DZIADEK Opublikowano 21 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Stycznia 2009 Kiełbasa z smalczykiem i cebulą Dla wszystkich, którzy chcą dołączyć do klubu 100+Plus. Na początek kilka danych z produkcji Wiejska słonina -1.90 kg Uzyskano Tłuszcz - 1,30 kg = 68,4% Skwarki – 0,30 kg = 15.8 % Strata - 0,30 kg = 15,8 % - wyparowana woda Słonina pokrojona w kostkę topiona, w garnku, temp tłuszczu czasie topienia .115 -120 st C Topimy tak by skwarki nie zostały spalone .Po przetopieniu odcedzamy. Skład; Kiełbasa swojej roboty – 0,70kg Cebula świeża - 0,30 kg Wytopiony tłuszcz - 0,60 kg - wersja tłuściejsza Lub tłuszcz - 0,50 kg - wersja chudsza Przyprawy Pieprz biały – 2 -3 gramy Sól – 11-13gram Majeranek mielony – 0,5 grama Czosnek mielony - 0,5 grama Listek laurowy mielony – odrobinę – kto lubi Proces produkcji Cebulę kroimy w kostkę lub w talarki podsmażamy , po wychłodzeniu mielimy wraz z skwarkami przez siatkę 6 -8 mm.. Kiełbasę obieramy z osłonki i mielimy przez siatkę 10 mm Odważamy wytopiony tłuszcz według wybranej wersji wkładamy do garnka podgrzewamy by jego roztopić dodajemy resztę składników razem z przyprawami , całość podgrzewamy do temp.80-90st .Odstawiamy w chłodne miejsce .Gdy mikstura zacznie się zestalać mieszamy co jakiś czas by mieć równomiernie rozłożone składniki.. Przekładamy do małych pojemniczków pudelek. Ja przetrzymuję ten wyrób w zamrażalce – uważam to za najlepszy sposób a tak naprawdę to on w niej za długo nie poleży. Wydajność gotowego produktu 1,50 - 1,60 kg. Straty nastąpiły w czasie podsmażania cebuli ponadto część wody wyparowała z kiełbasy w czasie podgrzewania przy mieszaniu składników .Ale za to wyrób jest trwalszy. http://images49.fotosik.pl/51/b8d4601fd8473a93m.jpg Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2190-kie%C5%82basa-ze-smalczykiem-i-cebul%C4%85/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 21 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Stycznia 2009 Witam. Dziadek, chyba chcesz żebyśmy powoli myśleli o klubie 200+ :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2190-kie%C5%82basa-ze-smalczykiem-i-cebul%C4%85/#findComment-53053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 21 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Stycznia 2009 I jak tu nie zjeść trzeciej kolacji-jak ślinka na klawiaturą skapuje!!!! Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2190-kie%C5%82basa-ze-smalczykiem-i-cebul%C4%85/#findComment-53055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 21 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Stycznia 2009 Szanowny Dziadku,Oj, ten przepis do dietetycznych to raczej nie należy, ale nikt nie musi całej partii na jedną kolację zjeść.A więc mam pytanie o przechowywanie takiego smalcu. Ile czasu można go bezpiecznie przechowywać w lodówce a ile w zamrażalce?Szczupłym życzę smacznego a pozostałym umiaru.Pozdrawiam,Mirek Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2190-kie%C5%82basa-ze-smalczykiem-i-cebul%C4%85/#findComment-53064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Straszny Opublikowano 7 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Maja 2010 Kochani !!! Przepis warto przypomnieć :thumbsup: Robiłem już kilkukrotnie bez żadnych modyfikacji i wychodzi rewelka :grin: Sam pożeram porcje 1,5 kg w przeciągu tygodnia i do klubu 100+ jeszcze mam daleko :wink: Polecam i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2190-kie%C5%82basa-ze-smalczykiem-i-cebul%C4%85/#findComment-110859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 7 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Maja 2010 To jest robione na zasadzie Boczku smarownego??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2190-kie%C5%82basa-ze-smalczykiem-i-cebul%C4%85/#findComment-110895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Straszny Opublikowano 8 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Maja 2010 To jest robione na zasadzie Boczku smarownego???... a jaka jest zasada robienia boczku smarownego ??? :shock: chudzinko :grin: :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2190-kie%C5%82basa-ze-smalczykiem-i-cebul%C4%85/#findComment-110932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kermit Opublikowano 26 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Lipca 2010 Właśnie dzisiaj wykonałem smalczyk z kiełbaską według przepisu Dziadka, to jest rewelacja...Dziadku wielkie ukłony dla twojego kunsztu :clap: Cytuj Kermit zawsze miał chętkę na Pigi...http://www.sciaga.pl/static/templates/sciaga/img/emots/jedzonko.