januszfeniks Opublikowano 18 godzin temu Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 godzin temu (edytowane) Zakładam temat z tytułu że na rynku mamy wiele nowych materiałów do budowy wędzarni które są niedocenione i nie zauważone. Uporczywie powielamy błędy budowlane w wykonaniu takich budowli. Forum też... bardzo sie przyczynia do budowy żle budowanych wędzarni jak i żle wykorzystywanych materiałów. I błądzimy ..a szczególnie nowi od projektu do projektu na swój sposób rozumiejąc dwa zagadnienia. Jak wędzić i w czym? Jak zbudować i potem dobrze wędzić. Tak powinno to wyglądać. A jest na odwrót . Najpierw powielamy jakiś projekt a potem pytamy jak wędzić w tym projekcie. Uważam że zacznijmy od zrozumienia jak i z czego budować. Forum propaguje wiele projektów które są amatorskimi przemyśleniami zlepków dyskusji oraz rysunków . Może czas jest na to aby założyć temat.. kiedyś i dziś. Mam wrażenie ze wiedza w budowie wędzarni TU sie zatrzymała. Nie przecedziła ziaren... Czyli jak byśmy stali w miejscu z 60 lat lub więcej. Forum skupia sie nad wędlinami itp i racja. Wiele sie dzieje... wiele wiedzy z której czerpiemy wiedzę. Ale budowa jak dla mnie to jakiś kosmos. Teorie i spiski ... Może zaczniemy budować stosując zasady i materiał wedle jego predyspozycji a nie domniemań. Dla forum szczerze mam coraz mało serca za to widze. Jak pamiętam to zostałem raz zbanowany przez Maxela za np materiał ,,, perlit. Bardzo dobry materiał do i izolacji to tak na początek. Wełna... bardzo dobry materiał którego się boimy. Nie potrzebnie. W zależności jak użyjemy materiały. wystarczy wełna skalna 2.5 cm aby dać dobrą izolacje dla wędzarni. 10 cm wełny to przesada. Max 5 cm i wynik zimą będzie aż nad. To tak parę tematów. Zatem pyt. Jakie materiały występują na rynku w tym czasie które mogę zmodernizować nam projekt? Ręczę że unikniemy kosztów i domniemań jak i nie potrzebnych rozterek. Na forum jest tyle projektów które są niezweryfikowane i powielane w budowie. Jak by jeden sory za słowo... śmietnik przestarzałych przemyśleń i użycia materiałów. Rozumiem że kiedyś na rynku nie było tyle możliwości ale dziś? Może czas to zrozumieć. Edytowane 18 godzin temu przez januszfeniks Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23133-nowoczesne-materia%C5%82y-w-budowie-w%C4%99dzarni/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 6 godzin temu Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 godzin temu Cześć , w tym poście po przeczytaniu jasno da się wyczuć chaos , czyli to co chcesz zmienić i nawrócić kolegów budujących swoje nowe wędzarnie, na drogę stosowania "prawidłowych materiałów " .Zarzucasz forumowiczom ,że 11 godzin temu, januszfeniks napisał(a): Uporczywie powielamy błędy budowlane w wykonaniu takich budowli. Forum też... bardzo się przyczynia do budowy żle budowanych wędzarni jak i żle wykorzystywanych materiałów. I błądzimy ...... Rozumiem ,ze możesz mieć poczucie misji naprawy tak ważnej gałęzi gospodarki i hobby, czytając codziennie forum nie widać w treści by forumowicze mieli poczucie winy ,że popełniają błędy, te w dodatku zawsze mogą skonsultować na bieżąco. Pozdrawiam Wojciech. Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23133-nowoczesne-materia%C5%82y-w-budowie-w%C4%99dzarni/#findComment-1030688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 6 godzin temu Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 godzin temu 19 minut temu, Pacan Wojciech napisał(a): Cześć , w tym poście po przeczytaniu jasno da się wyczuć chaos , czyli to co chcesz zmienić i nawrócić kolegów budujących swoje nowe wędzarnie, na drogę stosowania "prawidłowych materiałów " .Zarzucasz forumowiczom ,że Rozumiem ,ze możesz mieć poczucie misji naprawy tak ważnej gałęzi gospodarki i hobby, czytając codziennie forum nie widać w treści by forumowicze mieli poczucie winy ,że popełniają błędy, te w dodatku zawsze mogą skonsultować na bieżąco. Pozdrawiam Wojciech. Kochany Wojtusiu pisząc ten post byłem przekonany że pierwszą osoba jaką w tym temacie weźmie udział to będziesz Ty . Nie zawiodłeś jak widać mnie. Druga sprawa że czujesz chaos. Polonistą nigdy nie byłem i nie będę ale dziękuje że zwróciłeś mi uwagę. Szkoda że nie dostrzegłeś że to nie temat pisowni. Jeśli czujesz potrzebę dyskusji o sprawach poprawnej polonistyki to są strony. Tam możesz się wypowiadać do woli. Jak zauważyłeś tytuł jest o nowoczesnych materiałach z których można lepiej i sprawniej wybudować np wędzarnie. Jeśli wyczerpałeś już swoje wywody w tym temacie i nie masz nic mądrego do napisania to proponuje iść na niedzielny spacer i rozładować emocje jakie nagromadziły się w Tobie w nocy. Nie dyskutuje z ludźmi którzy dużo chlapią językiem a nie mają nic do pokazania ze swojego dorobku. Ja gdybym nawet piramidę zbudował na pustyni to byś ośmieszył temat. Jesteś dla mnie pustym, gołosłownym gościem który nic nie wnosi. Jeśli masz cos do napisania jak w tytule to proszę. Jeśli masz zaśmiecać temat swoimi frustracjami to pisz na pw. Chętnie wysłucham Cię i jeśli pozwolisz mogę być Twoim terapeutą. A co do wędzarni to jak to niedawno jeden z kolegów pisał ze zaizolował swoją wędzarnie pianką poliuretanową. Więc jakieś granice w stosowaniu materiałów są i ich przeznaczenie. Właśnie z takiego powodu wiele osób potem powiela błędy robiąc to samo. Za niedługi czas wstawie wędzarnie wykonana w inny sposób jak dotychczas nie stosując tony materiałów budowlanych. Może Wojtku Ty też cos pokażesz z technologii poprawności budowy... zdjęcia mile widziane i opis? Jeśli forumowicze nie będą zainteresowani takim tematem trudno. Trzeba robić swoje i nie oglądać się na Wojtków Pacanów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23133-nowoczesne-materia%C5%82y-w-budowie-w%C4%99dzarni/#findComment-1030694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 6 godzin temu Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 godzin temu 12 godzin temu, januszfeniks napisał(a): wełna skalna 2.5 cm aby dać dobrą izolacje Ja mam zastosowaną właśnie wełnę skalną(5cm) i bardzo sobie chwale ale sprawdzianem będą nadciągające zimne miesiące, póki co zimy jeszcze nie widziała. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23133-nowoczesne-materia%C5%82y-w-budowie-w%C4%99dzarni/#findComment-1030698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 49 minut temu Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 49 minut temu 5 godzin temu, szrekPL napisał(a): Ja mam zastosowaną właśnie wełnę skalną(5cm) i bardzo sobie chwale ale sprawdzianem będą nadciągające zimne miesiące, póki co zimy jeszcze nie widziała. Wstawiałem też wełnę 5 cm i parametry były bardzo dobre. Przy wełnie 2.5 cm uzyskuje sie tez bardzo dobre efekty. Mało spalania drewna i utrzymanie stabilnej temperatury. W moich projektach mam również palenisko zaizolowane wełną . Praktycznie rozpalam podkładam drewno i wędzę. Nie czekam na wygrzanie się wędzarni ponieważ na start mam już odpowiednia temperaturę. I na cały proces spalam do 4 polanek drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23133-nowoczesne-materia%C5%82y-w-budowie-w%C4%99dzarni/#findComment-1030770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi