famful Opublikowano 14 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Stycznia 2009 Mam do przerobienia:- 5,5 kg sarniny (ścinki i kawałki z karku, oraz kawałek łopatki)- 10kg wieprzowiny chudej dwójki kiełbasianej- 10kg wieprzowiny tłustej dwójki kiełbasianej Mam jeden przepis na kiełbasę z udziałem baraniny - wypróbowany, pochodzi z lat 60 ubiegłego wieku :grin: , ale głównie chodzi mi o przyprawy bo jeszcze nigdy nie robiłem kiełbasy z dziczyzną, ma może ktoś jakiś dobry wypróbowany przepis na kiełbasę z dziczyzny. Cytuj Pozdrawiam Famful "życie jest jak impreza, nie pamiętasz początku, w najlepszym momencie kończy ci się kasa, a na koniec zgon"____________________https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2164-pilnie-potrzebna-rada/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 14 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Stycznia 2009 WitamZaglądnij tam: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=37 i tam: http://www.chefpaul.net/wild/dziczyzna.html może coś się przyda.pozdrawiam Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2164-pilnie-potrzebna-rada/#findComment-52159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu53 Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Lutego 2009 Witam!chciałbym odrestaurować dwa gardziele do wilka W-82 wykonane z żeliwa. Może ktoś z Braci Zadymiaczy dysponuje adresami lub wykonuje osobiście niklowanie , chromowanie lub cynkowanie . Za wszelkie porady i propozycje serdecznie z góry dziękujePozdrawiam Cytuj Jędruś! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2164-pilnie-potrzebna-rada/#findComment-55869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Lutego 2009 andriu53, W Ciechanowie http://www.metaltech.pl znalazłem http://www.rosik.pl/pl/?o=galwanotechnika_cynkowanie jest zakład wykonujący cynowanie, cynkowanie itd, ale daleko od Ciebie. Najlepiej jak wpiszesz w google interesujący Cię temat. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2164-pilnie-potrzebna-rada/#findComment-55873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu53 Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Lutego 2009 Dziękuję Andrzeju za szybką odpowiedż i zarazem może mi podpowiesz bo ja nie wiem " Czy ocynkowanie owej gardzieli jest dopuszczalne do kontaktu z żywnością zgodnie z przepisami??czy lepiej jest ją wyniklować lub wychromować?? Cytuj Jędruś! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2164-pilnie-potrzebna-rada/#findComment-55877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Lutego 2009 Witam czy lepiej jest ją wyniklować lub wychromować?? Zdecydowanie tak :!: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2164-pilnie-potrzebna-rada/#findComment-55878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Lutego 2009 Witam O ile się nie mylę, to Alfy są cynowane nie cynkowane. Podobno cynowanie naczyń i kotłów to dawniej była specjalność cyganów. Pozdrawiam Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2164-pilnie-potrzebna-rada/#findComment-55880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Lutego 2009 Czy ocynkowaniea nie ocynowanie czasem? Według mnie ocynkowanie kategorycznie odpada, natomiast domowe maszynki do mięsa są cynowane. Częsty "czeski" błąd spowodowany bliskością wymowy nazw: cyna i cynk. :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2164-pilnie-potrzebna-rada/#findComment-55881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Lutego 2009 No cynowane. Mój Wuj miał nadziewarkę pionową o wiele lepszą niż te nowoczesne i była cynowana. Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2164-pilnie-potrzebna-rada/#findComment-55882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Lutego 2009 Witam Podobno cynowanie naczyń i kotłów to dawniej była specjalność cyganów. W tym to się nie mylisz . Ale dzisiaj do spożywki to jednak stal nierdzewna . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2164-pilnie-potrzebna-rada/#findComment-55885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Lutego 2009 Andrzeju K co to znaczy stal nierdzewna? Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2164-pilnie-potrzebna-rada/#findComment-55890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Lutego 2009 Witam http://pl.wikipedia.org/wiki/Stal_nierdzewna Z Wikipedii cytat: Stal nierdzewna (zwana także INOX lub nierdzewka) – stal nierdzewna zaliczana jest do grupy stali o specjalnych właściwościach fizykochemicznych, a mianowicie do stali odpornych na korozje ze strony np.: czynników atmosferycznych (korozja gazowa), rozcieńczonych kwasów, roztworów alkalicznych (korozja w cieczach). Nierdzewność uzyskuje się poprzez wprowadzenie do stali odpowiednich dodatków stopowych. Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2164-pilnie-potrzebna-rada/#findComment-55893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 12 Lutego 2009 Stal to stop żelaza z węglem. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2164-pilnie-potrzebna-rada/#findComment-55906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 12 Lutego 2009 Witam Stal to stop żelaza z węglem. To się zgadza i im więcej chromu tym bardziej odporna na działanie różnych kwasów i oczywiście na korozję . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2164-pilnie-potrzebna-rada/#findComment-55909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 13 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Lutego 2009 Nie tylko chromu ale i niklu, wolframu. Nie bierz tego do siebie Andrzeju chodziło mi o nazewnictwo. Blacha kwasoodporna jak i żaroodporna też nie rdzewieje a z nich nie robi się garnków (za droga). Te cienkie - papierowe blachy z których Chińczycy robią garnki „nierdzewne” według mnie nie nadają się do gotowania - są za cienkie. Mają bardzo małą bezwładność termiczną i trzeba dużo energii by w nich coś gotować. Lepsze już są garnki z alu. Ja w nich pekluję i zastanawiam się czy dobrze robię, bo jakieś osady się robią,(Chodzi mi o garnki „papierowe" z tej cienkiej blachy)Pozdrawiam Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2164-pilnie-potrzebna-rada/#findComment-55936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 13 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 13 Lutego 2009 Słyszałem, że garnki i patelnie alumieniowe są niewskazane do gotowania KWAŚNYCH owoców i jarzyn. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2164-pilnie-potrzebna-rada/#findComment-55950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 13 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 13 Lutego 2009 Przepraszam za błąd, chodzi o naczynia z aluminium. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2164-pilnie-potrzebna-rada/#findComment-55951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 13 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 13 Lutego 2009 Już dość dawno dowiedziono, że aluminium nie nadaje się do bezpośredniego kontaktu z żywnością. Mało tego, nie wskazane jest zlizywanie z powierzchni wieczka (aluminium) po jogurtach, kefirach, serkach itp., ze względu na powstałe związki chemiczne. andriu53. Oczywiście chodzi o cynowanie, co prawda wg obecnych przepisów sanitarnych zabronione, ale dla swoich potrzeb... Tym, bardziej, że paręnaście lat wstecz było dozwolone i wszyscy, którzy jedli wędliny produkowane na tych maszynach, żyją i jak na razie, nie mówi się o szkodliwości cyny w wyniku powszechnego stosowania w sektorze spożywczym. Najważniejsze to, nie używać kwasów, zasad i dużego stężenia soli. Wiem, jedno. Widzę, jak zmienia się powierzchnia krajalnicy (anodowane aluminium) dopuszczonej do kontaktu z żywnością przy kontakcie powierzchni batonów współczesnych kiełbas. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2164-pilnie-potrzebna-rada/#findComment-55969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 13 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 13 Lutego 2009 ...i wszyscy, którzy jedli wędliny produkowane na tych maszynach, żyją... Wybacz Andrzeju, ale zainteresowało mnie to :lol: :lol: Może trza to zbadać, cud jaki czy co :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2164-pilnie-potrzebna-rada/#findComment-55972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 13 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 13 Lutego 2009 Może trza to zbadać, cud jaki czy coMasz szansę zrobić doktoracik lub coś więcej. :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2164-pilnie-potrzebna-rada/#findComment-55973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 13 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 13 Lutego 2009 E tam, zaraz doktoracik :wink: Ale pojeść :lol: :lol: Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2164-pilnie-potrzebna-rada/#findComment-55976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.