Skocz do zawartości

Pierwsza szynka myszka ( z piekarnika i parzona )

Rekomendowane odpowiedzi

mam zamiar przygotować pierwszą szynkę "myszkę". Jedyna mozliwość to podpieczenie w piekarniku lub parzona ( nie mam cylkulatora, muszę podgrzewać w garnku )

Mięso 2 kawałki po ok 1,1 kg , porządnie nakłute, zasypane peklosolą + przyprawami, peklowanie na sucho w woreczkach próżnowych ( brak miejsca na peklowanie mokre )

mięso codziennie obracam i masuję licząc że nie będzie szarego oczka

Docelowo mają się peklować 14 dni. 

Plan dla wersji pieczonej :

- wyciągam z woreczka, nie obmywam, osuszam ręcznikiem papierowym

- nacinam wewnątrz żeby się lepiej skleiła, wiąże ścisło sznurkiem

- zostawiam na obsuszenie  ok 2h  - temp pokojowa 

- piekarnik 50C na ok 3h

- piekarnik na 90C, pieczenie do 68 w środku ( brytfanna z wodą na dno piekarnika )

- studzenie w powietrzu ok 2-3h

- foliowanie - lodówka na min  12h

- lodówka w papierze

plan dla parzonej

- wyciągam z woreczka, nie obmywam, osuszam ręcznikiem papierowym

- nacinam wewnątrz żeby się lepiej skleiła, wiąże ścisło sznurkiem

- pakuję w świeży worek

- parzę w garnku ( woda +/- 85C ) przez ok 2h, potem wbijam termometr i czekam na 68C w środku

- studzenie w zimnej wodzie ok 30 min

- osuszanie recznikiem + powietrze ok 3h

- lodówka w papaierze

Dajcie znać co poprawić 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22454-pierwsza-szynka-myszka-z-piekarnika-i-parzona/

• Rybak zmienił(a) tytuł na pierwsza szynka myszka ( z piekarnika i parzona )

Nie jestem amatorem pieczenia szynki. 

Co do parzenia to mam jedną uwagę. Chcesz parzyć w woreczku. Ok. Tylko jak kontrolować temperaturę?

Chcesz wbić termometr w mięso po dwóch godzinach. Dlaczego nie wcześniej. Może się okazać, że już po ptokach.🤣

Moim skromnym zdaniem weź parz swoją szynkę bez worka, od razu wbij termometr i kontroluj temperaturę wewnątrz. Co do chłodzenia wodą przez pół godziny. Hmm.

Wystarczy kilka minut w lodowatej wodzie aby przerwać proces parzenia. 

Możesz też studzić bez wody tylko wyciągnij mięso jak będzie miało 66-67C . Powinno dociągnąć do zadanej temperatury. 

Jeszcze jedna opcja. Zapakuj mięso z termometrem w worek. Wtedy kontrolujesz temp. a mięso nie traci w smaku podczas kontaktu z wodą. 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22454-pierwsza-szynka-myszka-z-piekarnika-i-parzona/#findComment-975717

7 godzin temu, quadro555 napisał(a):

Nie jestem amatorem pieczenia szynki. 

Co do parzenia to mam jedną uwagę. Chcesz parzyć w woreczku. Ok. Tylko jak kontrolować temperaturę?

Chcesz wbić termometr w mięso po dwóch godzinach. Dlaczego nie wcześniej. Może się okazać, że już po ptokach.🤣

Moim skromnym zdaniem weź parz swoją szynkę bez worka, od razu wbij termometr i kontroluj temperaturę wewnątrz. Co do chłodzenia wodą przez pół godziny. Hmm.

Wystarczy kilka minut w lodowatej wodzie aby przerwać proces parzenia. 

Możesz też studzić bez wody tylko wyciągnij mięso jak będzie miało 66-67C . Powinno dociągnąć do zadanej temperatury. 

Jeszcze jedna opcja. Zapakuj mięso z termometrem w worek. Wtedy kontrolujesz temp. a mięso nie traci w smaku podczas kontaktu z wodą. 

nie mam termometru bezprzewodowegoa chciałem jak najpóźniej wbić termometr żeby szynka jak najmniej się "moczyła" się w wodzie. Fakt że 2h to raczej za długo, mogę wbić po ok 1h

co do chłodzeniu mięsa w wodzie dłużej to wydaje mi się że słyszałem to na jednym z filmów Wędzarniczej Braci i chodziło o to aby nie dopuścić do wtórnej fermetacji mięsa, więc musi się jak najszybciej schłodzić, nie tylko z zewnątrz

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22454-pierwsza-szynka-myszka-z-piekarnika-i-parzona/#findComment-975799

• Maxell zmienił(a) tytuł na Pierwsza szynka myszka ( z piekarnika i parzona )
15 minut temu, Rybak napisał(a):

nie mam termometru bezprzewodowegoa chciałem jak najpóźniej wbić termometr żeby szynka jak najmniej się "moczyła" się w wodzie

Ile dałeś soli na kg mięsa? Parząc wędzonki bez worków peklowałem 20g/kg i jak dla mnie nie były za mało słone. 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22454-pierwsza-szynka-myszka-z-piekarnika-i-parzona/#findComment-975803