Dawidk1 Opublikowano 1 Czerwca Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 1 Czerwca Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/page/2/#findComment-1016003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 1 Czerwca Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 1 Czerwca Gratuluję pięknych wyrobów 👍😋 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/page/2/#findComment-1016017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidk1 Opublikowano 1 Czerwca Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 1 Czerwca 56 minut temu, El komendante napisał(a): Gratuluję pięknych wyrobów 👍😋 Bardzo dziękuję jestem a siebie dumny ze udało mi się zdobyć wiedzę i ją przenieść na wyroby Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/page/2/#findComment-1016031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 1 Czerwca Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 1 Czerwca Szesnaście godzin szmat czasu. Gdzie zaoszczędzić. Mięso na kiełbasę Szczepana wg przepisu mielimy dzień wcześniej i peklujemy 12 godzin, więc w niedzielę na start już to miałeś. Podaj proszę orientacyjne czasy wszystkich etapów, żeby można było zobaczyć co da radę usprawnić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/page/2/#findComment-1016034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 1 Czerwca Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 1 Czerwca Brawo, ładne wyroby. Najważniejsze że kolejny wciągnięty w dymienie. 💪 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/page/2/#findComment-1016042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidk1 Opublikowano 2 Czerwca Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 2 Czerwca 18 godzin temu, quadro555 napisał(a): Szesnaście godzin szmat czasu. Gdzie zaoszczędzić. Mięso na kiełbasę Szczepana wg przepisu mielimy dzień wcześniej i peklujemy 12 godzin, więc w niedzielę na start już to miałeś. Podaj proszę orientacyjne czasy wszystkich etapów, żeby można było zobaczyć co da radę usprawnić. Zacząłem w sumie w piątek. Bo zmieliłem mięso na kiełbasę. Rano o 7 nadziałem kiełbasę. 2 godziny osadzenia. W tym czasie też mi trochę zeszło dać do siatek wędliny. Dłużej niż za pierwszym razem było oszuszanie bo 3 godziny lub coś ponad. Mogłem pewnie krócej. Ale miałem wrażenie, że niektóre kawałki jeszcze nie są drogie są suche. Potem wędzenie 4 godziny. Może tu mogłem godzinę krócej. I podpiekanie do 68c w najgorszym kawałku. I zostawiłem na noc by się schłodziło w wędzarni. Zastanawiam się czy mogę mięso przygotować i kiełbasę dzień wcześniej i dać do lodówki lub wędzarni na noc i resztę etapów na drugi dzień? 18 godzin temu, Woytas napisał(a): Brawo, ładne wyroby. Najważniejsze że kolejny wciągnięty w dymienie. 💪 Oczywiście bardzo mnie wciagło. Nawet zamówienia miałem. Bo u mnie na warsztach terapii zajęciowej smakowało pierwsze wędzenie i sobie zamówili. I wsparcie też mnie motywuje do działania pozdrawiam 🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/page/2/#findComment-1016159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 2 Czerwca Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 2 Czerwca Najpierw powieś wędzonki w siatkach do ociekania potem rób kiełbasę. Mięso możesz przed włożeniem do siatki wstępnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Godzinę temu, Dawidk1 napisał(a): podpiekanie do 68c w najgorszym kawałku. Miałeś różny asortyment a temperaturę sprawdzałeś w najgrubszej wędzonce? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/page/2/#findComment-1016166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidk1 Opublikowano 2 Czerwca Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 2 Czerwca 35 minut temu, quadro555 napisał(a): Najpierw powieś wędzonki w siatkach do ociekania potem rób kiełbasę. Mięso możesz przed włożeniem do siatki wstępnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Miałeś różny asortyment a temperaturę sprawdzałeś w najgrubszej wędzonce? Generalnie peklowałem na sucho więc bardzo mokre nie było raczej wilgotne. Tak wbiłem w najgrubszą bo późno było a mam tylko jedną sondę muszę kupić coś z 4 sondami no widziałem takie. A stwierdziłem skoro najgrubsza ma temperaturę to mniejsza ma na pewno. Na pewno jeszcze dużo opanowania i nauki przede mną. