Gość Anonymous Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Stycznia 2009 No i wędzarnia wg pomysłu marcusa skończona Moja jest troszkę większa 100x60x40 cm. Działanie w warunkach bojowych przeszło moje najśmielsze oczekiwania Po próbach, stwierdziłem, że zrębki muszą być sypane tak, żeby przykrywały grzałkę, Po rozpaleniu termostat grzałki śmiało można ustawić na bardzo niską wartość A i tak się pali nieźle, można temperaturę regulować szyberkiem na dachu, albo wysunięciem dolnej szuflady z grillem. Efekt 4 godzinnego wędzenia No i oczywiście były jeszcze 2 szyneczki i boczek, ale na zdjęcia się nie załapały :lol: a udka z kurczaka zniknęły szybciej niż ulatniał się dym... I proszę o wybaczenie wykonania wędzarki, ale stolarzem nie jestem, więc wyrzynarka cięła tak, jak sama chciała... :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
many Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Stycznia 2009 Jako troszkę "stolarzowaty" muszę stwierdzić, że będą z Ciebie ludzie. Nie ma do czego się przyczepić. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/#findComment-53712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 26 Stycznia 2009 Pawełek to teraz "zadyma" na całego.Gratulacje Pozdrawiam :wink: P.S. A boczuś i szyneczkę też widać :smile: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/#findComment-53713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ujastek Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Stycznia 2009 ale dałeś dymu... GRATULUJĘ !!!! :grin: Cytuj andrzej m. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/#findComment-53714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Stycznia 2009 Szufladkę krzywo wyciąłem, ale okazało się, że to na zdrowie dla cugu wyszło :lol: Dzięki many.Bo koszt tego ustrojstwa, jak ktoś się trochę zna, totylko koszt zakupu grilla elektrycznego, a ja za niego zapłaciłem 45 zł + koszty wysyłki.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/#findComment-53715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Stycznia 2009 A boczuś i szyneczkę też widaćNo widać, ale małe ilości zrobiłem, w razie, jakby coś nie wyszło :wink: Teraz żałuję, bo już prawie zjedzone.... Jutro to już będzie tylko wspomnienie.... ale dałeś dymu... GRATULUJĘ !!!!Dzięki :grin: Dym jest fajny... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/#findComment-53716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Stycznia 2009 Pawelk3333, gdzieś Ty z tą wędzarką pojechał? Jakiś las w tle widać! Miałeś Żory zadymniać! Gratulacje, wędarka super, wyroby jeszcze ładniejsze!!! Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/#findComment-53735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Stycznia 2009 radzio, Żory to takie specyficzne miasteczko, że pojechałem 2 km od miejsca gdzie mieszkam, do miejsca zamieszkania siostry mojej żony, a oni za domem mają już las.... No i stąd te widoki :lol: Bo po próbie zadymiania stwierdziłem, że na balkonie ni cholery... A wędzarka naprawdę sprawuje się zaje...cie. ale to marcus wymyślił, ja tylko zmodyfikowałem. A tak poza tym, to pracuję już nad możliwością wędzenia na zimno, i raczej na pewno się uda :grin: Tyle, że potrzebuję trochę czasu.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/#findComment-53743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Lutego 2009 Drodzy Pomysłodawcy!Dziekuję za inspirację i próby przez Was poczynione. Moja już prawie gotowa.http://jigt.fotosik.pl/albumy/584241.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/#findComment-55246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 7 Lutego 2009 Moja już prawie gotowa.Wersja szpiegowska z podglądem :lol: Gratulacje :!: Fajnie wyszła: Pamiętaj tylko o kominku z szyberkiem, jest naprawdę nieodzowny! No i foto z pierwszego zadymiania koniecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/#findComment-55247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 7 Lutego 2009 Muszę porobić fotki ze srodka, bo jest inaczej. Mam grzałkę i tremoregulator. Cały dół w środku wyłożony blachą, "dymogenerator" z lutownicy wsadzonej w nierdzewną tarkę.Wygrzewałem do 90*C - jest dobrze. Przy niższych temp są duże wahania temperatury - może pomoże