Skocz do zawartości

Wędzarni z grilla elektrycznego ciąg dlszy...


Rekomendowane odpowiedzi

Bradley ma w tym misjscu 120W, i nie można wędzić na zimno.

NIe każdy chce kombinować układ elektroniczny z kawałków.

Ja nie ma Bradley-a, mam wyjazdową blaszankę i wiem co piszę, wsypuje w garnek litr zrebek, ustawiam temperature i wszystko, wracam za 4 godziny i gotowe. Nie interesuje mnie stanie przy wędzarni i patrzenie na nia :grin:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/3/#findComment-55428
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 93
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

A na zimno możesz wędzić?

Jeśli zrobię większy pojemnik na zrębki, bądę mógł też nie podchodzić do wędzarki,

Próbę zrobiłem i jej wynik jest pozytywny, może poprostu dowolnośc jest duża, grzałka ma być od 40 do 200W i zawsze będzie dobrze?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/3/#findComment-55430
Udostępnij na innych stronach

Bradley ma w tym misjscu 120W, i nie można wędzić na zimno.

NIe każdy chce kombinować układ elektroniczny z kawałków.

Ja nie ma Bradley-a, mam wyjazdową blaszankę i wiem co piszę, wsypuje w garnek litr zrebek, ustawiam temperature i wszystko, wracam za 4 godziny i gotowe. Nie interesuje mnie stanie przy wędzarni i patrzenie na nia :grin:

A w tym caly urok :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/3/#findComment-55432
Udostępnij na innych stronach

A na zimno możesz wędzić?

Spoko,

Jak dasz 2m (latem 3 m) rurę wentylacyjną z aluminium, to dym ma praktycznie o 2 do 5 stopni więcej, a jezeli na dworze.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/3/#findComment-55433
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

wsypuje w garnek litr zrebek, ustawiam temperature i wszystko, wracam za 4 godziny i gotowe

I właśnie to chcę osiągnąć. Prawie automatyka. Chociaż, ja tam czasami lubię sobie popatrzeć, szczególnie w pięknych okolicznościach przyrody :lol:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c161718ab5db78d1.html

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/3/#findComment-55434
Udostępnij na innych stronach

A w tym caly urok

Chociaż, ja tam czasami lubię sobie popatrzeć,

Urokliwe, to dla mnie to było kiedyś, jak zaczynałem. Wtedy zaglądałem, dotykałem, podkręcałem, próbowałem itd. Teraz to sobie zautomatyzowałem i chce mieć wędzonki i to wszystko :grin:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/3/#findComment-55435
Udostępnij na innych stronach

Spoko,

Jak dasz 2m (latem 3 m) rurę wentylacyjną z aluminium, to dym ma praktycznie o 2 do 5 stopni więcej, a jezeli na dworze.

Ty wolisz rurę, ja lutownicę!

A ściemniacz 600W też znalazłem i to tani:

http://www.allegro.pl/item546318397_sciemniacz_oswietlenia_super_cena_2.html

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/3/#findComment-55436
Udostępnij na innych stronach

I gitara, każdy ma swoje wypróbowane sposoby :lol:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/3/#findComment-55438
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Urokliwe, to dla mnie to było kiedyś, jak zaczynałem. Wtedy zaglądałem, dotykałem, podkręcałem, próbowałem itd.

No właśnie, a ja dopiero zaczynam. A jak już mi się opatrzy, co nastąpi wtedy, kiedy będę pewny, że wszystko idzie ok, i nie muszę cały czas przy tym siedzieć, to też mi się pewnie nie będzie chciało. Lepiej zająć się jakimś złocistym płynem. :grin: I pilnowaniem, aby go w szklance nie ubywało :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/3/#findComment-55439
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Radzio, bez sześciu czteropaków (albo czterech sześciopaków) to ja się boję z domu wychodzić :grin: :grin: :grin:

Już się nie mogę doczekać szkolenia :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/3/#findComment-55443
Udostępnij na innych stronach

Dlaczego skupiacie się tak bardzo na problemie regulacji mocy grzałki, a nie próbujecie zwiększyć pojemność cieplną komory wędzarniczej? Ja w swojej skrzynce na dnie kładę 3 cegły. W czasie wygrzewania i osuszania magazynują dużą ilość ciepła i potem w czasie wędzenia stabilizują temperaturę.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/3/#findComment-55461
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Dlaczego skupiacie się tak bardzo na problemie regulacji mocy grzałki, a nie próbujecie zwiększyć pojemność cieplną komory wędzarniczej?

