SZCZEPAN Opublikowano 11 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Stycznia 2009 KIEŁBASA STAROPOLSKA PIECZONA-BURSZTYNOWA Przepis na 10kg SUROWIEC- 6 kg mięso wieprzowego nie ścięgnistego (chude)- 2kg mięso wieprzowego tłustego (BOCZEK)- 2 kg mięso wieprzowe z golonek PRZYPRAWY- 0,18kg sól kuchenna -0,03kg pieprz-0,01kg cukier-0,003kg gałki muszkatołowej -5 ząbków czosnku - majeranek 3 łyżki stołoweKiełbaśnice 28-30SPOSÓB WYKONANIA1 Mięso chude mielimy na sitku 12mm-mięso tłuste mielimy 6mm-mięso z golonek mielimy 3mm2 Czosnek ugniatamy dodajemy 0,5 litra wody dosypujemy cukier i wszystko gotujemy z chwilą zagotowania odstawiamy na bok, aby się schłodziło do temp pokojowej i dolewamy do farszu dokładnie mieszamy.NAPEŁNIANIE JELIT- napełniamy ściśle w jelita parki o długości 40cmOSADZANIE-2h w przewiewnym miejscuWĘDZENIE- wędzimy dymem ciepłym ok. 4h do jasno brązowego koloru i podnosimy temp do 80-85 stC na czas, 1h po upływie tego czasu wyjmujemy kiełbasę na powietrze, aby się wychłodziła.Ponownie wędzimy w zimnym dymie ok. 4h do ciemno brązowej barwy.SMACZNEGO Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2155-kie%C5%82basa-staropolska-pieczona-bursztynowa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Listopada 2009 Czy ktoś z forum robił tę kiełbaskę?Po wczorajszej klasyfikacji mięsa i przydzieleniu do zaplanowanych wyrobów okazało sie, że pozostał skład idealny do zrobienia tej kiełbaski. Ponieważ lubię eksperymentować a kiełbasy Szczepana bardzo mi smakują, postanowiłam zrobić ją w ilości ok. 3kg. Stąd moje pytanie o ewentualne doświadczenia forumowiczów :smile: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2155-kie%C5%82basa-staropolska-pieczona-bursztynowa/#findComment-88758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Listopada 2009 Zrobiłam na próbę 3kg tej kiełbaski i oto efekt: Smak wyrazisty, lekko pikantny, średnio związana, dobrze uwędzona i pieczona (ściśle wg przepisu), wybarwiła się w trakcie wędzenia pięknie :smile: . Na przekroju widoczny grubo tłuczony pieprz. Jedyne odstepstwo od przepisu to zredukowanie o połowę ilości majeranku. Majeranek w dużych ilościach jest mile widziany wyłącznie w kiełbasie białej Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2155-kie%C5%82basa-staropolska-pieczona-bursztynowa/#findComment-89424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo73 Opublikowano 25 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Listopada 2009 Kolorek kiełbaski śliczny Smak wyrazisty, lekko pikantny bardzo takie lubię ,muszę też takiej zrobić. Gratuluję wyrobu. Cytuj Nie jem po to by żyć, lecz żyję po to by jeść https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=89386#89386 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2155-kie%C5%82basa-staropolska-pieczona-bursztynowa/#findComment-89426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 25 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Listopada 2009 EAnna, Witam Bardzo ładny kolorek a także przekrój. Gratuluje!! Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2155-kie%C5%82basa-staropolska-pieczona-bursztynowa/#findComment-89431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Listopada 2009 Bez komentrza.Super.A smak napewno też. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2155-kie%C5%82basa-staropolska-pieczona-bursztynowa/#findComment-89889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.