Skocz do zawartości
Aby te święta, a także cały nadchodzący rok upływał w harmonii i zadumie, by nigdy nie zabrakło Wam ciepła drugiej osoby, a każdy dzień był pełen niezapomnianych chwil. Administracja ×
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Rekomendowane odpowiedzi

Zostało już tylko malowanie. Mięso już się pekluje na 11dni. Transformatorek lub potencjometr od wentylatora dolotu wywala różnicówke. Wstawiam wiatraczek 18W 230V20250508_201125.thumb.jpg.570d7c4dfbc2d4656f2b0a15654d4128.jpg

20250508_201121.jpg

20250508_184715.jpg

20250508_183816.jpg

20250508_184003.jpg

Edytowane przez ganc89

Czy ktoś wie jak ustawić histereze w sterowniku Rex C100? Za histereze odpowiada parametr oH, u mnie wogole tego nie ma. Nie wiem czy jest wyłączone gdzieś głębiej czy jeszcze coś innego o czym nie wiem. Jest jakaś zalecana konfiguracja czy każdy wedle siebie?

To zrezygnowałeś z dołożenia drugiej grzałki na ścianie tylnej ?

A odnośnie termoobiegu to zauważyłem u siebie że dzięki niemu w miarę równomiernie dym jest rozprowadzany po wędzarni i różnice temperatur mniejsze pomiędzy  środkiem a brzegiem wędzarni (niecałe 1, 5 C. )

Edytowane przez Henry82

Najwyższy czas przejść do podsumowania, poniżej efekty kilkunastu tygodni przygotowań. Od projektu, przez budowę aż po produkt końcowy :) 

Peklowane 11 dni tabela dziadka mniejsza słoność. Nie dodawałem innych przypraw. Słoność wyszła idealnie, trafiłem w punkt. Smakuje zarówno mi, jak i rodzinie. Ociekanie 12h (bez płukania po wyjęciu z solanki), osuszanie w 40 stopniach czas 2h30min. Po osuszaniu w kilku miejscach przyłożyłem ręcznik papierowy aby zebrać resztki wilgoci, poza tym wszystko było suchutkie w dotyku. Wędzone  w 58 stopniach. Po 6h był trochę słaby kolor, podkręciłem dymogenerator dym zrobił się gęstszy i zostawiłem jeszcze na 90 min. W mojej skromnej ocenie kolorystycznie wyszło ok. Przy kolejnym wędzeniu od początku puszczę więcej dymu. Nie podpiekałem w wędzarni bo zabrakło czasu, połowę podpiekałem w piekarniku do 68 stopni w środku a połowę parzyłem w wodzie aby ocenić co będzie lepsze. Szynka jak dla mnie minimalnie lepsza podpiekana a boczek parzony. Moje pierwsze w życiu wędzenie 😁

20250518_105457.jpg

20250516_201904.png

20250518_110638.jpg

20250518_114417.jpg

20250518_142953.jpg

20250518_143229.jpg

20250517_093802.jpg

• Like 2

Gratuluję całokształtu, wędzonki ładnie pomalowane, a jak wszystkim domownikom smakuje to nic dodać, nic ująć :clap:

• Like 1

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Godzinę temu, quadro555 napisał(a):

Mogę przestać wędzić. Za duża konkurencja w Goleniowie 😀

Szczęście nowicjusza 😜 

Godzinę temu, quadro555 napisał(a):

Jeden błąd  zauważyłem. 

Dawaj 🫣

Piknie, Panie piknie 👍

Ja też jak quadro555 przestaję wędzić i wbijamy na degustację 🙂

Niechaj ten pierwszy sukces doda Ci skrzydeł. 

2 godziny temu, wawaldek11 napisał(a):

wbijamy na degustację

Pod tą degustacje przydałby się inny swojski wyrób ale nie mam takiej aparatury 😁

2 godziny temu, quadro555 napisał(a):

Masz tak blisko do mnie i nawet plasterka nie dostałem 😭

Jeszcze wszystkiego nie zjadłem, zbiórka pod żabką 😆

• 4 tygodnie później...