Maad, u mnie na dnie to stoi grill. A jakbym tak wstawił 3 cegły, to mi się wędzonki nie zmieszczą. A moja i tak jest największa, koledzy mają ciut mniejsze :lol:

A tak na poważnie, to te urządzenia naprawdę działają całkiem nieźle, my tak tylko o dopracowaniu szczegółów dyskutujemy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/3/#findComment-55464
Udostępnij na innych stronach

A jakbym tak wstawił 3 cegły, to mi się wędzonki nie zmieszczą.

budując wedzarkę, zapomniałeś o prawie Murphiego: Każda wędzarka, niezależnie od wielkości, okaże się w końcu za mała. :grin: :grin: :grin:

 

Zamiast cegieł można być użyć cienkich 1-2cm płyt z granitu lub marmuru, i "wyłożyć" nimi ścianki. Dziadek uzyskuje przecież świetne wyniki w wędzarni z betonowych kręgów. U mnie pomysł z cegłami się sprawdził, ale ja grzeję gazem i nie ma jak zrobić do tego automatyki. W sumie teraz nawet nie ma takiej potrzeby.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/3/#findComment-55468
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Właśnie. I dlatego postanowiłem potraktować ją jako prototypa, nabrać doświadczenia, a potem na bazie obserwacji wykonać już "wędzarkę doskonałą" :grin: :grin: :grin:

Ale tak poważnie, to dzięki wszystkim za pomoc, bo każda rada jest bezcenna :grin: :grin: :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/3/#findComment-55471
Udostępnij na innych stronach

Zwykłe dachówki (oczywiście gliniane wypalane) załatwią sprawę kumulacji / stabilizacji ciepła, to też rada dla gospodyń domowych które mają problem z piekarnikiem po wsadzeniu dachówek piekarnik piecze równomiernie. Dachówki można również nawilżać wodą – zimne- wtedy pieczenie ciast drożdżowych udaje się jeszcze lepiej.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/3/#findComment-55472
Udostępnij na innych stronach

Ciekawa dyskusja, podlaczam sie do tematu bo rowniez planuje zastapienie mojej metalowej szafki czyms bardziej pojemnym. Obecnie posiadam grzalke 2500 W na ktorej stawiam tacke ze zrebkami. Zrebki czesto potrafia sie zapalic nie mowiac juz o tym, ze po 2 -3 godzinach wedzenia, kiedy wsad i wedzarka sa juz ngrzane, tlace sie zrebki podnosza temperature nawet o 10 stopni. Wlasnie dlatego tez chce oddzielic dymogenerator od wedzarni. Toshiba piszesz, ze ty sypiesz do garnka 1 kg i to starcza na 4h wedzenia.

Jaki garnek stosujesz ( ze stali nierdzewnej ?, bardzej wysoki czy plaski? ) Czy po zatleniu sie zrebek nadal podgrzewasz?

 

Obenie mam takie cos:

 

http://i5.ebayimg.com/04/i/000/b1/97/c534_1.JPG

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/3/#findComment-55473
Udostępnij na innych stronach

Toshiba piszesz, ze ty sypiesz do garnka 1 kg

TOSHIBA napisał, że sypie 1 litr :cool:

 

Zrobiłem eksperyment i wysypałem 0,1 litra zręb... wędzarniczych bezpośrednio na starą kuchenke elektryczną o mocy 800W.

Samozapłon nie wystąpił, a zrębki dymiły tylko przez 10 minut.

 

 

 

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/3/#findComment-55475
Udostępnij na innych stronach

Siara, wygląda na to, że szafkę kupiłeś jeszcze w GeeSie. :wink: Ale fajna jest.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/3/#findComment-55476
Udostępnij na innych stronach

Siara, wygląda na to, że szafkę kupiłeś jeszcze w GeeSie.

No cos Ty :wink: to dobra niemiecka wedzarka :grin: ale szczerze, to mam jej serdecznie dosc. Gdyby nie termometr z alarmem, to chyba bym psa musial kupic :wink:

 

TOSHIBA napisał, że sypie 1 litr

Racja :wink:

 

Zrobiłem eksperyment i wysypałem 0,1 litra zręb... wędzarniczych bezpośrednio na starą kuchenke elektryczną o mocy 800W.

Samozapłon nie wystąpił, a zrębki dymiły tylko przez 10 minut.

No wlasnie, ja w ciagu wedzenia wymieniam tacke 6-7 razy, i zawsze 1-2 razy sie zapali. Mysle, ze 2500 W to za duzo, szczegolnie jak juz sie zaczna tlic.

