Skocz do zawartości

arkadiuszcz

Użytkownicy
  • Postów

    127
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

O arkadiuszcz

  • Urodziny 21.03.1986

Informacje o profilu

  • Płeć
    Nie podano
  • Miejscowość
    Dudley

Osiągnięcia arkadiuszcz

Współpracownik

Współpracownik (7/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Wszystkie pęcherzyki są pomiędzy grubymi kawałkami mięsa, a sama przestrzeń między nimi wygląda jakoś dziwnie. Nie wykluczam fermentacji, ale z drugiej strony nigdy mi nie sfermentowało zapeklowane mięso, a tym bardziej kiedy kiełbasa osadzana była w lodówce. Jeżeli skład to jedynka w kostkę 2x2 i dwójka, a w zasadzie cała reszta zmielona na 10mm, to może pęcherzyki to pusta przestrzeń między za dużymi kawałkami krojonego mięsa, której nie wypełniło to grubo zmielone.
  2. arkadiuszcz

    Zagadka

    A mi się wydaje że w Kolonii.
  3. Jeżeli działa tylko w takiej konfiguracji to tylko tak da się to podłączyć http://img94.imageshack.us/img94/4875/3i6z.jpg Uploaded with ImageShack.us
  4. No to jesteśmy blisko, z czym łączy się lewy środkowy zacisk włącznika w pozycjach 1 i 2?
  5. A jak muszą być podłączone kable żeby kręcił w lewo?
  6. A co to masz za przełącznik "1-2"? Może to przełącznik trójkąt-gwiazda, na którym chyba nie da się tego podłączyć na 230v. Sprawdzałeś może miernikiem, które styki przełącza z 1 na 2?
  7. Ostatnio z sąsiadem odwadniałem 140l nieudanych winek, dobrze że żony nie mam :grin: .
  8. Stwierdzam że w życiu nie byłem na grzybobraniu, co najwyżej na spacerku po lesie.
  9. Jak widzę ten przepis to zawsze przypomina mi się pewna historia. Dawno dawno temu kiedy byłem młodszy i głupszy (jeszcze w gimnazjum), na wagarach mieliśmy z kolegami pomysł żeby zastosować ten przepis. Niestety, w przepisie nie jest podane najważniejsze - skąd wziąć kaczkę? Nam udało się ją nawet zdobyć :idea: :devil: (chociaż wg mnie to co "zdobyliśmy" to była gęś :lol: ), ale uciekając przed właścicielem kaczki, musieliśmy ją jednak wypuścić, i nic z tego nie wyszło :grin: . Dzisiaj zastanawiam się kto by ją wtedy zabił i wypatroszył.
  10. Taką zalewę stosuję w ilości 0,4-0,5l na kg mięsa, wstrzykuję mniej więcej 60ml w najgrubszych miejscach. Nastrzyk jest konieczny, próbowałem zrobić bez nastrzyku szynki około 1kg, po sześciu dniach peklowania, w samym środku wyszły oczka w trupim kolorze, o średnicy 1-1,5cm. Do typowej wiejskiej dodaje 16g soli na kg mięsa jeżeli będzie pieczona, do parzonej 18g/kg.
  11. Nie tylko ty masz taki problem, ja też ciągle zmniejszałem ilość soli, bo wg tabeli wychodziło przesolone. Metodą prób i błędów doszedłem do stężenia 85g soli na 1l wody, pekluje 5-6 dni, i zawsze jest ok.
  12. arkadiuszcz

    Dowcipy

    Coś tu chyba brakuje I tu też.
  13. arkadiuszcz

    Ile za truskawki ?

    Na podkarpaciu 4-5zł za kg w zależności od "ładności".
  14. Miałem przez rok prowizorkę z desek sosnowych, wędziłem w niej średnio raz w miesiącu, wędliny smakowały normalnie, żadnego posmaku, czy zapachu żywicy. Przez ten czas pojawiło się dwie kropelki żywicy, pojawiły się nie w czasie wędzenia, czy po wędzeniu, ale latem, kiedy słońce mocno grzało, i dosuszyło deski, ściągnąłem je szpachelką, i tyle. Żywica sosnowa zawiera terpentynę (temp wrzenia ok 165°C) i kalafonie (temp wrzenia 150-160°C), które w ilości zawartej w drewnie, i w temperaturach uzyskiwanych w wędzarni nie są szkodliwe.
  15. arkadiuszcz

    Słowiański bazar

    Ten jest oryginalny http://allegro.pl/audi-vw-skoda-seat-czujnik-cisnienia-klimatyzacji-i3265577973.html
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.