Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

56 minut temu, El komendante napisał(a):

Gratuluję pięknych wyrobów 👍😋

Bardzo dziękuję jestem a siebie dumny ze udało mi się zdobyć wiedzę i ją przenieść na wyroby 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/page/2/#findComment-1016031
Udostępnij na innych stronach

Szesnaście godzin szmat czasu. 

Gdzie zaoszczędzić. Mięso na kiełbasę Szczepana wg przepisu mielimy dzień wcześniej i peklujemy 12 godzin, więc w niedzielę na start już to miałeś. Podaj proszę orientacyjne czasy wszystkich etapów, żeby można było zobaczyć co da radę usprawnić. 

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/page/2/#findComment-1016034
Udostępnij na innych stronach

18 godzin temu, quadro555 napisał(a):

Szesnaście godzin szmat czasu. 

Gdzie zaoszczędzić. Mięso na kiełbasę Szczepana wg przepisu mielimy dzień wcześniej i peklujemy 12 godzin, więc w niedzielę na start już to miałeś. Podaj proszę orientacyjne czasy wszystkich etapów, żeby można było zobaczyć co da radę usprawnić. 

Zacząłem w sumie w piątek.  Bo zmieliłem mięso na kiełbasę. Rano o 7 nadziałem kiełbasę. 2 godziny osadzenia. W tym czasie też mi trochę zeszło dać do siatek wędliny. Dłużej niż za pierwszym razem było oszuszanie bo 3 godziny lub coś ponad. Mogłem pewnie krócej. Ale miałem wrażenie, że niektóre kawałki jeszcze nie są drogie są suche. Potem wędzenie 4 godziny. Może tu mogłem godzinę krócej. I podpiekanie do 68c w najgorszym kawałku. I zostawiłem na noc by się schłodziło w wędzarni. Zastanawiam się czy mogę mięso przygotować i kiełbasę dzień wcześniej i dać do lodówki lub wędzarni na noc i resztę etapów na drugi dzień? 

 

18 godzin temu, Woytas napisał(a):

Brawo, ładne wyroby. Najważniejsze że kolejny wciągnięty w dymienie. 💪

Oczywiście bardzo mnie wciagło. Nawet zamówienia miałem. Bo u mnie na warsztach terapii zajęciowej smakowało pierwsze wędzenie i sobie zamówili. I wsparcie też mnie motywuje do działania pozdrawiam 🙂 

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/page/2/#findComment-1016159
Udostępnij na innych stronach

Najpierw powieś wędzonki w siatkach do ociekania potem rób kiełbasę. 

Mięso możesz przed włożeniem do siatki wstępnie osuszyć papierowym ręcznikiem. 

Godzinę temu, Dawidk1 napisał(a):

podpiekanie do 68c w najgorszym kawałku. 

Miałeś różny asortyment a temperaturę sprawdzałeś w najgrubszej wędzonce? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/page/2/#findComment-1016166
Udostępnij na innych stronach

35 minut temu, quadro555 napisał(a):

Najpierw powieś wędzonki w siatkach do ociekania potem rób kiełbasę. 

Mięso możesz przed włożeniem do siatki wstępnie osuszyć papierowym ręcznikiem. 

Miałeś różny asortyment a temperaturę sprawdzałeś w najgrubszej wędzonce? 

Generalnie peklowałem na sucho więc bardzo mokre nie było raczej wilgotne. Tak wbiłem w najgrubszą bo późno było a mam tylko jedną sondę muszę kupić coś z 4 sondami no widziałem takie. A stwierdziłem skoro najgrubsza ma temperaturę to mniejsza ma na pewno. Na pewno jeszcze dużo opanowania i nauki przede mną. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/page/2/#findComment-1016175
Udostępnij na innych stronach

12 minut temu, Dawidk1 napisał(a):

. A stwierdziłem skoro najgrubsza ma temperaturę to mniejsza ma na pewno. 

Większą. 

68C dla szynki ok. Dla drobiu zalecane 72C. 

15 minut temu, Dawidk1 napisał(a):

Generalnie peklowałem na sucho więc bardzo mokre nie było raczej wilgotne

Możesz opisać dokładnie twój sposób peklowania na sucho i tylko pięciodniowy?00

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/page/2/#findComment-1016178
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, quadro555 napisał(a):

Większą. 

68C dla szynki ok. Dla drobiu zalecane 72C. 

Możesz opisać dokładnie twój sposób peklowania na sucho i tylko pięciodniowy?00

5 dni za pierwszym razem było. Taraz peklowałem 7 dni na sucho dawka 20 gram  peklosli na kg mięsa. Każdy Kawałek osobno nacierałem. Plus nastrzyk grubsze kawałki w ilośći około 60 ml na kg mięsa.  A solanka była 70gram na litr wody. I razem szczelnie zamknięte w 2 pojemnikach w lodówce w temperaturze 6c. A i nic nie robiłem z tym nie obracałem nie wylewałem soków itp.  A i napisz jeszcze czy mogę dzień wcześniej sobie przygotować dać do siatek by od razu rozpocząć proces w wędzarni? 

Edytowane przez Dawidk1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/page/2/#findComment-1016186
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Hejka potrzebna porada. Kiełbasa chłopska Szczepana jest super. Ale rodzinka mnie poprosiła żebym zrobił kiełbasę swojską czy tam wiejską taka tradycyjna. Czy jak to się mówi. Jaki przepis polecacie? Pozdrawiam 🙂 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/page/2/#findComment-1019044
Udostępnij na innych stronach

19 minut temu, Dawidk1 napisał(a):

rodzinka mnie poprosiła żebym zrobił kiełbasę swojską czy tam wiejską

W składzie więcej tłustego mięsa a przyprawy to pieprz czarny i czosnek. Chyba, że regionalnie dodaje się jeszcze inne przyprawy.

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/page/2/#findComment-1019046
Udostępnij na innych stronach

Hejka kolejne dwa wędzenia za mną dzień po dniu. Pierwszy raz tak. Wczoraj szynki, schab, boczek i karczek a dziś kiełbasa reszta boczku. Peklowanie na sucho grubsze kawałki nastrzyk. Trzeba się chwalić nie tylko sukcesami, ale i porażkami. Ale wczoraj podpiekajac zawiesiła się prawdopodobnie sonda bo schab super do odpowiedniej temperatury i wyciągałem. Potem w karczek wbiłem i coś nie rośnie. A ze za długo trwało patrzę wyciągam sondę wbijam jest ok wyciągam i wbijam w boczek i niestety za bardzo się spiekł mał 83c i trochę jest sucha twarda skórka. Potem z szynką było ok. Bo dziś już bardzo udanie boczek i szynka w temperaturze 72 wyjęte. Kiełbasa ten przepis pierwszy raz robiona z bloga swojski wyrób i sklepu co znajomy ma. I tu pytanie co sądzicie mogłem jeszcze trochę wędzić? Wędziłem buk-olchą plus pod koniec trochę śliwy. A i dziś jestem z czasu zadowolony sprawnie poszło nie tak długo jak ostanio. I wkręcam się w to coraz bardziej i kolejne cenne doświadczenie pozdrawiam 🙂

IMG_20250626_205234.jpg

IMG_20250626_205159.jpg

IMG_20250626_164511.jpg

IMG_20250626_163946.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/page/2/#findComment-1020332
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.