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/page/2/#findComment-1016175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 2 Czerwca Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 2 Czerwca 12 minut temu, Dawidk1 napisał(a): . A stwierdziłem skoro najgrubsza ma temperaturę to mniejsza ma na pewno. Większą. 68C dla szynki ok. Dla drobiu zalecane 72C. 15 minut temu, Dawidk1 napisał(a): Generalnie peklowałem na sucho więc bardzo mokre nie było raczej wilgotne Możesz opisać dokładnie twój sposób peklowania na sucho i tylko pięciodniowy?00 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/page/2/#findComment-1016178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidk1 Opublikowano 2 Czerwca Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 2 Czerwca (edytowane) Godzinę temu, quadro555 napisał(a): Większą. 68C dla szynki ok. Dla drobiu zalecane 72C. Możesz opisać dokładnie twój sposób peklowania na sucho i tylko pięciodniowy?00 5 dni za pierwszym razem było. Taraz peklowałem 7 dni na sucho dawka 20 gram peklosli na kg mięsa. Każdy Kawałek osobno nacierałem. Plus nastrzyk grubsze kawałki w ilośći około 60 ml na kg mięsa. A solanka była 70gram na litr wody. I razem szczelnie zamknięte w 2 pojemnikach w lodówce w temperaturze 6c. A i nic nie robiłem z tym nie obracałem nie wylewałem soków itp. A i napisz jeszcze czy mogę dzień wcześniej sobie przygotować dać do siatek by od razu rozpocząć proces w wędzarni? Edytowane 2 Czerwca przez Dawidk1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/page/2/#findComment-1016186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidk1 Opublikowano 19 Czerwca Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 19 Czerwca Hejka potrzebna porada. Kiełbasa chłopska Szczepana jest super. Ale rodzinka mnie poprosiła żebym zrobił kiełbasę swojską czy tam wiejską taka tradycyjna. Czy jak to się mówi. Jaki przepis polecacie? Pozdrawiam 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/page/2/#findComment-1019044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 19 Czerwca Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 19 Czerwca 19 minut temu, Dawidk1 napisał(a): rodzinka mnie poprosiła żebym zrobił kiełbasę swojską czy tam wiejską W składzie więcej tłustego mięsa a przyprawy to pieprz czarny i czosnek. Chyba, że regionalnie dodaje się jeszcze inne przyprawy. 1 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/page/2/#findComment-1019046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidk1 Opublikowano 26 Czerwca Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 26 Czerwca Hejka kolejne dwa wędzenia za mną dzień po dniu. Pierwszy raz tak. Wczoraj szynki, schab, boczek i karczek a dziś kiełbasa reszta boczku. Peklowanie na sucho grubsze kawałki nastrzyk. Trzeba się chwalić nie tylko sukcesami, ale i porażkami. Ale wczoraj podpiekajac zawiesiła się prawdopodobnie sonda bo schab super do odpowiedniej temperatury i wyciągałem. Potem w karczek wbiłem i coś nie rośnie. A ze za długo trwało patrzę wyciągam sondę wbijam jest ok wyciągam i wbijam w boczek i niestety za bardzo się spiekł mał 83c i trochę jest sucha twarda skórka. Potem z szynką było ok. Bo dziś już bardzo udanie boczek i szynka w temperaturze 72 wyjęte. Kiełbasa ten przepis pierwszy raz robiona z bloga swojski wyrób i sklepu co znajomy ma. I tu pytanie co sądzicie mogłem jeszcze trochę wędzić? Wędziłem buk-olchą plus pod koniec trochę śliwy. A i dziś jestem z czasu zadowolony sprawnie poszło nie tak długo jak ostanio. I wkręcam się w to coraz bardziej i kolejne cenne doświadczenie pozdrawiam 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/page/2/#findComment-1020332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidk1 Opublikowano 26 Czerwca Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 26 Czerwca Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/page/2/#findComment-1020333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidk1 Opublikowano 26 Czerwca Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 26 Czerwca Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-niepe%C5%82nosprawnego/page/2/#findComment-1020335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.