany wyłącznie w kiełbasie białej

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2155-kie%C5%82basa-staropolska-pieczona-bursztynowa/#findComment-89424
Udostępnij na innych stronach

Kolorek kiełbaski śliczny

Smak wyrazisty, lekko pikantny

bardzo takie lubię ,muszę też takiej zrobić. Gratuluję wyrobu.

Nie jem po to by żyć, lecz żyję po to by jeść

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=89386#89386

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2155-kie%C5%82basa-staropolska-pieczona-bursztynowa/#findComment-89426
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.