Skocz do zawartości

Ciemny kolor soku podczas peklowania w próżni


Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry.
Martwi mnie kolor soków z mięsa, pekluje 12 dzień w próżni peklo 25g na klio, temperatura w lodówce 5st. kolor mięsa ok tylko te płyny. 

peklowanie.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22471-ciemny-kolor-soku-podczas-peklowania-w-pr%C3%B3%C5%BCni/
Udostępnij na innych stronach

 

Moim zdaniem płyny również są w dobrym stanie.

Gdyby peklowanie odbywało się w naczyniu, barwinki mięsa ( mioglobina i hemoglobina) swobodnie przemieszczały się do solanki reagując z tlenkiem azotu ( powstaje z azotynu sodu) .

 Kolor solanki ( płynu ) wynika z reakcji tlenu ( zawartego w wodzie) z małą ilością barwników i tlenku azotu .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22471-ciemny-kolor-soku-podczas-peklowania-w-pr%C3%B3%C5%BCni/#findComment-976395
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.