TOSHIBA Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 8 Lutego 2009 Bradley ma w tym misjscu 120W, i nie można wędzić na zimno. NIe każdy chce kombinować układ elektroniczny z kawałków. Ja nie ma Bradley-a, mam wyjazdową blaszankę i wiem co piszę, wsypuje w garnek litr zrebek, ustawiam temperature i wszystko, wracam za 4 godziny i gotowe. Nie interesuje mnie stanie przy wędzarni i patrzenie na nia :grin: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/3/#findComment-55428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 8 Lutego 2009 A na zimno możesz wędzić? Jeśli zrobię większy pojemnik na zrębki, bądę mógł też nie podchodzić do wędzarki,Próbę zrobiłem i jej wynik jest pozytywny, może poprostu dowolnośc jest duża, grzałka ma być od 40 do 200W i zawsze będzie dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/3/#findComment-55430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 8 Lutego 2009 Bradley ma w tym misjscu 120W, i nie można wędzić na zimno. NIe każdy chce kombinować układ elektroniczny z kawałków. Ja nie ma Bradley-a, mam wyjazdową blaszankę i wiem co piszę, wsypuje w garnek litr zrebek, ustawiam temperature i wszystko, wracam za 4 godziny i gotowe. Nie interesuje mnie stanie przy wędzarni i patrzenie na nia :grin: A w tym caly urok :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/3/#findComment-55432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 8 Lutego 2009 A na zimno możesz wędzić?Spoko, Jak dasz 2m (latem 3 m) rurę wentylacyjną z aluminium, to dym ma praktycznie o 2 do 5 stopni więcej, a jezeli na dworze. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/3/#findComment-55433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 8 Lutego 2009 wsypuje w garnek litr zrebek, ustawiam temperature i wszystko, wracam za 4 godziny i gotowe I właśnie to chcę osiągnąć. Prawie automatyka. Chociaż, ja tam czasami lubię sobie popatrzeć, szczególnie w pięknych okolicznościach przyrody :lol: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c161718ab5db78d1.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/3/#findComment-55434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 8 Lutego 2009 A w tym caly urokChociaż, ja tam czasami lubię sobie popatrzeć, Urokliwe, to dla mnie to było kiedyś, jak zaczynałem. Wtedy zaglądałem, dotykałem, podkręcałem, próbowałem itd. Teraz to sobie zautomatyzowałem i chce mieć wędzonki i to wszystko :grin: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/3/#findComment-55435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 8 Lutego 2009 Spoko, Jak dasz 2m (latem 3 m) rurę wentylacyjną z aluminium, to dym ma praktycznie o 2 do 5 stopni więcej, a jezeli na dworze.Ty wolisz rurę, ja lutownicę! A ściemniacz 600W też znalazłem i to tani: http://www.allegro.pl/item546318397_sciemniacz_oswietlenia_super_cena_2.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/3/#findComment-55436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 8 Lutego 2009 I gitara, każdy ma swoje wypróbowane sposoby :lol: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/3/#findComment-55438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 8 Lutego 2009 Urokliwe, to dla mnie to było kiedyś, jak zaczynałem. Wtedy zaglądałem, dotykałem, podkręcałem, próbowałem itd.No właśnie, a ja dopiero zaczynam. A jak już mi się opatrzy, co nastąpi wtedy, kiedy będę pewny, że wszystko idzie ok, i nie muszę cały czas przy tym siedzieć, to też mi się pewnie nie będzie chciało. Lepiej zająć się jakimś złocistym płynem. :grin: I pilnowaniem, aby go w szklance nie ubywało :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/3/#findComment-55439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 8 Lutego 2009 Lepiej zająć się jakimś złocistym płynem. Widzę bratnią duszę!!! Do zobaczenia za trzy tygodnie!!! Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/3/#findComment-55440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 8 Lutego 2009 Radzio, bez sześciu czteropaków (albo czterech sześciopaków) to ja się boję z domu wychodzić :grin: :grin: :grin: Już się nie mogę doczekać szkolenia :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/3/#findComment-55443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 9 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 9 Lutego 2009 Dlaczego skupiacie się tak bardzo na problemie regulacji mocy grzałki, a nie próbujecie zwiększyć pojemność cieplną komory wędzarniczej? Ja w swojej skrzynce na dnie kładę 3 cegły. W czasie wygrzewania i osuszania magazynują dużą ilość ciepła i potem w czasie wędzenia stabilizują temperaturę. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/3/#findComment-55461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 9 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 9 Lutego 2009 Dlaczego skupiacie się tak bardzo na problemie regulacji mocy grzałki, a nie próbujecie zwiększyć pojemność cieplną komory wędzarniczej?Maad, u mnie na dnie to stoi grill. A jakbym tak wstawił 3 cegły, to mi się wędzonki nie zmieszczą. A moja i tak jest największa, koledzy mają ciut mniejsze :lol: A tak na poważnie, to te urządzenia naprawdę działają całkiem nieźle, my tak tylko o dopracowaniu szczegółów dyskutujemy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/3/#findComment-55464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 9 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 9 Lutego 2009 A jakbym tak wstawił 3 cegły, to mi się wędzonki nie zmieszczą.budując wedzarkę, zapomniałeś o prawie Murphiego: Każda wędzarka, niezależnie od wielkości, okaże się w końcu za mała. :grin: :grin: :grin: Zamiast cegieł można być użyć cienkich 1-2cm płyt z granitu lub marmuru, i "wyłożyć" nimi ścianki. Dziadek uzyskuje przecież świetne wyniki w wędzarni z betonowych kręgów. U mnie pomysł z cegłami się sprawdził, ale ja grzeję gazem i nie ma jak zrobić do tego automatyki. W sumie teraz nawet nie ma takiej potrzeby. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/3/#findComment-55468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 9 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 9 Lutego 2009 Właśnie. I dlatego postanowiłem potraktować ją jako prototypa, nabrać doświadczenia, a potem na bazie obserwacji wykonać już "wędzarkę doskonałą" :grin: :grin: :grin: Ale tak poważnie, to dzięki wszystkim za pomoc, bo każda rada jest bezcenna :grin: :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/3/#findComment-55471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 9 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 9 Lutego 2009 Zwykłe dachówki (oczywiście gliniane wypalane) załatwią sprawę kumulacji / stabilizacji ciepła, to też rada dla gospodyń domowych które mają problem z piekarnikiem po wsadzeniu dachówek piekarnik piecze równomiernie. Dachówki można również nawilżać wodą – zimne- wtedy pieczenie ciast drożdżowych udaje się jeszcze lepiej. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/3/#findComment-55472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 9 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 9 Lutego 2009 Ciekawa dyskusja, podlaczam sie do tematu bo rowniez planuje zastapienie mojej metalowej szafki czyms bardziej pojemnym. Obecnie posiadam grzalke 2500 W na ktorej stawiam tacke ze zrebkami. Zrebki czesto potrafia sie zapalic nie mowiac juz o tym, ze po 2 -3 godzinach wedzenia, kiedy wsad i wedzarka sa juz ngrzane, tlace sie zrebki podnosza temperature nawet o 10 stopni. Wlasnie dlatego tez chce oddzielic dymogenerator od wedzarni. Toshiba piszesz, ze ty sypiesz do garnka 1 kg i to starcza na 4h wedzenia. Jaki garnek stosujesz ( ze stali nierdzewnej ?, bardzej wysoki czy plaski? ) Czy po zatleniu sie zrebek nadal podgrzewasz? Obenie mam takie cos: http://i5.ebayimg.com/04/i/000/b1/97/c534_1.JPG Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/3/#findComment-55473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 9 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 9 Lutego 2009 Toshiba piszesz, ze ty sypiesz do garnka 1 kgTOSHIBA napisał, że sypie 1 litr Zrobiłem eksperyment i wysypałem 0,1 litra zręb... wędzarniczych bezpośrednio na starą kuchenke elektryczną o mocy 800W. Samozapłon nie wystąpił, a zrębki dymiły tylko przez 10 minut. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/3/#findComment-55475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 9 Lutego 2009 Siara, wygląda na to, że szafkę kupiłeś jeszcze w GeeSie. :wink: Ale fajna jest. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/3/#findComment-55476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 9 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 9 Lutego 2009 Siara, wygląda na to, że szafkę kupiłeś jeszcze w GeeSie. No cos Ty :wink: to dobra niemiecka wedzarka :grin: ale szczerze, to mam jej serdecznie dosc. Gdyby nie termometr z alarmem, to chyba bym psa musial kupic :wink: TOSHIBA napisał, że sypie 1 litr Racja :wink: Zrobiłem eksperyment i wysypałem 0,1 litra zręb... wędzarniczych bezpośrednio na starą kuchenke elektryczną o mocy 800W. Samozapłon nie wystąpił, a zrębki dymiły tylko przez 10 minut. No wlasnie, ja w ciagu wedzenia wymieniam tacke 6-7 razy, i zawsze 1-2 razy sie zapali. Mysle, ze 2500 W to za duzo, szczegolnie jak juz sie zaczna tlic. Dodam jeszcze, ze za okolo 230 PLN nozna miec taka automatyke: