Marek z Bielska Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Lutego 2009 [mod] [/mod] Siara// - usunąłem nieczynne linki do zdjęć. składniki: # paczka kleiku ryżowego ja kupiłem Bobovita 180g 3,95zl # 170g masła cała kostka najlepiej takie maślane 1,95zl # 2 jajka całe 0,70zl # 1 szklanka cukru 0,65zl # 1 łyżeczka kopiata proszku do pieczenia 0,20zl # powidła śliwkowe,dżem wiśniowy ok.5zl/słoik sposób przygotowania: masło miałem lekko twarde to je pokruszyłem do miski,do tego dodałem resztę składników oczywiście prócz powideł i dżemu,wyrabiać do jednolitej masy,wyrabia się dość ciężko,ciężej niż farsz na kiełbasę. robić takie kuleczki wielkości orzecha,po rozkulaniu spłaszczyć,małym paluszkiem najlepszy żony!robić małe dziureczki,które nadziewamy powidłami bądź dżemem wiśniowym,Japończyk mi mówił iż w Japonii podają to przede wszystkim z wiśniami,w każdym bądź razie mi najlepiej wyszły te z powidłami śliwkowymi (smażone) bo miały mniej wody niż zwykły dżem no i ten lekko cierpki smak lepiej komponuje się już z słodkimi ciastkami. wyłożyć blaszkę papierem pergaminowym lub folią aluminiową,ja dałem folie aluminiową bo nie miałem papieru,piec 15-20min w piekarniku o temp.180'C uwaga moje spostrzeżenia: # nie dawać blisko siebie na blaszkę kuleczek bo bardzo rosną,mi się nawet połączyły i wyszły takie kwadratowe ciasteczka,te z dżemem wiśniowym! # co do pieczenia temp.180'C wg mnie jest za słaba,te z powidłami okrągłe piekę w 220'C przez 20 min.i wyszły z takim fantastycznym spodem lekko brązowym-takie uwielbiam,no i odstępy zrobiłem większe to i wyszły ładne okrągłe # na drugi raz do ciasta dodam trochę orzechów włoskich mielonych tak na smak i poleje je z góry gorzką czekoladą,będą jeszcze smaczniejsze # przepis z ręką na sercu mogę polecić każdemu kto nie lubi twardych maślanych ciasteczek,te są takie mięciutkie że znikają w oka mgnieniu udało mi się zabrać trochę do mamy w odwiedziny. znajomy Japończyk wypytany o jakieś ciekawe przepisy mówił mi coś o jakiś rybach jajkach uwaga wędzonych, podawanych z rybą???jak się coś dowiem napisze. kocham słodycze, lubię ciastka,jadłem już różne ale te na dzień dzisiejszy są u mnie hitem,takie kruche delikatne,na ciepło lepsze niż szarlotka w Viennie, znikają szybko no i to że bez mąki he he słonecznie pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2287-ciastkaciasteczka-bez-m%C4%85ki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Lutego 2009 kocham słodycze,lubie ciastka,jadłem już różne ale te na dzień dzisiejszy są u mnie hitem,takie kruche delikatne,na ciepło lepsze niż szarlotka w Viennie, znikają szybko no i to że bez mąki he he Zamieniłeś jedne węglowodany drugimi. Mąka to, w uproszczeniu skrobia, a w przypadku kleiku ryżowego to też, skrobia. Chyba, przy okazji kupię kleik ryżowy na ciasteczka. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2287-ciastkaciasteczka-bez-m%C4%85ki/#findComment-57439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Lutego 2009 E.. tam Bagno, jak mówią wszystko jest szkodliwe! Już dałem namiary mojej córze i jutro będę miał ten kleik. (mam wnuczka który już wcina taki kleik!) Marku masz przechlapane jak mi nie wyjdą :) te ciasteczka. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2287-ciastkaciasteczka-bez-m%C4%85ki/#findComment-57453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Lutego 2009 Zamieniłeś jedne węglowodany drugimiMoże nie chodzi o węglowodany, tylko o brak glutenu? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2287-ciastkaciasteczka-bez-m%C4%85ki/#findComment-57692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 23 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 23 Lutego 2009 Marku masz przechlapane jak mi nie wyjdą te ciasteczka.Papciu za te cisteczka to po rękach całować będziesz,ja już szykuje się w tygodniu je zrobić jeszcze raz! Chyba, przy okazji kupię kleik ryżowy na ciasteczka.daj znać jak Ci wyszły i jak smakowały? slonecznie pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2287-ciastkaciasteczka-bez-m%C4%85ki/#findComment-57952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luciola5 Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 23 Lutego 2009 Ciasteczka zrobiłam,mogę polecić-naprawdę dobre!Wszyscy degustatorzy stwierdzili ,,ze pachnie malizną :tongue: Dzisiaj robię następne ,ale dodam trochę różnych dodatkównp,orzechy,kokos,czekoladę zobaczymy co wyjdzie :smile: Cytuj Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2287-ciastkaciasteczka-bez-m%C4%85ki/#findComment-57953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 23 Lutego 2009 Ja też zrobiłem i na bieżąco były jedzone a za konfiturę to miałem dżem z dyni w wykonaniu Papciowej. Pycha!Fajne są takie przepisy! Lubię nowości! Tylko nie lubię jak zrobię a i pies tego nie rusza! wtedy mam dołek! A te ciasteczka to mój kundel też się poczęstował. Dzięk Marku! Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2287-ciastkaciasteczka-bez-m%C4%85ki/#findComment-57958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 24 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Lutego 2009 Wszyscy degustatorzy stwierdzili ,,ze pachnie malizną Dzisiaj robię następne ,ale dodam trochę różnych dodatkównp,orzechy,kokos,czekoladę zobaczymy co wyjdziewitam to prawda z tych składników wychodzi ciasteczek tak na dwa posiedzenia jedno jeść na ciepło,drugie na potem,a na drugi dzień już nie ma. jak będe robić następne to ze składników razy dwa plus olejek waniliowy i marcepanowy Ja też zrobiłem i na bieżąco były jedzone a za konfiturę to miałem dżem z dyni w wykonaniu Papciowej. Pycha!ze względu iż ciasto na ciasteczka jest słodkie mi najbardziej podchodzą z powidłami śliwkowymi,zrobie też je z wiśniami ze spirytusu będą lekko kopały po języku. ciesze się że tobie Papciu i pieskowi smakowały :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2287-ciastkaciasteczka-bez-m%C4%85ki/#findComment-58039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Lutego 2009 Na prawdę, mój pies Mentos lubi słodycze, ciastka a czekoladę to uwielbia, Wiem, że nie powinno dawać pieskowi, ale on tak prosząco patrzy w oczy. Raz zrobiłem wariacje na temat szynko ważenia po przeczytaniu kilku fraszek. Wyrób nawet Mentos nie ruszył, nadawało się tylko do bigosu i to gotowanego w wielkim garze. Wpadki zdarzają się, TYLKO czemu MNIE!!!!! :) Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2287-ciastkaciasteczka-bez-m%C4%85ki/#findComment-58056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.