Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

 

Chciałbym się Was zapytać o maksymalny kąt nachylenia rury dymowej (fi 120mm, blacha 2mm, długośc kanału dymnego 1m) - czy sensownym będzie zrobić kąt nachylenia na jedną cegłę, tj. ok. 15 stopni?

Oraz krótka prośba o opinie i inne rady dt. zabudowy reszty (w komorze wędzarniczej planuję również umiejscowić blachę na węgiel/drewno i zawiesić ruszt do grillowania).

Palenisko spód z szamotki [3cm] i strona lewa (od rury), plus zaprawa szamotowa po całości.

Kanał dymny będę izolował specjalną folią [wełną] do kominków.

Beton nad paleniskiem, na rurę kolanko i powyżej komory wędzarniczej (wędzarnia pod altaną) i wyjście na dach (daszek z rurą 120mm).

Cegła pełna czerwona, zaprawa do klinkieru brąz.

 

Z góry dziękuję i pozdrawiam,

 

Kamil

Messenger_creation_B41F5604-8A11-4696-AEEA-A2815AB78868.jpeg

Messenger_creation_B3323EC0-1B18-4DE4-A135-1D54C651B694.jpeg

Messenger_creation_E8B90752-38AC-4DC0-92F4-E171AC91B8FF.jpeg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21552-k%C4%85t-nachylenia-rury-dymowej-grillow%C4%99dzarnia/
Udostępnij na innych stronach

Kolego fajne zdjęcia , ale pytasz o temat , który już na forum był poruszany  setki razy , proponuję zgłębić forum, wątpliwości wyjaśnić w zapytaniach. Przejrzyj tematy związane z budową wędzarni ,grilo-wędzarni etc.

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21552-k%C4%85t-nachylenia-rury-dymowej-grillow%C4%99dzarnia/#findComment-948990
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Magyars napisał(a):

Przeszukałem całe forum wpisując "kąt"

Szukasz pod zbyt ogólnym hasłem. Ja wpisałam tak jak Ty "kąt" i mi wyszło 673 wyników.

 

Wejdź w dział Wędzarnie. Budowa i obsługa, wpisz np: wędzarnia kanałowa.

Czytaj, pytaj, a potem rób.

Wg. mnie to masz za duży kąt dla rury dymowej. 

Pacan Wojciech dobrze Ci radzi.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21552-k%C4%85t-nachylenia-rury-dymowej-grillow%C4%99dzarnia/#findComment-949223
Udostępnij na innych stronach

Wciąż odpowiedzi niestety nie znalazłem. Odpowiedź w stylu "wg. mnie" mnie nie interesuje. Potrzebuję informacji dokładnej, czyli na moim przykładzie, tj. parametrach które podałem. Jedni piszą, przy takiej długości może być na jedną cegłę, inni że max 3%, stąd prośba o doprecyzowanie (dystans pomiędzy to ok. 1,15m).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21552-k%C4%85t-nachylenia-rury-dymowej-grillow%C4%99dzarnia/#findComment-950481
Udostępnij na innych stronach

18 godzin temu, Magyars napisał(a):

Odpowiedź w stylu "wg. mnie" mnie nie interesuje. Potrzebuję informacji dokładnej,

No cóż...zleć w takim razie oprcowanie Twojego problemu inżynierowi od przepływów gazowych.

W zleceniu poproś o uzasadnienie :laugh:

Nachylenie rury przełoży się na tzw. cug. Im mniejsze nachylenie tym mniejsza składowa pionowa ciągu.

W wedzarni powinien być słaby ciąg, aby dym utrzymywał sie jak najdłużej na wędzonkach jednak tak, aby się nie kisiły i żar nie przygasał. Lekkie nachylenie zapobiegnie również powstaniu tzw. zimnego korka.

W Twoim przypadku (również "wg mnie":laugh:) różnica poziomów na 1 cegłę, czyli 6cm+1cm zaprawy będzie O.K.

 

 

 

  • Like 1
  • Upvote 1

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21552-k%C4%85t-nachylenia-rury-dymowej-grillow%C4%99dzarnia/#findComment-950531
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, EAnna napisał(a):

No cóż...zleć w takim razie oprcowanie Twojego problemu inżynierowi od przepływów gazowych.

