Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Pomału przymierzam się do zakupu małej prasy do owoców typu winogrono, maliny, borówki, jeżyny, truskawki, itp, niestety nie mam rozeznania w tego typu sprzęcie i nie wiem czym się kierować, na co patrzeć, zależy mi na trwałości prasy, wygodzie oraz klarowności (pestki) wyciśniętego soku, podpowiecie co wybrać lub czym się kierować? w necie multum informacji ale w myśl powiedzenia że każdy żyd swój towar chwali wolę zdać się na opinie z pierwszej ręki.

Myślę o małej prasie ponieważ mam mały przerób i na dodatek rozłożony w czasie,na jeden wsad max 5 kg owoców.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22540-prasa-do-owoc%C3%B3w-co-wybra%C4%87-czym-si%C4%99-kierowa%C4%87/

24 minuty temu, MariuszB napisał(a):

mały przerób i na dodatek rozłożony w czasie,na jeden wsad max 5 kg owoców.

W takim wypadku proponuję rozważyć zakup wolnoobrotowej wyciskarki do soków?

Edytowane przez Grzewlod

Temat przerabiany lecz poszedł w zapomnienie ze względu na zapychające się sita.

Jola i Mariusz

https://allegro.pl/oferta/solidna-wloska-prasa-wyciskarka-do-owocow-wina-moszczu-nalewki-al25-6694889295 kilku kolegów jest zadowolonych z działania na owocach ponalewkowych.

Na forach o tematyce winiarskiej i o domowych alkoholach będzie więcej wiedzy.

Edytowane przez wawaldek11
  • Like 1

Dzięki Waldek, zapisane... w wolnej chwili poszukam więcej  wiadomości na jej temat, wstępnie mam obawy co do śruby z gwintem ponieważ wygląda na stop AL, dużo elementów wygląda na AL, a tu raczej trwałości nie będzie.

Jola i Mariusz

1 minutę temu, gregor z napisał(a):

Są jeszcze hydroprasy, ale do tak małych ilości to zwykła sokowirówka by wystarczyła.

Również takowe rozważam, a co do ilości to napisałem że jeden wsad do kilku kg, a ogólnie to takich wsadów może być kilkanaście, tyle że rozłożone w czasie.

Jola i Mariusz

Też myślałam o prasie do owoców, ale u mnie przerób na % okazjonalny.

Robiąc nalewkę wykorzystałam (za radą Grzesia i Waldka) swoją wolno obrotówkę Kuvinga.

Poszły przez maszynę maliny, porzeczki i wiśnie. Sitko na bieżąco się czyściło.

Jak miałam tą pulpę owocową w słoiku, to mi się płakać chciało, jak to później przefiltrować

Bez problemu poszło filtrowanie i smak myślę lepszy, bo jeszcze te farflocle owocowe swoje dobro oddały.

Jak zabierałam z wiśniówki wiśnie, to nie chciałam pulpy owocowej tylko wiśnie z % do ciasta, to robotę dostała nadziewarka.

Pamiętam zdjęcie Waldka i Grzesia jak rozprawiali się z pomidorami w takiej dużej prasie. 😚:clap:

Fajna maszyna, ale dla mnie za duża.

Ta z linka, wydaje mi się za delikatna, jak na moje łapki.😉

21 minut temu, mamuśka napisał(a):

Sitko na bieżąco się czyściło.

Właśnie to mnie najbardziej denerwowało 😞 

21 minut temu, mamuśka napisał(a):

Jak miałam tą pulpę owocową w słoiku, to mi się płakać chciało, jak to później przefiltrować

Z tego powodu szukam innych możliwości aby uniknąć produkcji pulpy.

22 minuty temu, mamuśka napisał(a):

Ta z linka, wydaje mi się za delikatna, jak na moje łapki.

Pomyślałem o tym samym, na dodatek dużo aluminium.

Jola i Mariusz

Godzinę temu, wawaldek11 napisał(a):

kilku kolegów jest zadowolonych z działania na owocach ponalewkowych.

Wyciskanie miękiszonów żaden wyczyn to samo robię rękoma przy użyciu worka filtracyjnego. Moim zdaniem prasa z linku zrobiona jest z badziewnego materiału szkoda złotówek.

Wygląda solidnie i można porozmawiać z producentem:

https://allegro.pl/oferta/prasa-do-owocow-wina-cydru-7-litrow-solidna-mocna-13912060340

• Like 1

Sam nie używam prasy do odzyskiwania dobroci z owoców - stosuje inną metodę.

MariuszB - mogę dać kontakt do użytkowników pras i będziesz miał informacje z pierwszej ręki.

• Like 1
53 minuty temu, Grzewlod napisał(a):

Wygląda solidnie i można porozmawiać z producentem

Zapisane, jak temat się bardziej wyklaruje to będę z nimi rozmawiał.

43 minuty temu, wawaldek11 napisał(a):

mogę dać kontakt do użytkowników pras i będziesz miał informacje z pierwszej ręki.

Poproszę Waldek, zawsze co z pierwszej ręki to z pierwszej, uniknę zakupu jednorazowego badziewia.

Jola i Mariusz

2 godziny temu, gregor z napisał(a):

Są jeszcze hydroprasy

Oglądałem kilka modeli ale ich cena powala, będę rozważał je na samym końcu.

Jola i Mariusz