Maxell Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 20 Czerwca 2009 Wrzuć tutaj, gdyż na pewno innym także sie przyda. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/7/#findComment-72198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 20 Czerwca 2009 ok. Proszę tu jagnię a tu prosiaczek http://images44.fotosik.pl/148/f64cbce803ea6037m.jpg Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/7/#findComment-72203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Straszny Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 21 Czerwca 2009 Niestety nie każdy z nas ma gdzie postawić rożen :sad: Ale zawsze można sobie jakoś poradzić :grin: oto wczorajszy baranek: Jeżeli ktoś z Was chce upiec większego zwierza, to walcie śmiało. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/7/#findComment-72242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 21 Czerwca 2009 Kurde.... na pierwszej fotce wygląda jak Alien (ten z filmu "Obcy..." :shock: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/7/#findComment-72285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 21 Czerwca 2009 Pychota taki baranek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/7/#findComment-72296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 21 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 21 Czerwca 2009 No to upiekłem szynkę!!! Po zasznurowaniu szynki zwykłą przędzą tyle, że zaplecioną z czterech nitek, szynka powędrowała na 1,5 godziny do parzenia. Parzenie przerwałem, kiedy w środku mięsa temperatura osiągnęła wartość około 50 stopni. Tak przygotowane mięso nadziałem na bagnety rożna i zaczęło się pieczenie. Po około trzech godzinach pieczeń wyglądała tak: Po kolejnych dwóch: Aż wreszcie temperatura w środku osiągnęła tak długo oczekiwane 68 stopni. Po zdjęciu z rożna i przekrojeniu ukazał mi się taki widok: Soczysta, pachnąca... pyszna! Dziękuję wszystkim za udzielone mi w tym temacie dobre rady. Bez nich pewnie nie dałbym rady. Dzięki! Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/7/#findComment-72303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 21 Czerwca 2009 To cieszymy się razem z Tobą ,że jesteś zadowolony z efektu a nam pozostało tylko ... :tongue: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/7/#findComment-72306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 21 Czerwca 2009 Świetnie wygląda tylko takie zdjęcia dawaj wcześniej bo ciężko będzie zasnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/7/#findComment-72307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 21 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zapomniałem dopisać, że część gości uznała szynkę za niedopieczoną (nie wiem czemu :tongue: ) więc to co zostało wrzuciłem na ruszt i po 10 minutach juz było dopieczone :wink: Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/7/#findComment-72315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 21 Czerwca 2009 Radzio gratulacje pysznie to wygląda :tongue: - takie widoki przed snem :rolleyes: Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/7/#findComment-72316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 21 Czerwca 2009 Witam więc to co zostało wrzuciłem na ruszt i po 10 minutach juz było dopieczone :wink: radzio . Po pierwsze gratulacje , po drugie idę się napić wody i idę spać :tongue: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/7/#findComment-72317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 22 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 22 Czerwca 2009 Bardzo ładnie i bardzo smacznie wygląda. Osobiście wolę takie jak spieczone na wiór. Wszystkim w gusta nie trafisz. Uważam, że była wystarczająco wypieczona. Jednak taki kolor mięsa wewnątrz szynki, a jeszcze do tego wyciekający różowawy soszek powoduje u niektórych odrazę. Dla mnie rewelka. W zeszłym roku w taki sposób upiekłem dwa warchlaki. Były super. Jednego tylko za długo trzymałem w zalewie i był za słony. Wszystko poszło co do kostki. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/7/#findComment-72320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 22 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 22 Czerwca 2009 Radzio - Fajnie wyszło, pewnie i jeszcze lepiej smakowało. Ale wg mnie szkoda było tyle przędzy zużywać pojedyncza też by się nie przepaliła. Co jedynie stosować między czasie węzły, że gdyby coś to tylko puszcza jedna sekcja i nie sznurować w sposób ładny czyli zwój przy zwoju, tylko właśnie tak jak Ty to zrobiłeś powiedzmy w sposób „chaotyczny” wtedy nawet jak coś puści to i tak się to nie rozwali.Określenie chaotyczny nie ma tu podtekstu złośliwego, ale nie mogłem znaleźć odpowiedniego słowa, może jeszcze by pasowało „przypadkowy”?! Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/7/#findComment-72347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 22 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 22 Czerwca 2009 szkoda było tyle przędzy zużywać pojedyncza też by się nie przepaliła TOSHIBA, teraz to ja już też to wiem, ale sam rozumiesz... jakoś mi się kłócił sznurek i ogień. Wolałem nie ryzykować. Kolejna szynka (jeśli będzie trzeba) będzie sznurowana pojedynczą przędzą. Co do chaotyczności wiązania, to pomyślałem właśnie tak jak napisałeś. Wolałem żeby w przypadku przepalenia się sznurka "puścił" tylko jeden i daleko mi jest do odebrania Twojego określenia jako złośliwego. