Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zostało już tylko malowanie. Mięso już się pekluje na 11dni. Transformatorek lub potencjometr od wentylatora dolotu wywala różnicówke. Wstawiam wiatraczek 18W 230V20250508_201125.thumb.jpg.570d7c4dfbc2d4656f2b0a15654d4128.jpg

20250508_201121.jpg

20250508_184715.jpg

20250508_183816.jpg

20250508_184003.jpg

Edytowane przez ganc89

Czy ktoś wie jak ustawić histereze w sterowniku Rex C100? Za histereze odpowiada parametr oH, u mnie wogole tego nie ma. Nie wiem czy jest wyłączone gdzieś głębiej czy jeszcze coś innego o czym nie wiem. Jest jakaś zalecana konfiguracja czy każdy wedle siebie?

To zrezygnowałeś z dołożenia drugiej grzałki na ścianie tylnej ?

A odnośnie termoobiegu to zauważyłem u siebie że dzięki niemu w miarę równomiernie dym jest rozprowadzany po wędzarni i różnice temperatur mniejsze pomiędzy  środkiem a brzegiem wędzarni (niecałe 1, 5 C. )

Edytowane przez Henry82

Najwyższy czas przejść do podsumowania, poniżej efekty kilkunastu tygodni przygotowań. Od projektu, przez budowę aż po produkt końcowy :) 

Peklowane 11 dni tabela dziadka mniejsza słoność. Nie dodawałem innych przypraw. Słoność wyszła idealnie, trafiłem w punkt. Smakuje zarówno mi, jak i rodzinie. Ociekanie 12h (bez płukania po wyjęciu z solanki), osuszanie w 40 stopniach czas 2h30min. Po osuszaniu w kilku miejscach przyłożyłem ręcznik papierowy aby zebrać resztki wilgoci, poza tym wszystko było suchutkie w dotyku. Wędzone  w 58 stopniach. Po 6h był trochę słaby kolor, podkręciłem dymogenerator dym zrobił się gęstszy i zostawiłem jeszcze na 90 min. W mojej skromnej ocenie kolorystycznie wyszło ok. Przy kolejnym wędzeniu od początku puszczę więcej dymu. Nie podpiekałem w wędzarni bo zabrakło czasu, połowę podpiekałem w piekarniku do 68 stopni w środku a połowę parzyłem w wodzie aby ocenić co będzie lepsze. Szynka jak dla mnie minimalnie lepsza podpiekana a boczek parzony. Moje pierwsze w życiu wędzenie 😁

20250518_105457.jpg

20250516_201904.png

20250518_110638.jpg

20250518_114417.jpg

20250518_142953.jpg

20250518_143229.jpg

20250517_093802.jpg

• Like 2

Gratuluję całokształtu, wędzonki ładnie pomalowane, a jak wszystkim domownikom smakuje to nic dodać, nic ująć :clap:

• Like 1

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Godzinę temu, quadro555 napisał(a):

Mogę przestać wędzić. Za duża konkurencja w Goleniowie 😀

Szczęście nowicjusza 😜 

Godzinę temu, quadro555 napisał(a):

Jeden błąd  zauważyłem. 

Dawaj 🫣

Piknie, Panie piknie 👍

Ja też jak quadro555 przestaję wędzić i wbijamy na degustację 🙂

Niechaj ten pierwszy sukces doda Ci skrzydeł. 

2 godziny temu, wawaldek11 napisał(a):

wbijamy na degustację

Pod tą degustacje przydałby się inny swojski wyrób ale nie mam takiej aparatury 😁

2 godziny temu, quadro555 napisał(a):

Masz tak blisko do mnie i nawet plasterka nie dostałem 😭

Jeszcze wszystkiego nie zjadłem, zbiórka pod żabką 😆

• 4 tygodnie później...

