Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wrzuć tutaj, gdyż na pewno innym także sie przyda. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/7/#findComment-72198
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 258
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

ok. Proszę tu jagnię

 

a tu prosiaczek http://images44.fotosik.pl/148/f64cbce803ea6037m.jpg

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/7/#findComment-72203
Udostępnij na innych stronach

Niestety nie każdy z nas ma gdzie postawić rożen :sad:

 

Ale zawsze można sobie jakoś poradzić :grin:

 

oto wczorajszy baranek:

 

 

Jeżeli ktoś z Was chce upiec większego zwierza, to walcie śmiało.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/7/#findComment-72242
Udostępnij na innych stronach

Kurde.... na pierwszej fotce wygląda jak Alien (ten z filmu "Obcy..." :shock:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/7/#findComment-72285
Udostępnij na innych stronach

No to upiekłem szynkę!!!

 

Po zasznurowaniu szynki zwykłą przędzą tyle, że zaplecioną z czterech nitek, szynka powędrowała na 1,5 godziny do parzenia. Parzenie przerwałem, kiedy w środku mięsa temperatura osiągnęła wartość około 50 stopni. Tak przygotowane mięso nadziałem na bagnety rożna i zaczęło się pieczenie.

 

 

Po około trzech godzinach pieczeń wyglądała tak:

 

 

Po kolejnych dwóch:

 

 

Aż wreszcie temperatura w środku osiągnęła tak długo oczekiwane 68 stopni.

Po zdjęciu z rożna i przekrojeniu ukazał mi się taki widok:

 

 

Soczysta, pachnąca... pyszna!

 

Dziękuję wszystkim za udzielone mi w tym temacie dobre rady. Bez nich pewnie nie dałbym rady. Dzięki!

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/7/#findComment-72303
Udostępnij na innych stronach

To cieszymy się razem z Tobą ,że jesteś zadowolony z efektu a nam pozostało tylko ... :tongue:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/7/#findComment-72306
Udostępnij na innych stronach

Zapomniałem dopisać, że część gości uznała szynkę za niedopieczoną (nie wiem czemu :tongue: ) więc to co zostało wrzuciłem na ruszt i po 10 minutach juz było dopieczone :wink:

 

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/7/#findComment-72315
Udostępnij na innych stronach

Radzio gratulacje pysznie to wygląda :tongue: - takie widoki przed snem :cry: :rolleyes:

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/7/#findComment-72316
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

więc to co zostało wrzuciłem na ruszt i po 10 minutach juz było dopieczone :wink:

radzio . Po pierwsze gratulacje , po drugie idę się napić wody i idę spać :tongue:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/7/#findComment-72317
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładnie i bardzo smacznie wygląda. Osobiście wolę takie jak spieczone na wiór. Wszystkim w gusta nie trafisz. Uważam, że była wystarczająco wypieczona. Jednak taki kolor mięsa wewnątrz szynki, a jeszcze do tego wyciekający różowawy soszek powoduje u niektórych odrazę. Dla mnie rewelka. W zeszłym roku w taki sposób upiekłem dwa warchlaki. Były super. Jednego tylko za długo trzymałem w zalewie i był za słony. Wszystko poszło co do kostki.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/7/#findComment-72320
Udostępnij na innych stronach

Radzio - Fajnie wyszło, pewnie i jeszcze lepiej smakowało.

 

Ale wg mnie szkoda było tyle przędzy zużywać pojedyncza też by się nie przepaliła. Co jedynie stosować między czasie węzły, że gdyby coś to tylko puszcza jedna sekcja i nie sznurować w sposób ładny czyli zwój przy zwoju, tylko właśnie tak jak Ty to zrobiłeś powiedzmy w sposób „chaotyczny” wtedy nawet jak coś puści to i tak się to nie rozwali.

Określenie chaotyczny nie ma tu podtekstu złośliwego, ale nie mogłem znaleźć odpowiedniego słowa, może jeszcze by pasowało „przypadkowy”?!

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/7/#findComment-72347
Udostępnij na innych stronach

szkoda było tyle przędzy zużywać pojedyncza też by się nie przepaliła

TOSHIBA, teraz to ja już też to wiem, ale sam rozumiesz... jakoś mi się kłócił sznurek i ogień. Wolałem nie ryzykować. Kolejna szynka (jeśli będzie trzeba) będzie sznurowana pojedynczą przędzą. Co do chaotyczności wiązania, to pomyślałem właśnie tak jak napisałeś. Wolałem żeby w przypadku przepalenia się sznurka "puścił" tylko jeden i daleko mi jest do odebrania Twojego określenia jako złośliwego.

