Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kolego Ligawa,

kilka osób dopytuje (przepis na schinkenspeck) na ile mięsa jest podana ilość mieszanki peklującej.

Będę wdzięczny za informację, wyrób wydaje się ( i z pewnością jest ) atrakcyjny

Czuj Dym

Ksawer

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2305-pro%C5%9Bba-do-kol-ligawykilka-os%C3%B3b-dpytuje/
Udostępnij na innych stronach

Kolego Ligawa,

kilka osób dopytuje (przepis na schinkenspeck) na ile mięsa jest podana ilość mieszanki peklującej.

Będę wdzięczny za informację, wyrób wydaje się ( i z pewnością jest ) atrakcyjny

Czuj Dym

Ksawer

Podany jest tylko skład mieszanki. Dajesz jej tyle, by mięso było dokładnie posolone. Dodatkow warstwa na spód pojemnika i trochę na wierzch, szczególnie przy peklowaniu wartswowym. Mięso bardzo szybko puści w dużej ilości sok, a w ciągu tych dni peklowania, które sa wyznaczone, przyjmie tylko okresloną ilośc soli (peklowanie suche).

Kolega Ligawa nic innego Wam nie napisze.Przeczytajcie jeszcze raz cały wątek w dziale konserwy.Lub na stronie głównej sam przepis.

 

 

Krótko mówiąc z tego co wyczytałem na forum - mieszasz 0,5kg soli z 0,5kg peklosoli i nacierasz dokładnie kawałki mięsa.Potem sypiesz warstwę cienką do pojemnika na dno i układasz mięsko, które też posypujesz po wierzchu cienką warstwą.Jak masz tyle mięsa,że Ci mieszanki peklującej zabrakło to dorabiasz w proporcji 50/50. A jak Ci zostanie to w woreczek i do następnej produkcji czy to kiełbasy, czy do peklowania mokrego czy suchego.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2305-pro%C5%9Bba-do-kol-ligawykilka-os%C3%B3b-dpytuje/#findComment-58051
Udostępnij na innych stronach

Ilość mieszanki to już dość wyraźnie napisane, pozostały inne kwestie np moczenie - ile wody w stosunku do mięsa
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2305-pro%C5%9Bba-do-kol-ligawykilka-os%C3%B3b-dpytuje/#findComment-58090
Udostępnij na innych stronach

Tak aby swobodnie pływało. Ważne, by była ciepła. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2305-pro%C5%9Bba-do-kol-ligawykilka-os%C3%B3b-dpytuje/#findComment-58091
Udostępnij na innych stronach

Ważne, by była ciepła

miała być letnia :tongue: :tongue: - ja rozumiem że pokojowa wystarczy :wink:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2305-pro%C5%9Bba-do-kol-ligawykilka-os%C3%B3b-dpytuje/#findComment-58092
Udostępnij na innych stronach

abratek, przecieraj szlaki!

Jestem jeden dzień za Tobą :D

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2305-pro%C5%9Bba-do-kol-ligawykilka-os%C3%B3b-dpytuje/#findComment-58093
Udostępnij na innych stronach

Nie może być zimna. :tongue:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2305-pro%C5%9Bba-do-kol-ligawykilka-os%C3%B3b-dpytuje/#findComment-58094
Udostępnij na innych stronach

Moje mięsko idzie w piątek do moczenia, zgodnie z wytycznymi minimum 7 godzin. Teraz je przekładam codziennie i zauważyłem jakby kawałki stały sie twardsze, bardziej zbite mimi, że poukładane są luzem w trzech warstwach.
Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2305-pro%C5%9Bba-do-kol-ligawykilka-os%C3%B3b-dpytuje/#findComment-58095
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.