Rybak Opublikowano 5 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Listopada 2024 chciałbym zrobić polędwice ( schab bez kości ) Nie posiadam wędzarni, muszę robić peklowanie na sucho a do tego chciałbym zrobić po peklowaniu podpiekanie w piekarniku ew. sous vide .... wiem że nic nie wiem 1) czy warto dzielić od razu polędwicę na 2 mniejsze żeby się łatwiej zapeklowała ? 2) czy 20-22g peklosoli na 1kg mięsa wystarczy aby produkt był bezpieczny ? Używamy raczej mało soli 3) czy to mięso się zapekluje w ciągu 14 dni przy 20g/1kg peklosoli ? 4) czy w trakcie obróbki cieplnej wystarczy aby mięso osiągnęło 62st.C ? nie chce go przesuszyć ale będę to podawał dzieciakom ( nie lubią "łososiowiej" ) 5) czy przyprawy dawać już na czas peklowania czy dopiero przed obróbką cieplną ( myślę wyłacznie o majeranku, papryce lub pieprzu ) ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22339-pol%C4%99dwica-schab-z-piekarnika/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roman1957 Opublikowano 5 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Listopada 2024 malo pekli Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22339-pol%C4%99dwica-schab-z-piekarnika/#findComment-966089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rybak Opublikowano 5 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Listopada 2024 dzięki za odpowiedź. rozwiniesz ją nieco ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22339-pol%C4%99dwica-schab-z-piekarnika/#findComment-966132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 5 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Listopada 2024 3 godziny temu, Rybak napisał(a): chciałbym zrobić polędwice ( schab bez kości ) Nie posiadam wędzarni, muszę robić peklowanie na sucho a do tego chciałbym zrobić po peklowaniu podpiekanie w piekarniku ew. sous vide .... wiem że nic nie wiem 1) czy warto dzielić od razu polędwicę na 2 mniejsze żeby się łatwiej zapeklowała ? 2) czy 20-22g peklosoli na 1kg mięsa wystarczy aby produkt był bezpieczny ? Używamy raczej mało soli 3) czy to mięso się zapekluje w ciągu 14 dni przy 20g/1kg peklosoli ? 4) czy w trakcie obróbki cieplnej wystarczy aby mięso osiągnęło 62st.C ? nie chce go przesuszyć ale będę to podawał dzieciakom ( nie lubią "łososiowiej" ) 5) czy przyprawy dawać już na czas peklowania czy dopiero przed obróbką cieplną ( myślę wyłacznie o majeranku, papryce lub pieprzu ) ? Skoro nie wiesz co wybrać to zrób sous vide i polędwicę pieczoną . Porównasz i będziesz wiedział. Podziel polędwicę na dwie części i zapekluj w woreczku. Dawka 20g/kg będzie wystarczająca. Spokojnie w 10 dni się zapekluje. Obróbka cieplna sous vide 55C i 4 godziny. Pieczenie 90C do temperatury w środku geometrycznym 60C. Jeżeli przyprawy muszą być to ja osobiście dodałbym razem z peklosolą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22339-pol%C4%99dwica-schab-z-piekarnika/#findComment-966144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.