Jacek Wietnam Opublikowano 10 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Grudnia 2024 Witajcie! Zamierzam zrobić sobie trochę wędlin w Wietnamie. Szukałem peklosoli ale niestety nie mogłem tutaj znaleźć. Jedyne co znalazłem to czerwona sól (tak to nazywają) i to chyba jest to czego szukam ale pewny nie jestem. W związku z tym mam pytanie: czy to jest odpowiedni składnik aby zrobić sobie samemu peklosól? Napisane jest aby użyć tego 3 gramy na każdy kilogram mięsa. Czy jeżeli dodam do tych 3 gram 15 gram soli to otrzymam peklosól? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22444-peklos%C3%B3l-w-wietnamie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Grudnia 2024 Ta mieszanka zawiera zbyt dużo azotynu. Musiałbyś dodać sporo soli, aby osiągnąć poziom nitrytu na poziomie ok. 0,6-0,7% zawartości w soli. Poza tym, dodatek sporej ilości soli pozwoli także na zredukowanie ilości izoaskorbinianu. Jak widać, czysta sól stanowi tutaj ok. 20% składu. Licząc tak na szybko, musisz dodać 10-11 razy więcej czystej soli w stosunku do wafi tej czerwonej, aby uzyskać mieszankę zbliżoną do naszej peklosoli. Oblicz sobie to dokładniej. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22444-peklos%C3%B3l-w-wietnamie/#findComment-974888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Wietnam Opublikowano 10 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Grudnia 2024 Dzięki wielkie! Jeszcze coś takiego znalazłem, tutaj chyba już są lepsze proporcje? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22444-peklos%C3%B3l-w-wietnamie/#findComment-974898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Grudnia 2024 Teraz tylko dostosuj proporcja soli (chlorku sodu) do azotynu tak, aby w uzyskanej mieszance było go nie więcej niż 0,6%. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22444-peklos%C3%B3l-w-wietnamie/#findComment-974909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 10 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Grudnia 2024 Miałem taką sól na Filipinach. Robiłem mieszankę 1:7 ze zwykłą solą. 1 Cytuj WojtekW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22444-peklos%C3%B3l-w-wietnamie/#findComment-974925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Wietnam Opublikowano 10 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Grudnia 2024 Dziękuję bardzo za pomoc! Będę pierwszy raz robił wędliny, mam nadzieję, że będą smaczne, bo brakuje mi tu naszych kiełbas. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22444-peklos%C3%B3l-w-wietnamie/#findComment-975023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 11 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Grudnia 2024 Tylko pamiętaj o tym. Czytaj Wędzarniczą Brać. potem pytaj, a na końcu rób. Powodzenia 😃 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22444-peklos%C3%B3l-w-wietnamie/#findComment-975029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.