Edi Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Maja 2006 Czy wie ktoś jak zrobić roladę z ozorków wieprzowych w szynkowarze?, będę wdzięczny za przepis. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/230-ozorki-wieprzowe-w-szynkowarze/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Maja 2006 Czy rolada ma zawierać krew w swoim składzie i mieć smak salcesonu ozorkowego, czy smak białego salcesonu? Wiecej konkretów. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/230-ozorki-wieprzowe-w-szynkowarze/#findComment-1416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edi Opublikowano 16 Maja 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Maja 2006 Chodzi mi o roladę bez krwi, dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/230-ozorki-wieprzowe-w-szynkowarze/#findComment-1417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Maja 2006 Znalazłem w przepisach roladę ozorkową w pęcherzu ale można zrobić w szynkowarze skład 7,5 kg ozorki wp 1.5 kg skórki i 1,5kg podgardle skórowane ale teraz nie mam czasu - póżniej mogę przepisać. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/230-ozorki-wieprzowe-w-szynkowarze/#findComment-1418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 17 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Maja 2006 Widzę, że kolega Dziadek nie odpowiedział.Zakładam,że masz szynkowar tzw. typ czeski, do którego wejdzie pare sztuk ozorków chyba wejdzie 5 szt. jeszcze potrzebne bedą skórki wieprzowe lub żelatyna i przyprawy - czosnek, pieprz nat. mielony, ziele angielskie, liśc laurowy.Rolada bedzie bardziej efektywna i smaczniejsza, jeśli ozorki zostana wcześniej upeklowane, przepis http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=285 -tutaj jest więcej natomiast dla potrzeb ozorków "Ozory wieprzowe i cielęce, ozory wołowe i serca peklujemy na mokro, w solance o stężeniu 14 – 16 stopni Be, zużywając na 100 kg surowca ok. 40 litrów solanki. Ozory wołowe peklujemy przez 14-21 dni, zaś pozostałe ozory i serca – 5-10 dni. " Solanka o stężeniu 14 – 16 stopni Be, to 1,6-1,7 kg peklosoli na 10 litrów wody , poniewaz bedziesz potrzebował około 2 litry solanki, to zużyjesz 30-35dkg peklosoli do dwóch litrów wody, peklowanie w temp. 4-8C przez tydzień. Dalej to obróbka termiczna, czyli gotowanie dużo na ten temat http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=285 lub http://www.kuron.com.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=916Po ugotowaniu upchnij ozorki do szynkowara i zalej żelatyną rozpuszczoną z przyprawami, dobrze posól roztwór żelatyny. Jeśli użyjesz skórek to po ugotowaniu trzeba rozdrobnić na drobnym sitku i wymiesząć z potrzebną pozostałością wywaru z przyprawami.Gotować w szynkowarze przez 1 godzinę.Dalej postepować tak jak przy innych wyrobach z szynkowara. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/230-ozorki-wieprzowe-w-szynkowarze/#findComment-1421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 17 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Maja 2006 Rolada ozorkowa Receptura na 10kg surowcaA . Surowiec: 1.Ozorki wp. - 7 kg2.Podgardle oskórowane - 1,5 kg -lub chudy boczek3.Skórki wp. - 1.5 kg B. PRZYPRAWY 1. Pieprz - 0,010 kg C. Peklowanie ozorków – Stężenie solanki - 14 st Be1.Mieszanka peklująca - peklosól - 0,48 kg 2. Ilość wody - 3 L Czas peklowania 5-6 dni Po upeklowaniu ozorki ugotować oczyścić z naskórka ułożyć na desce tak by po przyciśnięciu drugą deską wyprostowały się i odstawić na kilka godz.C. Obróbka cieplna skórek i podgardla. Skórki wp. oczyścić i wymoczyć Z podgardla wp. usunąć gruczoły i ugotować razem z skórkami w osolonej wodzie.D. Przygotowanie surowca Podgardle pokroić na plastry o grubości 1 cm Skórki wp. rozdrabniamy przez siatkę 2-3 mm 2 razy Pieprzem posypujemy ozorki. plastry podgardla i zmielone skórki wymieszamy z nimE. Napełnianie: Ponieważ receptura przewiduje produkcję w pęcherzach w szynkowarze ozorki musimy tak ułożyć by były ułożone pionowo, Układa się warstwa podgardla , warstwa rozdrobnionych skórek i warstwę ozorków i ponownie tak samo wolne przestrzenie między ozorkami wypełniamy rozdrobnionymi skórkamiF. Obróbka termiczna: Wstawiamy do wody o temp. 100stC i trzymamy w tej temp. ok. 15 min następnie obniżamy temp. do ok. 80 st C i parzymy w tej temp ok 2 godz. przy prasce 0.8 L. kto ma większy szynkowar musi sobie doliczyć więcej czasu . I. Studzenie W zimnej wodzie do wystygnięcia Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/230-ozorki-wieprzowe-w-szynkowarze/#findComment-1422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.