http://www.sure-electronics.net/measure,tools/TE-MT007_2.jpg Aukcja http://www.sure-electronics.net/DC,IC%20chips/DC-RR013-2.jpg Aukcja Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/3/#findComment-55479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 9 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 9 Lutego 2009 ja w ciagu wedzenia wymieniam tacke 6-7 razy, i zawsze 1-2 razy sie zapali. Mysle, ze 2500 W to za duzo, szczegolnie jak juz sie zaczna tlic.Moje 2000 W to za dużo. Przy próbach też miałem parę razy zapłon. Dlatego skręcam regulator na minimalne minimum. Dlatego stwierdziłem, korzystając z rad innych, głównie TOSHIBY, że grzałkę do komory, i palenisko ze zrębkami należy odseparować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/3/#findComment-55523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 9 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 9 Lutego 2009 Należy nie mieszać pojęcia mocy grzałki do wytwarzania dymu (dymogeneratora) i grzałka do wędzarni.Do dymogeneratora należy dobrać grzałkę która nie „świeci” czyli jej temperatura nie przekroczy 400 sC (grzałka która lekko świeci w ciemnym pomieszczeniu ma już koło 800 sC).Sprawdza się to o ile ktoś nie ma termometru działającego w tym zakresie poprzez położenie drewienka i obserwowanie czy się nie zapala, ale ma sie lekko dymić.Ja mam płytę do gotowania 1500W którą reguluje oryginalnym zabudowanym termostatem bimetalicznym, który lekko podgoiłem według metody jw.Tak go doginałem żeby na zakresie 2 (a ma ich 5) lekko tlił drewienko na płycie – położony jeden kawałek zrębka zaczął dymić po około 1 - 2 min.Położony garnek odbiera więcej ciepła i drewienko w garnku zaczyna dymić po 15 min, a załadowany garnek litrem zrębek dymi po 25 - 30 min.Ilość dymu jest minimalna, w zimnych warunkach włączam zakres 3 > 4, jak po 30 min nie dymiło to przełączałem na wyższy. A jak chce szybciej to nastawiam na max i jak zaczyna dymić to skręcam w dół.NIGDY!!! Nie zapaliły mi się zrębki w garnku! Zrębki mieszam z większymi kawałkami drewna – +/- wielkości pudelka zapałek.Płyta grzewcza i 5/6 garnka znajduje się pod wędzarnią, czyli o wiele mniej ciepła trafia do wędzarni. Latem do zimnego wędzenia wstawiam płytę z garnkiem do katona i łącze karton z wędzarnią rurą aluminiową fi 100 około 2 metry dł. Natomiast wędzarnia jest ogrzewana inna grzałką (dokładniej są to grzałki od zwykłego tostera) 2 x 400 W steruje nimi termostat elektroniczny, a moc grzałki ograniczana jest regulatorem mocy. Mimo że może to brzmieć skomplikowanie, ale mogę przez Internet nauczyć każdego , do własnoręcznego wykonania całej instalacji wraz z samodzielnym wykonaniem regulatora mocy. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/3/#findComment-55525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 9 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 9 Lutego 2009 Toshiba, właśnie to chcę osiągnąć. A Twoje rady śledzę od początku tego tematu, jeszcze od momentu jak marcus zaczął pisać, są naprawdę bardzo pomocne i staram się je dostosować do moich warunków :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/3/#findComment-55530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 9 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 9 Lutego 2009 Zrobiłem eksperyment i wysypałem 0,1 litra zręb... wędzarniczych bezpośrednio na starą kuchenke elektryczną o mocy 800W. Samozapłon nie wystąpił, a zrębki dymiły tylko przez 10 minut.Dzięki za eksperyment! Myślę, że wielu osobom rozjaśniło to co nieco w głowie :lol: :lol: :lol: Ja sypię więcej zrębków na raz, to mi dymią przez około 20 min. Chociaż tak myślę, że jak się więcej na raz nasypie, to ze względu na swoją masę i objętość, proces spalania będzie przebiegał nieco inaczej. No i oczywiście wielkość zrębków też będzie miała na to wpływ. Wniosek: trzeba tak naprawdę eksperymentować z tym, co mamy do dyspozycji. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/3/#findComment-55531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 9 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 9 Lutego 2009 Moja rada Nie traćcie tyle zrębków, Wy je po prostu spalacie. Minimalna ilość dymu zawirowana wentylatorkiem w komorze, zrobi ten sam efekt co zadymienie komory i puszczanie wszystkiego w powietrze. Dym nie jest jednorazowy! Można nim trochę pomielić w środku, praktycznie tak długo dopóki nie wytworzą się skropliny na mięsie od wilgoci, to znak że trochę za długo! A ciepło należy wytwarzać np. elektrycznie – łatwiej, taniej i ekologicznie. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/3/#findComment-55554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.