zmiana miejsca czujnika temp."Dymogenerator" dymił próbnie sam na balkonie - więc chyba i w wędzarce potrafi.Mam już ramki z naciągniętą siatką, mam drążki. Muszę jeszcze kilka otworów /technologicznych/ zaślepić i pomalować z wierzchu. Zastosowałem zameczki magnetyczne w tworzywie sztucznym, plasikową zaślepkę dolnych drzwiczek i lutownica jest z rączką z tworzywa - ciekawe, czy to szlag trafi? Ale jak dotykałem po rozgrzaniu do 90* C - nie było źle.Szyber jest, oczywista sprawa, a przekrój kominka 6x10 cm, prócz tego podnoszone wieko, a na dole zaślepka z regulacją + całkowite wyjącie drzwiczek na dole.Mam też lampkę - kontrolka grzania.No i nie Bradley, tylko raczej Brat -Lej, bo piwo ładnie na fotce świeci. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/#findComment-55249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 8 Lutego 2009 no gratulacje piękna , też mam na taką ochotę :grin: ale nie mam tak zdolnych rączek Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/#findComment-55250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 8 Lutego 2009 Kiedyś udzielałem się w stolarni - popołudniami i w soboty, żeby dorobić! Ale palce mam.Może trochę za mała - ma w środku 36,5 x 30 cm, a wysokość 80 + komin Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/#findComment-55251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 8 Lutego 2009 wyrzynarką umiem pracować skrzynka uciosowa też mi nie obca tak czy inaczej wiosną na działce muszę coś takiego wykombinować na zimę na balkon - może mój m pod moim czujnym okiem popracuje :rolleyes: na tym Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/#findComment-55252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomzo32 Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 8 Lutego 2009 Może trochę za mała - ma w środku 36,5 x 30 cm, a wysokość 80 + kominNa parę pstrągów,udek z kurczaka czy pojedyńczego boczku będzie akurat,przy kręceniu kiełbachy będziesz musiał robic dłuższe batony.Pochwal sie jak wędzi-pozdrawiam... Cytuj Tomzo32 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/#findComment-55262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 8 Lutego 2009 ...są duże wahania temperatury - może pomoże zmiana miejsca czujnika temp. ... Aby wahania temperatury były minimalne, musisz czyjnik termoregulatora umieścić jak najbliżej grzałki. U mnie to jest mniej więdej na grubość palca i wahania temperatury nie przekraczają +/- 3 st od średniej (opis przy temacie sprzęt|/dymogenerator Jasia str.3). Pozdrawiam Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/#findComment-55266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 8 Lutego 2009 muszę coś takiego wykombinować na zimę na balkonOj, próbowałem... Trzeba by bardzo rzadkim dymem wędzić. A że okno lekko uchylone było, coby prąd kabelkiem podać, po 3 minutach dymienia żona stwierdziła, że firanki należy bezwględnie zmienić. No to się wprosiłem do szwagra do lasu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/#findComment-55271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 8 Lutego 2009 sokoz napisał/a: ...są duże wahania temperatury - może pomoże zmiana miejsca czujnika temp. ... Aby wahania temperatury były minimalne, musisz czyjnik termoregulatora umieścić jak najbliżej grzałki. U mnie to jest mniej więdej na grubość palca i wahania temperatury nie przekraczają +/- 3 st od średniej Otóż to! U mnie termoregulator jest w samym grillu, i jak już ustawiłem, wachała się w zakresie od 50 do 55 stopni. No i trzeba pamiętać, że zrębki, które u mnie tlą się na grzałce też swój wpływ na temperaturę mają, a w takim przypadku termostat reaguje bardzo szybko i precyzyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/#findComment-55274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 8 Lutego 2009 Dodałem kilka fotek do albumu, są szczegóły:http://jigt.fotosik.pl/albumy/584241.html Grzałka ma 385W - kupiona w Liroju -przeznaczona do rozpalania grilla. Ta grzałka nie żarzy się na czerwono - to dobrze. Jeśli czujnik temperatury jest blisko grzałki, to regulator stabilizuje temp grzałki, a nie wędzarki. Trzeba samemu pilnować temperatury i ustawiać na regulatorze co innego, a uzyskiwać inną. To mnie nie