Hej, dzisiaj trochę podymiłem. Łącznie 12,5kg.ociekanie 14h w temp. pokojowej. Osuszanie 45 stopni 3h, wędzenie 58 stopni 5h, podpiekanie 90 stopni 4h i szynki miały 66 stopni. Chciałem dobić do 68 ale już robiło sie ciemno. Strasznie długo cały proces, do piekarnika tyle by nie weszło a stać przy garach i parzyć też mi się nie chciało bo w kuchni byłoby 50 stopni i wilgotności 70%. Może da sie to jakoś przyspieszyć, może robię coś niewłaściwie? Dymienie 5h i kolor wyszedł ładny ale walcząc z małą ilością dymu cały czas myślałem o tym co napisał Muski że komora zasypowa jest za mała. Niby człowiek wiedział a jednak sie łudził. Zrębki niestety sie zawieszają i trzeba stukać co 30min. W ciągu 5h dymienia 3 razy udrażniałem rure dymową aby zwiększyć ilość dymu i daje to dobry efekt ale jest to trochę uciążliwe. Rura nie jest zatkana ale dym jest rzadki. Nie wiem dlaczego ale po wyłączeniu wentylatora w podłodze w dolocie lepiej dymi niż z włączonym wentylatorem. Wentylator pracuje prawidłowo, zasysa do środka. Na zakończenie dodam że w smaku wyszło obłędnie 

20250615_203202.jpg

20250615_220556.jpg

Zostawiłem na noc w altanie, rano do siatki i osuszanie w wedzarni. Jeżeli da sie to zrobić szybciej i lepiej to chętnie poznam metodę aczkolwiek w nocy itak bym nie wędził. W lodówce niestety nie mam tyle miejsca żeby sobie ociekało 

9 godzin temu, ganc89 napisał(a):

Nie wiem dlaczego ale po wyłączeniu wentylatora w podłodze w dolocie lepiej dymi niż z włączonym wentylatorem.

A pewnie dlatego że wentylatorek robi ciśnienie, minimalne ale zakłócające prace dymogeneratora. Wentylator w podłodze włączam tylko przy osuszaniu natomiast przy wędzeniu jest mi zbędny. Do parzenia polecam 30l warnik, nie paruje w mieszkaniu i jest zdecydowanie pomocny przy pilnowaniu temp. 

https://allegro.pl/oferta/garnek-elektryczny-do-pasteryzacji-warnik-hyundai-14191266009

Edytowane przez szrekPL
10 godzin temu, ganc89 napisał(a):

. Jeżeli da sie to zrobić szybciej i lepiej to chętnie poznam metodę

Czy lepiej to nie mnie oceniać, ale na pewno szybciej. 

Pekluje w woreczkach. 🤣

Wieszam w temperaturze pokojowej około dwóch godzin. Potem do wędzarni 40*C . Mniej więcej po godzinie zaczynam wędzenie. Oczywiście najpierw sprawdzam łapką stopień osuszenia. 🖐️

To trzeba przedyskutować przy wędzarni 😀

Okazuje się, że wczoraj trojka z Goleniowa wędziła. Byłem z krótką wizytą u kol. quadro555, oczywiście przy dymiącej wędzarni. Ja wędziłem serki i też doszedłem do wniosku, że mam za mało dymu. Pokombinuję z dyszą powietrza.

3 godziny temu, quadro555 napisał(a):

Czy lepiej to nie mnie oceniać, ale na pewno szybciej. 

Pekluje w woreczkach. 🤣

Wieszam w temperaturze pokojowej około dwóch godzin. Potem do wędzarni 40*C . Mniej więcej po godzinie zaczynam wędzenie. Oczywiście najpierw sprawdzam łapką stopień osuszenia. 🖐️

Z woreczkami jeszcze się nie bawiłem ale następnym razem spróbuje. Podpiekasz w wędzarni? 

Nie mam tyle czasu. Na działce mam zabezpieczenie w skrzynce za małe, abym mógł używać większej grzałki. Grzałka 2000W to Maks. Do wędzenia to wystarczy. Podnieść temperaturę do 90*C to długo trwa. Karczek szynka czy polędwica to worki i sous vide. Jedynie kiełbasy podpiekam w piekarniku. 

• 5 miesięcy temu...

Mała modernizacja. Nie polecam montować sterowania na stałe w daszku. Nie popełniajcie tego błędu. Oprócz tego wymieniłem grzałkę z 2kw na 2,7kw. Przy teście bez wsadu 90 stopni w 10min. Regulator daje radę, przy histerezie 0,5 stopnia i nastawię na 85 stopni, skacze od 82 do 88. Jest ok. 

20251211_182507.jpg