Hej, dzisiaj trochę podymiłem. Łącznie 12,5kg.ociekanie 14h w temp. pokojowej. Osuszanie 45 stopni 3h, wędzenie 58 stopni 5h, podpiekanie 90 stopni 4h i szynki miały 66 stopni. Chciałem dobić do 68 ale już robiło sie ciemno. Strasznie długo cały proces, do piekarnika tyle by nie weszło a stać przy garach i parzyć też mi się nie chciało bo w kuchni byłoby 50 stopni i wilgotności 70%. Może da sie to jakoś przyspieszyć, może robię coś niewłaściwie? Dymienie 5h i kolor wyszedł ładny ale walcząc z małą ilością dymu cały czas myślałem o tym co napisał Muski że komora zasypowa jest za mała. Niby człowiek wiedział a jednak sie łudził. Zrębki niestety sie zawieszają i trzeba stukać co 30min. W ciągu 5h dymienia 3 razy udrażniałem rure dymową aby zwiększyć ilość dymu i daje to dobry efekt ale jest to trochę uciążliwe. Rura nie jest zatkana ale dym jest rzadki. Nie wiem dlaczego ale po wyłączeniu wentylatora w podłodze w dolocie lepiej dymi niż z włączonym wentylatorem. Wentylator pracuje prawidłowo, zasysa do środka. Na zakończenie dodam że w smaku wyszło obłędnie 

20250615_203202.jpg

20250615_220556.jpg

Zostawiłem na noc w altanie, rano do siatki i osuszanie w wedzarni. Jeżeli da sie to zrobić szybciej i lepiej to chętnie poznam metodę aczkolwiek w nocy itak bym nie wędził. W lodówce niestety nie mam tyle miejsca żeby sobie ociekało 

9 godzin temu, ganc89 napisał(a):

Nie wiem dlaczego ale po wyłączeniu wentylatora w podłodze w dolocie lepiej dymi niż z włączonym wentylatorem.

A pewnie dlatego że wentylatorek robi ciśnienie, minimalne ale zakłócające prace dymogeneratora. Wentylator w podłodze włączam tylko przy osuszaniu natomiast przy wędzeniu jest mi zbędny. Do parzenia polecam 30l warnik, nie paruje w mieszkaniu i jest zdecydowanie pomocny przy pilnowaniu temp. 

https://allegro.pl/oferta/garnek-elektryczny-do-pasteryzacji-warnik-hyundai-14191266009

Edytowane przez szrekPL
10 godzin temu, ganc89 napisał(a):

. Jeżeli da sie to zrobić szybciej i lepiej to chętnie poznam metodę

Czy lepiej to nie mnie oceniać, ale na pewno szybciej. 

Pekluje w woreczkach. 🤣

Wieszam w temperaturze pokojowej około dwóch godzin. Potem do wędzarni 40*C . Mniej więcej po godzinie zaczynam wędzenie. Oczywiście najpierw sprawdzam łapką stopień osuszenia. 🖐️

To trzeba przedyskutować przy wędzarni 😀

Okazuje się, że wczoraj trojka z Goleniowa wędziła. Byłem z krótką wizytą u kol. quadro555, oczywiście przy dymiącej wędzarni. Ja wędziłem serki i też doszedłem do wniosku, że mam za mało dymu. Pokombinuję z dyszą powietrza.

3 godziny temu, quadro555 napisał(a):

Czy lepiej to nie mnie oceniać, ale na pewno szybciej. 

Pekluje w woreczkach. 🤣

Wieszam w temperaturze pokojowej około dwóch godzin. Potem do wędzarni 40*C . Mniej więcej po godzinie zaczynam wędzenie. Oczywiście najpierw sprawdzam łapką stopień osuszenia. 🖐️

Z woreczkami jeszcze się nie bawiłem ale następnym razem spróbuje. Podpiekasz w wędzarni? 

Nie mam tyle czasu. Na działce mam zabezpieczenie w skrzynce za małe, abym mógł używać większej grzałki. Grzałka 2000W to Maks. Do wędzenia to wystarczy. Podnieść temperaturę do 90*C to długo trwa. Karczek szynka czy polędwica to worki i sous vide. Jedynie kiełbasy podpiekam w piekarniku.