Tomuś Opublikowano 13 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Stycznia 2009 Ostatnio pojawiło się parę przepisów na golonki / ta w/g Tinka super/ to ja też podzielę się przepisem sprawdzonym i myślę ,że dobrym. Golonka peklowana w warzywach ; Golonka w/g potrzeb np. 2 duże tylne ok 1,5 kg Marchew 2 szt Pietruszka 2 szt Seler cały/ średni/ Por szt. Cebula 2 duże Dodatki ;4 liście laurowe ok 8-10 ziaren ziela angielskiego Piwo marka w/g uznania 1/2 butelki musi zostać :!: Peklosól 18-20 g na 1 kg mięsa Pieprz 8-10 g /jak kto lubi / 4-5 ząbków czosnku . Golonkę trybujemy /na kościach grochówka/ kroimy na mniejsze kawałki, peklujemy peklosolą wkładamy do naczynia i zostawiamy w chłodnym miejscu na 2 dni . Po 2 dniach dodajemy warzywa pokrojone w duże słupki lub talarki dodajemy listek ,ziele , przeciśnięty czosnek .Mięso przesypujemy warzywami /przy okazji masujemy/ i wkładamy na 2 dni do chłodnego /można pomieszać co 12 godzin/ Na 4 godziny przed podaniem golonki wkładamy do garnaka lub gęślarki dodajemy pieprz, podłewamy 1/2 butelki piwa i gotujemy pod przykryciem w temp. ok 140-150 stopni/ nie przypalić :!: / po 2,5-3 godzinach dodajemy do golonki warzywa /wraz z sokami ,które puściły warzywa i mięso/ i dalej gotujemy /gdy braknie płynu można dolać piwa . Gdy mięso jest miękkie a warzywa "aldente" podajemy Dodatki w/g potrzeb i uznania . :wink: Smacznego :lol: P.S. Możliwe wszelkiego rodzaju modyfikacje Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2162-golonka-peklowana-w-warzywach/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 13 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Stycznia 2009 gotujemy pod przykryciem w temp. ok 140-150 stopniCzy to jest możliwe? :shock: Ewentualnie w jakiej to jest skali, bo raczej nie Cencjusza. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2162-golonka-peklowana-w-warzywach/#findComment-52068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 13 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Stycznia 2009 Pewnie w piekarniku był gar, lub użyty do tego celu szybkowar. Pod ciśnieniem taka temperatura to normalne. Ale w "Cencjuszach" być może tylko pod przykryciem :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2162-golonka-peklowana-w-warzywach/#findComment-52081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Stycznia 2009 Witam Gdy mięso jest miękkie a warzywa "aldente" aldente - al dente - czyli jak :question: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2162-golonka-peklowana-w-warzywach/#findComment-52083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 13 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Stycznia 2009 :wink: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2162-golonka-peklowana-w-warzywach/#findComment-52095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Stycznia 2009 a cudzysłów widzisz "miszczu" :wink: Pewnie :!: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2162-golonka-peklowana-w-warzywach/#findComment-52096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek.zegarek Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Grudnia 2011 Ja kiedy słyszę al dente, to zaraz przychodzi mi do głowy konsensus, rozmowy bilateralne.. Urażonych z góry przepraszam.. Cytuj Uwaga- łoś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2162-golonka-peklowana-w-warzywach/#findComment-190877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kangur00 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 potrzebuje przepis jak zrobić golonkę , zapeklować i uwędzić Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2162-golonka-peklowana-w-warzywach/#findComment-279364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 potrzebuje przepis jak zrobić golonkę , zapeklować i uwędzićhttps://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=260240#260240 Peklowanie 3 dni wg Szczepana, peklowałem krótko bo czas gonił, lepiej(dla mnie) peklowanie wg Szczepana 6 dni, można przedłużyć do 7 dni :grin: 3 dni - 1 kg golonki, 1 L wody, 8 dag p-soli 6 dni - 1 kg golonki, 1 L wody, 7 dag p-soli nastrzyk 160-200 ml Możesz też zrobić inne stężenia zalewy, różne są czasy peklowania, dużo na ten temat jest na naszym forum Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2162-golonka-peklowana-w-warzywach/#findComment-279411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peterpan Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Odgrzeję trochę kotleta ( a raczej golonkę :grin: ). Goloneczki - 4 szt - nacieram przyprawą do grilla z lidla ( to nie reklama, ona naprawdę odpowiada mi smakiem i aromatem), na drugi dzień wkładam w rękaw do pieczenia, obkładając pół kg kapusty kiszonej. 3 godz w 180 stopniach i można otwierać schłodzonego browara :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2162-golonka-peklowana-w-warzywach/#findComment-295913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.