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/7/#findComment-72413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkippek Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Witammój pierwszy post. Poczytałem już troszkę i w tym miesiącu zbuduję swój rożen do pieczenia świniaka.Chciałbym żeby to był ruszt mobilny czyli jakoś sprytnie składany, ale co do projektu to dopiero tkwi w mojej głowie.Nie wiem tylko ( nie natknąłem się na takie informacje) jak technicznie podejść do tematu. Tzn czytałem że gdy w szynce temperatura osiągła 68 stopni oznaczo to że jest gotowa? Jak to jest z przygotowaniem prosiaka jaki zakres temperatur i jak można to sprawdzić jakiś termometr z sondą?We wrześniu pieczenie prosiaka takze proszę o pomoc.Ktoś z Was miał jeszcze skany jakiejś książki, jeśli można i nie naruszam tym zasad to proszę o podrzucenie tej wiedzy na mkippek@wp.pl Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/7/#findComment-76687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Szynka to też wieprzowinka, więc temperatura wewnątrz ta sama, zwiększy sie czas dotarcia do tej temperatury. A tu masz rożen na przyczepie - pełna mobilność Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/7/#findComment-76688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Pięknie to wygląda. TOSHIBAJakby to Cię zainteresowało ewentualnie innych kolegów na forum to ostatnio wygrzebałem na złomie idealną przekładnię. Jest to mechanizm zegarowy do maglownicy czy prasownicy. Obroty na wałku zdawczym minimalne. Wszystko zależy od zastosowanego silnika, a tym może być każdy. Obudowa aluminiowa, długi wałek czynią to po mojemu idealną przekładnię do takiego rożna. Aha i wałek zdawczy to końcówka tego długiego króćca. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/7/#findComment-76692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Tzn czytałem że gdy w szynce temperatura osiągła 68 stopni oznaczo to że jest gotowa? Jak to jest z przygotowaniem prosiaka jaki zakres temperatur i jak można to sprawdzić jakiś termometr z sondą? Tak właśnie jest. Ja czekam aż szynka w środku osiągnie właśnie taką temperaturę. Musisz uzbroić się w cierpliwość. Ten proces trochę trwa, czasami nawet 8 godzin. Szynka na moich wcześniejszych zdjęciach miała w środku właśnie 68 stopni. Dla niektórych była troszkę niedopieczona. Od tego czasu staram się osiągać w środku 78-80 stopni ale to wiąże się z jeszcze dłuższym czasie pieczenia. Szynkę przed pieczeniem parzę, aż w środku będzie temperatura około 55-60 stopni. Prosiaka nadal nie upiekłem... ceny za warchlaki są jakieś kosmiczne. Najtaniej udało mi się znaleźć warchlaka (około 30kg) za 400 zł. Rozbój!!! Pozdrawiam i życzę pełnego sukcesu. Jak zrobisz rożen, to wklej zdjęcia. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/7/#findComment-76737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Radziu cóś drogo znalazłeś. Tu masz średnie ceny prosiąt http://ceny.rolnicy.com/ceny-trzody-chlewnej/ceny-prosiat-na-targowiskach-17-08-09.htmlPzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/7/#findComment-76777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 17 Sierpnia 2009 ceny za warchlaki są jakieś kosmiczne. Prosięta to to samo co warchlaki :question: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/7/#findComment-76784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Radziu cóś drogo znalazłeś. Tu masz średnie ceny prosiąt http://ceny.rolnicy.com/c...h-17-08-09.html Pzdr. No tak ale jeszcze trzeba dokonać uboju! Ja nie mam na to warunków a ci co mają to sobie za to liczą :devil: Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/7/#findComment-76894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
angaw Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Chciałbym żeby to był ruszt mobilny jeśli chodzi o mobilny rożen to może traki: http://www.broilking.pl/modele_grilli/rozna_i_wedzarki/id67,Rozno+do+prosiaka.html Co prawda trochę się to kłóci z zasadami budowy rożna opisanymi w tym temacie, ale może wystarczy... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/7/#findComment-77019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Bardzo ciekawe zdjęcie http://www.allegro.pl/item713734122_pak_torun_grill_obrotowy_na_prosiaka_ko.html Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/7/#findComment-77090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Bardzo ciekawe zdjęcie http://www.allegro.pl/item713734122_pak_torun_grill_obrotowy_na_prosiaka_ko.htmlCena jeszcze ciekawsza :tongue: Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/7/#findComment-77097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Bardzo ciekawe zdjęcie Ciekawe czy dr Grzegorz Russak (dla Pana Grzegorza wielki szacunek za to co zrobił dla polskiej kuchni) wie, że jego wizerunek został wykorzystany w tej aukcji!!! Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/7/#findComment-77138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.