Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam do przerobienia:

- 5,5 kg sarniny (ścinki i kawałki z karku, oraz kawałek łopatki)

- 10kg wieprzowiny chudej dwójki kiełbasianej

- 10kg wieprzowiny tłustej dwójki kiełbasianej

 

Mam jeden przepis na kiełbasę z udziałem baraniny - wypróbowany, pochodzi z lat 60 ubiegłego wieku :grin: , ale głównie chodzi mi o przyprawy bo jeszcze nigdy nie robiłem kiełbasy z dziczyzną, ma może ktoś jakiś dobry wypróbowany przepis na kiełbasę z dziczyzny.

Pozdrawiam

Famful

 

"życie jest jak impreza, nie pamiętasz początku, w najlepszym momencie kończy ci się kasa, a na koniec zgon"

____________________

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2164-pilnie-potrzebna-rada/
Udostępnij na innych stronach

Witam

Zaglądnij tam: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=37

i tam: http://www.chefpaul.net/wild/dziczyzna.html

może coś się przyda.

pozdrawiam

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2164-pilnie-potrzebna-rada/#findComment-52159
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

Witam!

chciałbym odrestaurować dwa gardziele do wilka W-82 wykonane z żeliwa. Może ktoś z Braci Zadymiaczy dysponuje adresami lub wykonuje osobiście niklowanie , chromowanie lub cynkowanie . Za wszelkie porady i propozycje serdecznie z góry dziękuje

Pozdrawiam

Jędruś!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2164-pilnie-potrzebna-rada/#findComment-55869
Udostępnij na innych stronach

andriu53, W Ciechanowie http://www.metaltech.pl znalazłem http://www.rosik.pl/pl/?o=galwanotechnika_cynkowanie jest zakład wykonujący cynowanie, cynkowanie itd, ale daleko od Ciebie.

Najlepiej jak wpiszesz w google interesujący Cię temat.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2164-pilnie-potrzebna-rada/#findComment-55873
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Andrzeju za szybką odpowiedż i zarazem może mi podpowiesz bo ja nie wiem " Czy ocynkowanie owej gardzieli jest dopuszczalne do kontaktu z żywnością zgodnie z przepisami??

czy lepiej jest ją wyniklować lub wychromować??

Jędruś!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2164-pilnie-potrzebna-rada/#findComment-55877
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

 

czy lepiej jest ją wyniklować lub wychromować??

 

Zdecydowanie tak :!:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2164-pilnie-potrzebna-rada/#findComment-55878
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

O ile się nie mylę, to Alfy są cynowane nie cynkowane. Podobno cynowanie naczyń i kotłów to dawniej była specjalność cyganów.

 

Pozdrawiam

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2164-pilnie-potrzebna-rada/#findComment-55880
Udostępnij na innych stronach

Czy ocynkowanie

a nie ocynowanie czasem? Według mnie ocynkowanie kategorycznie odpada, natomiast domowe maszynki do mięsa są cynowane. Częsty "czeski" błąd spowodowany bliskością wymowy nazw: cyna i cynk.

:smile:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2164-pilnie-potrzebna-rada/#findComment-55881
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Podobno cynowanie naczyń i kotłów to dawniej była specjalność cyganów.

W tym to się nie mylisz . Ale dzisiaj do spożywki to jednak stal nierdzewna .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2164-pilnie-potrzebna-rada/#findComment-55885
Udostępnij na innych stronach

Andrzeju K co to znaczy stal nierdzewna?

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2164-pilnie-potrzebna-rada/#findComment-55890
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

 

http://pl.wikipedia.org/wiki/Stal_nierdzewna

 

Z Wikipedii cytat:

 

Stal nierdzewna (zwana także INOX lub nierdzewka) – stal nierdzewna zaliczana jest do grupy stali o specjalnych właściwościach fizykochemicznych, a mianowicie do stali odpornych na korozje ze strony np.: czynników atmosferycznych (korozja gazowa), rozcieńczonych kwasów, roztworów alkalicznych (korozja w cieczach). Nierdzewność uzyskuje się poprzez wprowadzenie do stali odpowiednich dodatków stopowych.

 

Serdecznie pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2164-pilnie-potrzebna-rada/#findComment-55893
Udostępnij na innych stronach

Stal to stop żelaza z węglem.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2164-pilnie-potrzebna-rada/#findComment-55906
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Stal to stop żelaza z węglem.

To się zgadza i im więcej chromu tym bardziej odporna na działanie różnych kwasów i oczywiście na korozję .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2164-pilnie-potrzebna-rada/#findComment-55909
Udostępnij na innych stronach

Nie tylko chromu ale i niklu, wolframu. Nie bierz tego do siebie Andrzeju chodziło mi o nazewnictwo. Blacha kwasoodporna jak i żaroodporna też nie rdzewieje a z nich nie robi się garnków (za droga). Te cienkie - papierowe blachy z których Chińczycy robią garnki „nierdzewne” według mnie nie nadają się do gotowania - są za cienkie. Mają bardzo małą bezwładność termiczną i trzeba dużo energii by w nich coś gotować. Lepsze już są garnki z alu. Ja w nich pekluję i zastanawiam się czy dobrze robię, bo jakieś osady się robią,

(Chodzi mi o garnki „papierowe" z tej cienkiej blachy)

Pozdrawiam

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2164-pilnie-potrzebna-rada/#findComment-55936
Udostępnij na innych stronach

Już dość dawno dowiedziono, że aluminium nie nadaje się do bezpośredniego kontaktu z żywnością.

Mało tego, nie wskazane jest zlizywanie z powierzchni wieczka (aluminium) po jogurtach, kefirach, serkach itp., ze względu na powstałe związki chemiczne.

andriu53. Oczywiście chodzi o cynowanie, co prawda wg obecnych przepisów sanitarnych zabronione, ale dla swoich potrzeb... Tym, bardziej, że paręnaście lat wstecz było dozwolone i wszyscy, którzy jedli wędliny produkowane na tych maszynach, żyją i jak na razie, nie mówi się o szkodliwości cyny w wyniku powszechnego stosowania w sektorze spożywczym.

Najważniejsze to, nie używać kwasów, zasad i dużego stężenia soli.

Wiem, jedno. Widzę, jak zmienia się powierzchnia krajalnicy (anodowane aluminium) dopuszczonej do kontaktu z żywnością przy kontakcie powierzchni batonów współczesnych kiełbas.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2164-pilnie-potrzebna-rada/#findComment-55969
Udostępnij na innych stronach

Może trza to zbadać, cud jaki czy co

Masz szansę zrobić doktoracik lub coś więcej. :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2164-pilnie-potrzebna-rada/#findComment-55973
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.