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/7/#findComment-72413
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam

mój pierwszy post.

Poczytałem już troszkę i w tym miesiącu zbuduję swój rożen do pieczenia świniaka.

Chciałbym żeby to był ruszt mobilny czyli jakoś sprytnie składany, ale co do projektu to dopiero tkwi w mojej głowie.

Nie wiem tylko ( nie natknąłem się na takie informacje) jak technicznie podejść do tematu. Tzn czytałem że gdy w szynce temperatura osiągła 68 stopni oznaczo to że jest gotowa? Jak to jest z przygotowaniem prosiaka jaki zakres temperatur i jak można to sprawdzić jakiś termometr z sondą?

We wrześniu pieczenie prosiaka takze proszę o pomoc.

Ktoś z Was miał jeszcze skany jakiejś książki, jeśli można i nie naruszam tym zasad to proszę o podrzucenie tej wiedzy na mkippek@wp.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/7/#findComment-76687
Udostępnij na innych stronach

Szynka to też wieprzowinka, więc temperatura wewnątrz ta sama, zwiększy sie czas dotarcia do tej temperatury.

A tu masz rożen na przyczepie - pełna mobilność

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/7/#findComment-76688
Udostępnij na innych stronach

Pięknie to wygląda.

TOSHIBAJakby to Cię zainteresowało ewentualnie innych kolegów na forum to ostatnio wygrzebałem na złomie idealną przekładnię.

 

 

Jest to mechanizm zegarowy do maglownicy czy prasownicy. Obroty na wałku zdawczym minimalne. Wszystko zależy od zastosowanego silnika, a tym może być każdy. Obudowa aluminiowa, długi wałek czynią to po mojemu idealną przekładnię do takiego rożna. Aha i wałek zdawczy to końcówka tego długiego króćca.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/7/#findComment-76692
Udostępnij na innych stronach

Tzn czytałem że gdy w szynce temperatura osiągła 68 stopni oznaczo to że jest gotowa? Jak to jest z przygotowaniem prosiaka jaki zakres temperatur i jak można to sprawdzić jakiś termometr z sondą?

Tak właśnie jest. Ja czekam aż szynka w środku osiągnie właśnie taką temperaturę. Musisz uzbroić się w cierpliwość. Ten proces trochę trwa, czasami nawet 8 godzin. Szynka na moich wcześniejszych zdjęciach miała w środku właśnie 68 stopni. Dla niektórych była troszkę niedopieczona. Od tego czasu staram się osiągać w środku 78-80 stopni ale to wiąże się z jeszcze dłuższym czasie pieczenia.

Szynkę przed pieczeniem parzę, aż w środku będzie temperatura około 55-60 stopni.

Prosiaka nadal nie upiekłem... ceny za warchlaki są jakieś kosmiczne. Najtaniej udało mi się znaleźć warchlaka (około 30kg) za 400 zł. Rozbój!!!

 

Pozdrawiam i życzę pełnego sukcesu. Jak zrobisz rożen, to wklej zdjęcia.

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/7/#findComment-76737
Udostępnij na innych stronach

ceny za warchlaki są jakieś kosmiczne.

 

Prosięta to to samo co warchlaki :question:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/7/#findComment-76784
Udostępnij na innych stronach

Radziu cóś drogo znalazłeś. Tu masz średnie ceny prosiąt http://ceny.rolnicy.com/c...h-17-08-09.html

Pzdr.

No tak ale jeszcze trzeba dokonać uboju! Ja nie mam na to warunków a ci co mają to sobie za to liczą :devil:

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/7/#findComment-76894
Udostępnij na innych stronach

Chciałbym żeby to był ruszt mobilny

jeśli chodzi o mobilny rożen to może traki: http://www.broilking.pl/modele_grilli/rozna_i_wedzarki/id67,Rozno+do+prosiaka.html

Co prawda trochę się to kłóci z zasadami budowy rożna opisanymi w tym temacie, ale może wystarczy...

pozdrawiam :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/7/#findComment-77019
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ciekawe zdjęcie

Ciekawe czy dr Grzegorz Russak (dla Pana Grzegorza wielki szacunek za to co zrobił dla polskiej kuchni) wie, że jego wizerunek został wykorzystany w tej aukcji!!!

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/7/#findComment-77138
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.