W zleceniu poproś o uzasadnienie :laugh:

:clap::clap::clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21552-k%C4%85t-nachylenia-rury-dymowej-grillow%C4%99dzarnia/#findComment-950554
Udostępnij na innych stronach

Nasi nowi forumowicze są coraz bardziej roszczeniowi , czekam , kiedy ktoś dostanie reprymendę za nieprecyzyjny wpis. Kolego Magyars na podstawie prezentowanych zdjęć  widzę  inny problem , który jest już opisany we wspomnianych postach na temat budowy wędzarni  ,proponuję zwolnic napięcie i wrócić do lektury.

Uważne czytanie doprowadzi do celu . Pozdrawiam

  • Like 1
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21552-k%C4%85t-nachylenia-rury-dymowej-grillow%C4%99dzarnia/#findComment-950565
Udostępnij na innych stronach

W dniu 3.09.2024 o 16:27, Pacan Wojciech napisał(a):

Nasi nowi forumowicze są coraz bardziej roszczeniowi , czekam , kiedy ktoś dostanie reprymendę za nieprecyzyjny wpis. Kolego Magyars na podstawie prezentowanych zdjęć  widzę  inny problem , który jest już opisany we wspomnianych postach na temat budowy wędzarni  ,proponuję zwolnic napięcie i wrócić do lektury.

Uważne czytanie doprowadzi do celu . Pozdrawiam

Dziękuję wszystkim za swe rady. Jestem trochę spokojniejszy. To moja pierwsza budowa, stąd dużo pytań i trochę ciśnienie bo robota idzie bardzo pomału. Panie Wojtku, mógłby Pan opisać jaki problem wychwycił Pan z moich zdjęć? Z góry dziękuję 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21552-k%C4%85t-nachylenia-rury-dymowej-grillow%C4%99dzarnia/#findComment-950877
Udostępnij na innych stronach

11 godzin temu, Pacan Wojciech napisał(a):

Czy stan prac jest na tym samym poziomie jaki  prezentują zdjęcia ? 

Teraz już murujemy tylko i wyłącznie stronę lewa (grill), środek i prawa strona to blat. Zdjęcia podrzucę w ciągu dnia. Dziękuję.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21552-k%C4%85t-nachylenia-rury-dymowej-grillow%C4%99dzarnia/#findComment-950974
Udostępnij na innych stronach

 

13 godzin temu, Pacan Wojciech napisał(a):

Czy stan prac jest na tym samym poziomie jaki  prezentują zdjęcia ? 

Teraz już murujemy tylko i wyłącznie stronę lewa (grill), środek i prawa strona to blat. Zdjęcia podrzucę w ciągu dnia. Dziękuję.

IMG20240905061513.jpg

IMG20240905061518.jpg

IMG20240905061530.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21552-k%C4%85t-nachylenia-rury-dymowej-grillow%C4%99dzarnia/#findComment-950996
Udostępnij na innych stronach

Panie Wojtku,

 

Czy chodzi Panu o wmurowanie płytki szamotowej w palenisku? Z uwagi na to, iż mam pod spodem piwnicę (pod całą wędzarnią). zdecydowałem się, żeby nie upalać płyty betonowej, tylko spód i ściankę po lewej stronie (tej od strony wyjścia kanału) wyłożyć szamotem 3cm, reszta (tj. tył i prawy bok) zaprawą do szamotu. Czy to spory błąd?

 

W wędzarni ma się tlić a nie ostro palić. Nie powinienneś utrzymywać temperatur tak wysokich, żeby pękały cegły.

Bez szamotu, wewnątrz komory spalania będziesz miał ponad 70 cm w kwadracie. Na takim obszarze będzie dużo miejsca dookoła żaru/ognia i nic nie powinno pękać.

Szamot będzie się nagrzewał i długo trzymał temperature w palenisku, spowoduje to wyższą temperaturę spalania i żeby obinżyć temperaturę w wędzarni będziesz ograniczał tlen (domykał drzwiczki). To może powodować pyrolizę drewna i gorzkie wędzonki.

Poza tym szamot jest higroskopijny i będzie chłonąć wilgoć z powietrza, żeby go osuszyć, będziesz zużywać taczki drewna. Chociaż do murowanej wędzarni i tak potrzeba dużo drewna

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21552-k%C4%85t-nachylenia-rury-dymowej-grillow%C4%99dzarnia/#findComment-951007
Udostępnij na innych stronach

