masgar1 Opublikowano 4 Marca Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Marca Witam Poniżej zestaw mięs, które chciałbym użyć do produkcji parówek. Proszę o opinię i zweryfikowanie. 1, łopatka - wieprzowina 2A - 1,5 kg 2, boczek, skrawki tłuste - wieprzowina 2B - 1 kg 3, golonka - wieprzowina 3 - 0,5 kg 4, podgardle - wieprzowina tłusta - 2 kg Tłuszczu wyliczyłem na około 40 %, ale nie wiem, czy dobrze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22677-zestaw-mi%C4%99s-na-par%C3%B3wki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Marca Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Marca 2 godziny temu, masgar1 napisał(a): zestaw mięs, które chciałbym użyć do produkcji parówek Parówkowa emulsja powinna mieć (30-35)% mięs kleistych (golonka, wołowina), (40-45)% mięs tłustych i (20-25)% lodu. Tłuszcz w masie mięsnej (bez wody) powinien mieć wartość ok. 30%. Jeżeli dysponujesz powyższym zestawem mięs to daj do parówek 0,5kg IIA , i dokup 1kg golonek llb wołowiny (Bez skóry i bez kości). Pozostałe tłuszcze są O.K. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22677-zestaw-mi%C4%99s-na-par%C3%B3wki/#findComment-997471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masgar1 Opublikowano 4 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Marca Dzięki za uwagi Całkowicie się zgadzam z tobą. Przypuszczałem, że za mało mięs kleistych. Poprawię skład. grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22677-zestaw-mi%C4%99s-na-par%C3%B3wki/#findComment-997499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.