 

Dodam jeszcze, ze za okolo 230 PLN nozna miec taka automatyke:

 

http://www.sure-electronics.net/measure,tools/TE-MT007_2.jpg

Aukcja

 

http://www.sure-electronics.net/DC,IC%20chips/DC-RR013-2.jpg

Aukcja

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/3/#findComment-55479
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

ja w ciagu wedzenia wymieniam tacke 6-7 razy, i zawsze 1-2 razy sie zapali. Mysle, ze 2500 W to za duzo, szczegolnie jak juz sie zaczna tlic.

Moje 2000 W to za dużo. Przy próbach też miałem parę razy zapłon. Dlatego skręcam regulator na minimalne minimum. Dlatego stwierdziłem, korzystając z rad innych, głównie TOSHIBY, że grzałkę do komory, i palenisko ze zrębkami należy odseparować.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/3/#findComment-55523
Udostępnij na innych stronach

Należy nie mieszać pojęcia mocy grzałki do wytwarzania dymu (dymogeneratora) i grzałka do wędzarni.

Do dymogeneratora należy dobrać grzałkę która nie „świeci” czyli jej temperatura nie przekroczy 400 sC (grzałka która lekko świeci w ciemnym pomieszczeniu ma już koło 800 sC).

Sprawdza się to o ile ktoś nie ma termometru działającego w tym zakresie poprzez położenie drewienka i obserwowanie czy się nie zapala, ale ma sie lekko dymić.

Ja mam płytę do gotowania 1500W którą reguluje oryginalnym zabudowanym termostatem bimetalicznym, który lekko podgoiłem według metody jw.

Tak go doginałem żeby na zakresie 2 (a ma ich 5) lekko tlił drewienko na płycie – położony jeden kawałek zrębka zaczął dymić po około 1 - 2 min.

Położony garnek odbiera więcej ciepła i drewienko w garnku zaczyna dymić po 15 min, a załadowany garnek litrem zrębek dymi po 25 - 30 min.

Ilość dymu jest minimalna, w zimnych warunkach włączam zakres 3 > 4, jak po 30 min nie dymiło to przełączałem na wyższy. A jak chce szybciej to nastawiam na max i jak zaczyna dymić to skręcam w dół.

NIGDY!!! Nie zapaliły mi się zrębki w garnku! Zrębki mieszam z większymi kawałkami drewna – +/- wielkości pudelka zapałek.

Płyta grzewcza i 5/6 garnka znajduje się pod wędzarnią, czyli o wiele mniej ciepła trafia do wędzarni. Latem do zimnego wędzenia wstawiam płytę z garnkiem do katona i łącze karton z wędzarnią rurą aluminiową fi 100 około 2 metry dł.

 

Natomiast wędzarnia jest ogrzewana inna grzałką (dokładniej są to grzałki od zwykłego tostera) 2 x 400 W steruje nimi termostat elektroniczny, a moc grzałki ograniczana jest regulatorem mocy.

 

Mimo że może to brzmieć skomplikowanie, ale mogę przez Internet nauczyć każdego , do własnoręcznego wykonania całej instalacji wraz z samodzielnym wykonaniem regulatora mocy.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/3/#findComment-55525
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous
Toshiba, właśnie to chcę osiągnąć. A Twoje rady śledzę od początku tego tematu, jeszcze od momentu jak marcus zaczął pisać, są naprawdę bardzo pomocne i staram się je dostosować do moich warunków :lol:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/3/#findComment-55530
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Zrobiłem eksperyment i wysypałem 0,1 litra zręb... wędzarniczych bezpośrednio na starą kuchenke elektryczną o mocy 800W.

Samozapłon nie wystąpił, a zrębki dymiły tylko przez 10 minut.

Dzięki za eksperyment! Myślę, że wielu osobom rozjaśniło to co nieco w głowie :lol: :lol: :lol: Ja sypię więcej zrębków na raz, to mi dymią przez około 20 min. Chociaż tak myślę, że jak się więcej na raz nasypie, to ze względu na swoją masę i objętość, proces spalania będzie przebiegał nieco inaczej. No i oczywiście wielkość zrębków też będzie miała na to wpływ. Wniosek: trzeba tak naprawdę eksperymentować z tym, co mamy do dyspozycji.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/3/#findComment-55531
Udostępnij na innych stronach

Moja rada

Nie traćcie tyle zrębków, Wy je po prostu spalacie.

Minimalna ilość dymu zawirowana wentylatorkiem w komorze, zrobi ten sam efekt co zadymienie komory i puszczanie wszystkiego w powietrze.

Dym nie jest jednorazowy!

Można nim trochę pomielić w środku, praktycznie tak długo dopóki nie wytworzą się skropliny na mięsie od wilgoci, to znak że trochę za długo!

A ciepło należy wytwarzać np. elektrycznie – łatwiej, taniej i ekologicznie.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/3/#findComment-55554
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.