Kolego , w obecnym stanie zaawansowania  tego obiektu , moje uwagi już nie maja znaczenia .Obiekt ładnie wymurowany techniczne , kończyć i eksploatować. Rozumiem ,ze zakończenie komina wędzarni pod dachem wiaty  to żart lub zabezpieczanie  otworu komina na czas robót przy dachu by coś nie wpadło. Jeśli miałoby tak pozostać to kolega  wybudował nie ten typ wędzarni .Wędzarnie wielkości tej wiaty są w użytku  , ale wtedy nie jest potrzebny ten ładny mebel wystarczy otwarte palenisko  lub mały  niski piecyk z krótka rurą . Boki obłożyć blachą trapezową ,drzwi i mamy wędzarnie  wygodną i przestrzenną. Gdyby jednak kolegę naszła refleksja , to  ten komin należy przedłużyć ponad dach izolować od poszycia dachu  w miejscu przejścia wełną mineralna  lub łupkami z wełny w kołnierzu z blachy co najmniej 7 cm grubości wełny ) , uszczelnić obróbką  ,by nie kapał deszcz na  mebel. 

Uważam , a nawet mam takie doświadczenie ,że komora wędzarni za nim się cegły nagrzeją  będzie się pocić jesienią i wiosną dość mocno .

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21552-k%C4%85t-nachylenia-rury-dymowej-grillow%C4%99dzarnia/#findComment-951048
Udostępnij na innych stronach

Panie Wojciechu,

Zakończenie komina oczywiście będzie powyżej dachu (deska+folia+gont bitumiczny). To tylko zabezpieczenie, aby zaprawa nie wpadała do kolana i rury dymowej. Grilla chcę umiejscowić w wędzarni, aby nie 'dymiło' - korzystałem z projektu, który właśnie zakładał grilla po prawej stronie "na wolności". Zakładam, że włożę na spód blachę na brykiet/drewno i powyżej położę kratkę na mięso + haki na wędzenie (dwa poziomy). Zastanawiam się, czy wypełniać czymś ściany wewnątrz wędzarni (np. zaprawą zwykłą, lub szamotową, czy zostawić i wyczyścić z resztek zaprawy). Czy pisząc o blasze trapezowej, miał Pan właśnie to ma myśli? I jeszcze jedna oczywista kwestia: powyżej drzwiczek do wędzarni będzie jeszcze jedna (taka sama) płyta odcinająca dym i wylotem ponad dach.

 

Z góry dziękuję :-)

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21552-k%C4%85t-nachylenia-rury-dymowej-grillow%C4%99dzarnia/#findComment-951067
Udostępnij na innych stronach

Miałem gdzieś (ale nie mogę jej odszukać - być może ktoś pożyczył i nie zdążył oddać) książkę - Prace kominiarskie, albo Poradnik kominiarza. Tam były wszelkiego rodzaju wyliczenia dotyczące ciągów kominowych, m.in. w zależności od ustawienia przewodów dymowych.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21552-k%C4%85t-nachylenia-rury-dymowej-grillow%C4%99dzarnia/#findComment-951073
Udostępnij na innych stronach

Wnętrze komory wędzarni , proponuję uzupełnić fugi na gładko zwykła zaprawą do murowania do lica cegły , nie stosować zaprawy szamotowej , z wielu powodów trudna w obróbce , będzie chłonąć wilgoć etc. Z ociepleniem komory nie da się już nic zrobić  , gdyż trzeba by to zrobić na zewnątrz , wtedy  całość straci swój wygląd .

Trzeba po prostu wypraktykować  kiedy i jak się " poci " dłużej wygrzewać, by wnętrze było suche. Jeśli ma tam być wyjmowany grill może przed wędzeniem wygrzać wnętrze na tacy grilla żarem , po nagrzaniu komory wyjąć i kontynuować  w palenisku , ale to chyba to za dużo roboty . Proponuję by po zakończeniu całości  i wyschnięciu zapraw, rozpalić palenisko i przy otwartym szybrze  sprawdzić do jakiej maksymalnej temperatury nagrzewa sie komora i jak reaguje .Koniecznie zaizolować komin w przejściu przez poszycie dachu. ja to bym ocieplił komin na całej długości  od sklepienia komory po wylot ponad dachem poprawi to sprawność wędzarni .Osobiście  rury zamiast 120 mm , zastosowałbym minimum 150 mm , ale jak tak już jest to musi zastać W książce Technika Kominowa - poradnik firmy Schiedel dla najmniejszych mocy palenisk na  pellet  to średnica komina  140 mm ( rura ceramiczna )  a dla spalania drewna  to zalecana śednica 160 mm . Nie ma już nad czym się rozwodzić , trzeba dążyć do zakończenia i prób. 

  • Like 1
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21552-k%C4%85t-nachylenia-rury-dymowej-grillow%C4%99dzarnia/#findComment-951089
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.