Skocz do zawartości
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Rekomendowane odpowiedzi

Kolego Ligawa,

kilka osób dopytuje (przepis na schinkenspeck) na ile mięsa jest podana ilość mieszanki peklującej.

Będę wdzięczny za informację, wyrób wydaje się ( i z pewnością jest ) atrakcyjny

Czuj Dym

Ksawer

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2305-pro%C5%9Bba-do-kol-ligawykilka-os%C3%B3b-dpytuje/
Udostępnij na innych stronach

Kolego Ligawa,

kilka osób dopytuje (przepis na schinkenspeck) na ile mięsa jest podana ilość mieszanki peklującej.

Będę wdzięczny za informację, wyrób wydaje się ( i z pewnością jest ) atrakcyjny

Czuj Dym

Ksawer

Podany jest tylko skład mieszanki. Dajesz jej tyle, by mięso było dokładnie posolone. Dodatkow warstwa na spód pojemnika i trochę na wierzch, szczególnie przy peklowaniu wartswowym. Mięso bardzo szybko puści w dużej ilości sok, a w ciągu tych dni peklowania, które sa wyznaczone, przyjmie tylko okresloną ilośc soli (peklowanie suche).

Kolega Ligawa nic innego Wam nie napisze.Przeczytajcie jeszcze raz cały wątek w dziale konserwy.Lub na stronie głównej sam przepis.

 

 

Krótko mówiąc z tego co wyczytałem na forum - mieszasz 0,5kg soli z 0,5kg peklosoli i nacierasz dokładnie kawałki mięsa.Potem sypiesz warstwę cienką do pojemnika na dno i układasz mięsko, które też posypujesz po wierzchu cienką warstwą.Jak masz tyle mięsa,że Ci mieszanki peklującej zabrakło to dorabiasz w proporcji 50/50. A jak Ci zostanie to w woreczek i do następnej produkcji czy to kiełbasy, czy do peklowania mokrego czy suchego.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2305-pro%C5%9Bba-do-kol-ligawykilka-os%C3%B3b-dpytuje/#findComment-58051
Udostępnij na innych stronach

Ilość mieszanki to już dość wyraźnie napisane, pozostały inne kwestie np moczenie - ile wody w stosunku do mięsa
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2305-pro%C5%9Bba-do-kol-ligawykilka-os%C3%B3b-dpytuje/#findComment-58090
Udostępnij na innych stronach

Tak aby swobodnie pływało. Ważne, by była ciepła. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2305-pro%C5%9Bba-do-kol-ligawykilka-os%C3%B3b-dpytuje/#findComment-58091
Udostępnij na innych stronach

Ważne, by była ciepła

miała być letnia :tongue: :tongue: - ja rozumiem że pokojowa wystarczy :wink:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2305-pro%C5%9Bba-do-kol-ligawykilka-os%C3%B3b-dpytuje/#findComment-58092
Udostępnij na innych stronach

abratek, przecieraj szlaki!

Jestem jeden dzień za Tobą :D

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2305-pro%C5%9Bba-do-kol-ligawykilka-os%C3%B3b-dpytuje/#findComment-58093
Udostępnij na innych stronach

Nie może być zimna. :tongue:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2305-pro%C5%9Bba-do-kol-ligawykilka-os%C3%B3b-dpytuje/#findComment-58094
Udostępnij na innych stronach

Moje mięsko idzie w piątek do moczenia, zgodnie z wytycznymi minimum 7 godzin. Teraz je przekładam codziennie i zauważyłem jakby kawałki stały sie twardsze, bardziej zbite mimi, że poukładane są luzem w trzech warstwach.
Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2305-pro%C5%9Bba-do-kol-ligawykilka-os%C3%B3b-dpytuje/#findComment-58095
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.