cieszy.Mam Regulator wyskalowany do 90*C i powinien on działać tak, żeby niezależnie od szybra, wentylacji dolnej, temp na zewnątrz, ilości kiełbasy utrzymywał w miarę stałą temp wędzenia. Wg opisu ma on histerezę 3*C. Byłoby znakomicie.Ale pojemność cieplna grzałki jest za duża - stąd duże wzrosty temp ponad nastawioną.Gdy ustawię 40*C - temp waha się od 37* do 48*CMożliwe, że w naszych beczkach i działkowych konstrukcjach skoki temp są jeszcze większe i to nie szkodzi. Muszę wypróbować.Temp może być stabilniejsza, gdy naładuję towaru. Jest o wiele stabilniejsza przy ok 90*C.Pozdrawiam!Anetko! Jeśli będziesz chciała robić coś takiego - pytaj śmiało. Materiał, to płyty klejone z litego drewna: grub 18 mm, format 400x800 i 300x800. /trochę drogie, ale bez heblarki i innych prawdziwych stolarskich obrabiarek, bardzo ułatwiają robotę/. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/#findComment-55313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 8 Lutego 2009 Jeśli czujnik temperatury jest blisko grzałki, to regulator stabilizuje temp grzałki, a nie wędzarki.Zgadza się. Ale ja jeszcze mam termometr umieszczony tak, że bagnet jest mniej więcej w połowie długości wędzonek. Więc jak tam mam odpowiednią temperaturę, to wiadomo, że przy grzałce jest trochę większa, ale ja właśnie wtedy skręcam termostat, drobna korekta po chwili, i już nie muszę się martwić. A czujnik, który jest blisko grzałki szybciej reaguje na zmianę temperatury i według mnie skoki są mniejsze. Ja jak robiłem próby na sucho, to "trzymało" mi temperaturę w przedziale od 40 do 110 stopni. Tyle, że moja grzałka ma 2000 W, i jest zmontowana fabrycznie z termoregulatorem. I tak mi się wydaje, że każde urządzenie trzeba po prostu wyczuć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/#findComment-55329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 8 Lutego 2009 Cały czas tu kombinuję: Wiadomo juz, że sonda nie może dotykać ścianki.Żeby nie była narażona na "urazy" chcę ją włożyć w rurkę zwinietą z aluminiowej blachy. Będą próby! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/#findComment-55331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 8 Lutego 2009 Próbuj! Bo oglądając zdjęcia twojej produkcji właśnie wpadłem na pomysł, jak praktycznie rozwiązać problem wędzeniem na zimno. Bo jakiś zarys planu miałem, a teraz mi się skrystalizowało. :lol: :lol: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/#findComment-55332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 8 Lutego 2009 ...Jeśli czujnik temperatury jest blisko grzałki, to regulator stabilizuje temp grzałki, a nie wędzarki... Żeby temperatura w komorze była stabilna, stabilna musi być temperatura źródła ciepła, w tym przypadku grzałki. Dalej to już jak pawelk333 pisze. Pozdrawiam Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/#findComment-55366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 8 Lutego 2009 Żeby temperatura w komorze była stabilna, stabilna musi być temperatura źródła ciepła, w tym przypadku grzałki.Właśnie o to mi chodziło, tylko nie potrafiłem tego tak naukowo ująć jak frapio :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/#findComment-55370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 8 Lutego 2009 Ale to nie jest całkiem tak. Do stabilizacji potrzebna jest grzałka z nadmiarem mocy, okresowo włączana, by szybko podnieść temp do nastawionej. Mierzyć trzeba temperaturę obiektu, bo ta ma być określona i stabilna.Kłopot u nas w tym, że grzałka ma ma dużą pojemność cieplną tzn.: sama grzałka nagrzewa się mocno i magazynuje dużo ciepła, które oddaje nawet gdy już jest wyłączona. Wtedy temperatura w komorze rośnie, mimo wyłączenia grzałki. Stąd duże wahania temperatury. Lepiej będzie, gdy w wędzarni będzie mięsko, bo wtedy pojemność cieplna wędzarni wzrośnie, a także gdy temperatura na zewnątrz wędzarki będzie niska i ta będzie szybciej traciła ciepło. Już wybadałem, że gdy wędzarka stoi w mieszkaniu trudno jest ustabilizować temp 30*C, a dużo łatwiej 50*. pewnie gdybym prowadził próby na balkonie, byłoby łatwiej stabilizować te 30*C. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/#findComment-55376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.