Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio pojawiło się parę przepisów na golonki / ta w/g Tinka super/ to ja też podzielę się przepisem sprawdzonym i myślę ,że dobrym.

 

 

Golonka peklowana w warzywach ;

Golonka w/g potrzeb np. 2 duże tylne ok 1,5 kg

Marchew 2 szt

Pietruszka 2 szt

Seler cały/ średni/

Por szt.

Cebula 2 duże

Dodatki ;4 liście laurowe

ok 8-10 ziaren ziela angielskiego

Piwo marka w/g uznania 1/2 butelki musi zostać :!:

Peklosól 18-20 g na 1 kg mięsa

Pieprz 8-10 g /jak kto lubi /

4-5 ząbków czosnku .

Golonkę trybujemy /na kościach grochówka/ kroimy na mniejsze kawałki, peklujemy peklosolą wkładamy do naczynia i zostawiamy w chłodnym miejscu na 2 dni .

Po 2 dniach dodajemy warzywa pokrojone w duże słupki lub talarki dodajemy listek ,ziele , przeciśnięty czosnek .

Mięso przesypujemy warzywami /przy okazji masujemy/ i wkładamy na 2 dni do chłodnego /można pomieszać co 12 godzin/

Na 4 godziny przed podaniem golonki wkładamy do garnaka lub gęślarki dodajemy pieprz, podłewamy 1/2 butelki piwa i gotujemy pod przykryciem w temp. ok 140-150 stopni/ nie przypalić :!: / po 2,5-3 godzinach dodajemy do golonki warzywa /wraz z sokami ,które puściły warzywa i mięso/ i dalej gotujemy /gdy braknie płynu można dolać piwa .

Gdy mięso jest miękkie a warzywa "aldente" podajemy

 

Dodatki w/g potrzeb i uznania . :wink:

Smacznego :lol:

 

P.S. Możliwe wszelkiego rodzaju modyfikacje

Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2162-golonka-peklowana-w-warzywach/
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Gdy mięso jest miękkie a warzywa "aldente"

aldente - al dente - czyli jak :question:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2162-golonka-peklowana-w-warzywach/#findComment-52083
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...
  • 1 rok później...

potrzebuje przepis jak zrobić golonkę , zapeklować i uwędzić

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=260240#260240

Peklowanie 3 dni wg Szczepana, peklowałem krótko bo czas gonił, lepiej(dla mnie) peklowanie wg Szczepana 6 dni, można przedłużyć do 7 dni :grin:

 

3 dni - 1 kg golonki, 1 L wody, 8 dag p-soli

6 dni - 1 kg golonki, 1 L wody, 7 dag p-soli

nastrzyk 160-200 ml

 

Możesz też zrobić inne stężenia zalewy, różne są czasy peklowania, dużo na ten temat jest na naszym forum :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2162-golonka-peklowana-w-warzywach/#findComment-279411
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...
Odgrzeję trochę kotleta ( a raczej golonkę :grin: ). Goloneczki - 4 szt - nacieram przyprawą do grilla z lidla ( to nie reklama, ona naprawdę odpowiada mi smakiem i aromatem), na drugi dzień wkładam w rękaw do pieczenia, obkładając pół kg kapusty kiszonej. 3 godz w 180 stopniach i można otwierać schłodzonego browara :thumbsup:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2162-golonka-peklowana-w-warzywach/#findComment-295913
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.