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2190-kie%C5%82basa-ze-smalczykiem-i-cebul%C4%85/#findComment-118516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barbarella Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Witam Wszystkich Nie jestem pewna czy dobrze rozumiem przepis, a nie chciałabym "przedobrzyć". Chodzi mi o ilość tłuszczu w całości produktu: 0,5 do 0,6kg wytopionego tłuszczu ze słoniny ważona bez skwarków plus te skwarki, a może to waga jednego i drugiego razem? Proszę o poradę, gdyż zamierzam robić dziś ten przepis.. Już za mną chodzi od dwóch miesięcy ten pomysł, ale dłużej nie wytrzymałam :wink: Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź Cytuj Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2190-kie%C5%82basa-ze-smalczykiem-i-cebul%C4%85/#findComment-121865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Barbarello , skwarki mielisz razem z cebulą a dodajesz 0,5 lub 0,6 kg samego , uprzednio wytopionego tłuszczu- smacznego :lol: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2190-kie%C5%82basa-ze-smalczykiem-i-cebul%C4%85/#findComment-121869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barbarella Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Dziękuję za szybką odpowiedź. :lol: Teraz się biorę pełną parą do pracy w kuchni :thumbsup: Cytuj Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2190-kie%C5%82basa-ze-smalczykiem-i-cebul%C4%85/#findComment-121872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszeks2555 Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Września 2010 dobre.Ale jest już 110+ Cytuj zbyszeks2555 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2190-kie%C5%82basa-ze-smalczykiem-i-cebul%C4%85/#findComment-122580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Straszny Opublikowano 14 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Stycznia 2012 Witajcie ! Dzisiaj kolejny raz zrobiłem tą smarówkę :grin: jest rewelka :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2190-kie%C5%82basa-ze-smalczykiem-i-cebul%C4%85/#findComment-196689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 16 Stycznia 2012 Ja robię podobne smarowidło jednakże moje modyfikacje stwierdzone zadowoleniem gości którzy wstępnie nie wiedzieli do końca czy jedzą smalec czy smarowidło byly wielie. Można powiedzieć, że stosuję się do Dziadkowego przepisu, jednakże słoninę rozdrabniam przed topieniem na siatce 5mm. W przeciwieństwie do Dziadka nie usuwam skwarków (są one bardzo małe po przemieleniu przez maszynkę słoniny).Do tak w połowie przetopionego smalcu (topię go na piecu węglowym) dokładam pół kilograma wędzonego boczku pokrajanego w kostkę i jeszcze pozostawiam do topnienia.Dodaję 2 jabłuszka celem poprawienia smaku i pokrajaną w kostkę cebulę.Przyprawy stosuję takie jak Dziadek. PS. Ostatnimi czasy pokusiłem się i zrobiłem smarowidło koloru rudego, czyli do tężejącego smalcu dodałem paprykę słodką i trzeba wyczuć moment gdzie należy zamieszać i zostawić do całkowitego stężenia- wówczas mamy piekne rude smarowidło na chlebek wraz z równo rozprowadzonymi kawałeczkami mięska. Pokazałbym zdjęcie tak wykonanego smarowidła tylko, że już zostało zjedzone :thumbsup: Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2190-kie%C5%82basa-ze-smalczykiem-i-cebul%C4%85/#findComment-197023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiuszcz Opublikowano 5 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 5 Września 2012 Kiełbasa z smalczykiem i cebulą Dla wszystkich, którzy chcą dołączyć do klubu 100+Plus.Może by tak na forum zamiast avatarów liczniki wagi powstawiać :grin: Ja już należę do 100++ :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2190-kie%C5%82basa-ze-smalczykiem-i-cebul%C4%85/#findComment-235805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agn Opublikowano 6 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 6 Września 2012 Przy takich smacznych wyrobach to zadna sztuka nalezec do 100 plus , ale wielka sztuka za to nalezec do klubu ponizej 100:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2190-kie%C5%82basa-ze-smalczykiem-i-cebul%C4%85/#findComment-235815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 6 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 6 Września 2012 Ja zrobiłam podobny...0,5 kg słoniny (pokrojona w kostkę ,stopiona na chrupiące skwarki i zostawiona w tłuszczu ) , 1 spora cebula ( w kostkę ) , ząbek czosnku , pokrojona w plasterki ''kiełbasa sąsiada... :grin: '' ( to ta z dzika :wink: ) Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2190-kie%C5%82basa-ze-smalczykiem-i-cebul%C4%85/#findComment-235824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.