m.klos Opublikowano 16 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Grudnia 2024 Dzień dobry. Martwi mnie kolor soków z mięsa, pekluje 12 dzień w próżni peklo 25g na klio, temperatura w lodówce 5st. kolor mięsa ok tylko te płyny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22471-ciemny-kolor-soku-podczas-peklowania-w-pr%C3%B3%C5%BCni/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 16 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Grudnia 2024 Moim zdaniem płyny również są w dobrym stanie. Gdyby peklowanie odbywało się w naczyniu, barwinki mięsa ( mioglobina i hemoglobina) swobodnie przemieszczały się do solanki reagując z tlenkiem azotu ( powstaje z azotynu sodu) . Kolor solanki ( płynu ) wynika z reakcji tlenu ( zawartego w wodzie) z małą ilością barwników i tlenku azotu . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22471-ciemny-kolor-soku-podczas-peklowania-w-pr%C3%B3%C5%BCni/#findComment-976395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m.klos Opublikowano 17 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Grudnia 2024 dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22471-ciemny-kolor-soku-podczas-peklowania-w-pr%C3%B3%C5%BCni/#findComment-976588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.