Maxell Opublikowano 20 Marca Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Marca Kolega Adam ma problem z gumowatą konsystencją kiełbasy, którą wykonuje. Cytuję pytanie: Ostatnio wychodzi mi zbyt gumowa kiełbasa. Dodaje mięso z łopatki i podgardle zapeklowana 2 dni wcześniej. Miele wszystko przez siatkę 8 mam. Przyprawy to pieprz, Czosnek, majeranek i gorczyca i trochę przyprawy wiejskiej. Mieszanie wszystkiego mieszałka. Nabijanie nadziewarka i wędzenie. Bez parzenia. Co może być przyczyną gumowej kiełbasy.? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22733-gumowata-kie%C5%82basa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 20 Marca Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Marca 34 minuty temu, Maxell napisał(a): Mieszanie wszystkiego mieszałka. Nabijanie nadziewarka i wędzenie. Bez parzenia. Co może być przyczyną gumowej kiełbasy.? Bez parzenia? Pieczona czy surowa wędzona? Przyprawy prawie jak na polską, ale czy tylko wędzona? Raczej wiem co ją boli, że guma, jeszcze trochę szczegółów odnośnie wykonania i będziemy w domu. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22733-gumowata-kie%C5%82basa/#findComment-1001519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Opublikowano 20 Marca Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Marca Kiełbasa wędzona na koniec lekko podpiekana. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22733-gumowata-kie%C5%82basa/#findComment-1001522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Opublikowano 20 Marca Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Marca Chciałbym żeby była lekko krucha a wychodzi gumowata. Czy to problem mięsa łopatki i podgardla twardego. Czy że wszystko zmielone przez siatkę 8 a może długie mieszania mieszalka? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22733-gumowata-kie%C5%82basa/#findComment-1001523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Opublikowano 20 Marca Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Marca Chociaż długo nie miesza. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22733-gumowata-kie%C5%82basa/#findComment-1001524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Marca Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Marca (edytowane) 22 minuty temu, Adam napisał(a): Czy to problem mięsa łopatki Tak to problem łopatki i długiego mieszanie. Ja do kiełbas cienkich parzonych lub pieczonych używam mięsa z szynki jako głównego składnika.Taka prost kielbasa 60% mięsa wp.I z szynki i 40% podgardla bez gruczołów i skóry lub boczku 50/50 b/s.Mieszamy do anielskich włosów.Spróbuj a nie pożałujesz.Siatka 8 lub 10 mm dla wilka .Jak zelmerkiem to 10-12 mm Edytowane 20 Marca przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22733-gumowata-kie%C5%82basa/#findComment-1001533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 20 Marca Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Marca 2 godziny temu, Adam napisał(a): a może długie mieszania mieszalka? Dokładnie kolego to problem mieszałki! Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22733-gumowata-kie%C5%82basa/#findComment-1001566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Opublikowano 20 Marca Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Marca Dziękuję za poradę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22733-gumowata-kie%C5%82basa/#findComment-1001587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.