Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zakładam temat z tytułu że na rynku mamy wiele nowych materiałów do budowy wędzarni które są niedocenione i nie zauważone.  Uporczywie powielamy błędy budowlane w wykonaniu takich budowli. Forum też... bardzo sie przyczynia do budowy żle budowanych wędzarni jak i żle wykorzystywanych materiałów. I błądzimy ..a szczególnie nowi od projektu do projektu na swój sposób rozumiejąc dwa zagadnienia. Jak wędzić i w czym? Jak zbudować i potem dobrze wędzić. Tak powinno to wyglądać. A jest na odwrót . Najpierw powielamy jakiś projekt a potem pytamy jak wędzić w tym projekcie. Uważam że zacznijmy od zrozumienia jak i z czego budować. Forum propaguje wiele projektów które są amatorskimi przemyśleniami   zlepków dyskusji oraz rysunków . Może czas jest na to aby założyć temat.. kiedyś i dziś.  Mam wrażenie ze wiedza w budowie wędzarni TU sie zatrzymała. Nie przecedziła ziaren... Czyli jak byśmy stali w miejscu z 60 lat lub więcej.  Forum skupia sie nad wędlinami itp i racja. Wiele sie dzieje... wiele wiedzy z której czerpiemy wiedzę. Ale budowa jak dla mnie to jakiś kosmos.  Teorie i  spiski ... Może zaczniemy budować stosując zasady i materiał wedle jego predyspozycji a nie domniemań. Dla forum szczerze mam coraz mało serca za to widze. Jak pamiętam to zostałem raz zbanowany przez Maxela za np materiał ,,, perlit.  Bardzo dobry materiał do i izolacji  to tak na początek. Wełna... bardzo dobry materiał którego się boimy. Nie potrzebnie. W zależności jak użyjemy materiały. wystarczy wełna skalna 2.5 cm aby dać dobrą izolacje dla wędzarni. 10 cm wełny to przesada. Max 5 cm i wynik zimą będzie aż nad. To tak parę tematów. Zatem pyt. Jakie materiały występują na rynku w tym czasie które mogę zmodernizować nam projekt?  Ręczę że unikniemy kosztów i domniemań jak i nie potrzebnych rozterek.  Na forum jest tyle projektów które są niezweryfikowane i powielane w budowie. Jak by jeden sory za słowo... śmietnik przestarzałych przemyśleń i użycia materiałów. Rozumiem że kiedyś na rynku nie było tyle możliwości ale dziś?  Może czas to zrozumieć. 

Edytowane przez januszfeniks
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23133-nowoczesne-materia%C5%82y-w-budowie-w%C4%99dzarni/