Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

 

przejrzałem kilka tematów, ale proszę o pomoc ponieważ jest to moje pierwsze podejście do wędlin dojrzewających i nie chciałbym żeby od razu wszystko poszło do śmieci. Przepisy na nie brałem z kanału na YT "Co z mięsa", mianowicie chodzi o Coppe i Bresaolę. Każda z nich peklowana 30g/1kg mięsa w peklosoli i przyprawach 21 dni. Dodatkowo do Coppy dodane bakterie do wędlin dojrzewających z Browinu https://browin.pl/sklep/produkt/410017/kultury-bakterii-do-mies-dojrzewajacych-2-g?srsltid=AfmBOooKUtKxzABOioFGfsXBSOeo5afzV1mvtU5QjoZcdXRhpThiig2B. Po tym czasie Coppa przemyta z przypraw białym winem natomiast Bresaola roztworem 50% octu 50% wody po czym owinięta w folię kolagenową i wrzucona do dojrzewalni. W dojrzewalni średnia temperatura 12 stopni i wilgotność 77%. Po 2 tygodniach zauważyłem na wędlinach takie wykwity pleśni, pytanie czy jest to ta dobra pleśń czy mam się martwić? Ewentualnie czy da się tę sytuację jakoś uratować? Podgardla obok tych wędlin siedzą już miesiąc w dojrzewalni i nie zauważyłem żadnych ognisk pleśni. 

 

 

 

 

39573b48-711f-41db-97d7-72046fac1168.jpeg

50c9f372-fa7d-4e40-99a3-ae86bb6aaa0d.jpeg

71abbfa7-0cbf-45fc-a64f-2c8137c69b8b.jpeg

7e807ff4-d0aa-4a64-89c7-f1d891442924.jpeg

73bd93b3-ba99-4953-9d66-31178c4eb970.jpeg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22585-pierwsze-w%C4%99dliny-pojawiaj%C4%85ca-si%C4%99-ple%C5%9B%C5%84/
Udostępnij na innych stronach

9 minut temu, adam1dziedzic napisał(a):

Przepisy na nie brałem z kanału na YT "Co z mięsa",

 

Jak robisz według przepisu z YT to tam się zapytaj

  • Like 3

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

15 minut temu, Mielona napisał(a):

Powiem Wam że czasami lepiej jest nic nie pisać zamiast się wymądrzać. 

 

95% przepisów z YT jest do wywalenia, wprowadzają ludzi w błąd i potem wychodzą takie kwiatki. Jak się coś dzieje nie tak to autor na YT nie odpowie, bo przecież przepis jest super i nic złego się nie może stać:facepalm:

Wtedy rejestrują się na forum i tu szukają pomocy.

  • Like 1

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

21 minut temu, Mielona napisał(a):

I powiedział co wiedział. 

Ale to jest słuszna uwaga kolegi BazylWidzew.

Najlepiej pytać  u źródła.

Edytowane przez tytan58
Godzinę temu, Mielona napisał(a):

I powiedział co wiedział. 
Powiem Wam że czasami lepiej jest nic nie pisać zamiast się wymądrzać. 

13 dni na forum i masz odwagę krytykować innych nie znając tematu YTuberskich problemów?..  a zwłaszcza tamtejszych przepisów tu na forum? :no::facepalm:

 

PS. Przepraszam, nie 13 dni a 9 dni jesteś na forum.

Edytowane przez MariuszB
  • Like 1
  • Upvote 2

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

 Obydwa wyroby przemyć woda z octem. Osuszyć i wędzić zimnym dymem 2-6 godz. 

Jeśli skupiska pleśni pachną mocno pieśniowo, wówczas musisz zastanowić się nad utylizacją.

Kup sorbinian potasu i spryskaj komorę i sprzęt  wykonanym  1-2% roztworem.

Przeczytaj kilkakrotnie tematy związane "wędliny dojrzewające".

  • Like 1

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.