Ksawer Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Lutego 2009 Kolego Ligawa, kilka osób dopytuje (przepis na schinkenspeck) na ile mięsa jest podana ilość mieszanki peklującej.Będę wdzięczny za informację, wyrób wydaje się ( i z pewnością jest ) atrakcyjnyCzuj DymKsawer Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2305-pro%C5%9Bba-do-kol-ligawykilka-os%C3%B3b-dpytuje/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Lutego 2009 Kolego Ligawa, kilka osób dopytuje (przepis na schinkenspeck) na ile mięsa jest podana ilość mieszanki peklującej. Będę wdzięczny za informację, wyrób wydaje się ( i z pewnością jest ) atrakcyjny Czuj Dym KsawerPodany jest tylko skład mieszanki. Dajesz jej tyle, by mięso było dokładnie posolone. Dodatkow warstwa na spód pojemnika i trochę na wierzch, szczególnie przy peklowaniu wartswowym. Mięso bardzo szybko puści w dużej ilości sok, a w ciągu tych dni peklowania, które sa wyznaczone, przyjmie tylko okresloną ilośc soli (peklowanie suche).Kolega Ligawa nic innego Wam nie napisze.Przeczytajcie jeszcze raz cały wątek w dziale konserwy.Lub na stronie głównej sam przepis. Krótko mówiąc z tego co wyczytałem na forum - mieszasz 0,5kg soli z 0,5kg peklosoli i nacierasz dokładnie kawałki mięsa.Potem sypiesz warstwę cienką do pojemnika na dno i układasz mięsko, które też posypujesz po wierzchu cienką warstwą.Jak masz tyle mięsa,że Ci mieszanki peklującej zabrakło to dorabiasz w proporcji 50/50. A jak Ci zostanie to w woreczek i do następnej produkcji czy to kiełbasy, czy do peklowania mokrego czy suchego. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2305-pro%C5%9Bba-do-kol-ligawykilka-os%C3%B3b-dpytuje/#findComment-58051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Lutego 2009 Ilość mieszanki to już dość wyraźnie napisane, pozostały inne kwestie np moczenie - ile wody w stosunku do mięsa Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2305-pro%C5%9Bba-do-kol-ligawykilka-os%C3%B3b-dpytuje/#findComment-58090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Lutego 2009 Tak aby swobodnie pływało. Ważne, by była ciepła. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2305-pro%C5%9Bba-do-kol-ligawykilka-os%C3%B3b-dpytuje/#findComment-58091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Lutego 2009 Ważne, by była ciepłamiała być letnia :tongue: :tongue: - ja rozumiem że pokojowa wystarczy :wink: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2305-pro%C5%9Bba-do-kol-ligawykilka-os%C3%B3b-dpytuje/#findComment-58092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Lutego 2009 abratek, przecieraj szlaki! Jestem jeden dzień za Tobą Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2305-pro%C5%9Bba-do-kol-ligawykilka-os%C3%B3b-dpytuje/#findComment-58093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Lutego 2009 Nie może być zimna. :tongue: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2305-pro%C5%9Bba-do-kol-ligawykilka-os%C3%B3b-dpytuje/#findComment-58094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Lutego 2009 Moje mięsko idzie w piątek do moczenia, zgodnie z wytycznymi minimum 7 godzin. Teraz je przekładam codziennie i zauważyłem jakby kawałki stały sie twardsze, bardziej zbite mimi, że poukładane są luzem w trzech warstwach. Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2305-pro%C5%9Bba-do-kol-ligawykilka-os%C3%B3b-dpytuje/#findComment-58095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.