Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kiełbasa z smalczykiem i cebulą

Dla wszystkich, którzy chcą dołączyć do klubu 100+Plus.

Na początek kilka danych z produkcji

Wiejska słonina -1.90 kg

Uzyskano

Tłuszcz - 1,30 kg = 68,4%

Skwarki – 0,30 kg = 15.8 %

Strata - 0,30 kg = 15,8 % - wyparowana woda

Słonina pokrojona w kostkę topiona, w garnku, temp tłuszczu czasie topienia .115 -120 st C

Topimy tak by skwarki nie zostały spalone .Po przetopieniu odcedzamy.

Skład;

Kiełbasa swojej roboty – 0,70kg

Cebula świeża - 0,30 kg

Wytopiony tłuszcz - 0,60 kg - wersja tłuściejsza

Lub tłuszcz - 0,50 kg - wersja chudsza

Przyprawy

Pieprz biały – 2 -3 gramy

Sól – 11-13gram

Majeranek mielony – 0,5 grama

Czosnek mielony - 0,5 grama

Listek laurowy mielony – odrobinę – kto lubi

Proces produkcji

Cebulę kroimy w kostkę lub w talarki podsmażamy , po wychłodzeniu mielimy wraz z skwarkami przez siatkę 6 -8 mm.. Kiełbasę obieramy z osłonki i mielimy przez siatkę 10 mm

Odważamy wytopiony tłuszcz według wybranej wersji wkładamy do garnka podgrzewamy by jego roztopić dodajemy resztę składników razem z przyprawami , całość podgrzewamy do temp.80-90st .Odstawiamy w chłodne miejsce .Gdy mikstura zacznie się zestalać mieszamy co jakiś czas by mieć równomiernie rozłożone składniki.. Przekładamy do małych pojemniczków pudelek. Ja przetrzymuję ten wyrób w zamrażalce – uważam to za najlepszy sposób a tak naprawdę to on w niej za długo nie poleży.

Wydajność gotowego produktu 1,50 - 1,60 kg.

Straty nastąpiły w czasie podsmażania cebuli ponadto część wody wyparowała z kiełbasy w czasie podgrzewania przy mieszaniu składników .Ale za to wyrób jest trwalszy.

 

 

http://images49.fotosik.pl/51/b8d4601fd8473a93m.jpg

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2190-kie%C5%82basa-ze-smalczykiem-i-cebul%C4%85/
Udostępnij na innych stronach

Szanowny Dziadku,

Oj, ten przepis do dietetycznych to raczej nie należy, ale nikt nie musi całej partii na jedną kolację zjeść.

A więc mam pytanie o przechowywanie takiego smalcu.

Ile czasu można go bezpiecznie przechowywać w lodówce a ile w zamrażalce?

Szczupłym życzę smacznego a pozostałym umiaru.

Pozdrawiam,

Mirek

MIRKON
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2190-kie%C5%82basa-ze-smalczykiem-i-cebul%C4%85/#findComment-53064
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Kochani !!! Przepis warto przypomnieć :thumbsup:

 

Robiłem już kilkukrotnie bez żadnych modyfikacji i wychodzi rewelka :grin:

 

Sam pożeram porcje 1,5 kg w przeciągu tygodnia i do klubu 100+ jeszcze mam daleko :wink:

 

Polecam i pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2190-kie%C5%82basa-ze-smalczykiem-i-cebul%C4%85/#findComment-110859
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
Właśnie dzisiaj wykonałem smalczyk z kiełbaską według przepisu Dziadka, to jest rewelacja...Dziadku wielkie ukłony dla twojego kunsztu :clap:
Kermit zawsze miał chętkę na Pigi...http://www.sciaga.pl/static/templates/sciaga/img/emots/jedzonko.gif
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2190-kie%C5%82basa-ze-smalczykiem-i-cebul%C4%85/#findComment-118516
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam Wszystkich

 

Nie jestem pewna czy dobrze rozumiem przepis, a nie chciałabym "przedobrzyć". Chodzi mi o ilość tłuszczu w całości produktu: 0,5 do 0,6kg wytopionego tłuszczu ze słoniny ważona bez skwarków plus te skwarki, a może to waga jednego i drugiego razem? Proszę o poradę, gdyż zamierzam robić dziś ten przepis..

Już za mną chodzi od dwóch miesięcy ten pomysł, ale dłużej nie wytrzymałam :wink:

 

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź

Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2190-kie%C5%82basa-ze-smalczykiem-i-cebul%C4%85/#findComment-121865
Udostępnij na innych stronach

Barbarello , skwarki mielisz razem z cebulą a dodajesz 0,5 lub 0,6 kg samego , uprzednio wytopionego tłuszczu- smacznego :lol:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2190-kie%C5%82basa-ze-smalczykiem-i-cebul%C4%85/#findComment-121869
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za szybką odpowiedź. :lol: Teraz się biorę pełną parą do pracy w kuchni :thumbsup:
Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2190-kie%C5%82basa-ze-smalczykiem-i-cebul%C4%85/#findComment-121872
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Ja robię podobne smarowidło jednakże moje modyfikacje stwierdzone zadowoleniem gości którzy wstępnie nie wiedzieli do końca czy jedzą smalec czy smarowidło byly wielie.

 

Można powiedzieć, że stosuję się do Dziadkowego przepisu, jednakże słoninę rozdrabniam przed topieniem na siatce 5mm. W przeciwieństwie do Dziadka nie usuwam skwarków (są one bardzo małe po przemieleniu przez maszynkę słoniny).

Do tak w połowie przetopionego smalcu (topię go na piecu węglowym) dokładam pół kilograma wędzonego boczku pokrajanego w kostkę i jeszcze pozostawiam do topnienia.

Dodaję 2 jabłuszka celem poprawienia smaku i pokrajaną w kostkę cebulę.

Przyprawy stosuję takie jak Dziadek.

 

PS. Ostatnimi czasy pokusiłem się i zrobiłem smarowidło koloru rudego, czyli do tężejącego smalcu dodałem paprykę słodką i trzeba wyczuć moment gdzie należy zamieszać i zostawić do całkowitego stężenia- wówczas mamy piekne rude smarowidło na chlebek wraz z równo rozprowadzonymi kawałeczkami mięska. Pokazałbym zdjęcie tak wykonanego smarowidła tylko, że już zostało zjedzone :thumbsup:

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2190-kie%C5%82basa-ze-smalczykiem-i-cebul%C4%85/#findComment-197023
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Kiełbasa z smalczykiem i cebulą

Dla wszystkich, którzy chcą dołączyć do klubu 100+Plus.

Może by tak na forum zamiast avatarów liczniki wagi powstawiać :grin:

Ja już należę do 100++ :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2190-kie%C5%82basa-ze-smalczykiem-i-cebul%C4%85/#findComment-235805
Udostępnij na innych stronach

Ja zrobiłam podobny...0,5 kg słoniny (pokrojona w kostkę ,stopiona na chrupiące skwarki i zostawiona w tłuszczu ) , 1 spora cebula ( w kostkę ) , ząbek czosnku , pokrojona w plasterki ''kiełbasa sąsiada... :grin: '' ( to ta z dzika :wink: )
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2190-kie%C5%82basa-ze-smalczykiem-i-cebul%C4%85/#findComment-235824
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.