jacekw21 Opublikowano 10 Września Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Września https://smakijackaw.blogspot.com/2025/09/rolada-boczkowa-wedzona.html?fbclid=IwY2xjawMudUpleHRuA2FlbQIxMABicmlkETBMSHVwNkFpSWdxbUFKZ252AR7OdAZuNCCcgyjq_RpA7uOVXzCpNwLRwDs6oNxhkRXdODeu5vqdRrtfhv_Vrw_aem_p4OR2rmz0JithtqbLBvQLA#google_vignette SUROWIEC -płat boczku 2 kg- 1,8 kg -mięso mielone z łopatki 1 kg-0,8 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -pękło sól 18 g/kg -papryka kolorowa płatek 8g/kg -gorczyca biała i czarna po 2g/kg -pieprz czarny 3g/kg -pieprz ziołowy białowieski 3g/kg -chilli grys 1g/kg WYKONANIE Z boczku zdejmujemy skórę wyrównujemy krawędzie, płat boczku rozcinamy w połowie lecz nie docinając do końca, robimy coś w kształcie książki. Taki płat boczku już rozcięty dobrze jest jeszcze potraktować tłuczkiem do schabowych, aby uplastycznić mięso i zwiększyć jego kleistość. Dalej to już tylko dobieramy jakiś ulubiony zestaw przypraw do samego boczku i mięsa mielonego które będzie w środku. Mięso mielone trzeba dobrze wyrobić dodać odrobinę wody i intensywnie mieszać. Masa mięsna musi być dobrze klejąca.Następna czynność to zwijamy i wiążemy sznurkiem, dobrze jest też zawinąć w folię celulozową, następnie siatkę wędzarniczą na koniec w próżnię i wkładamy do lodówki na 3-5 dni. Takę roladę można uwędzić, upiec lub zrobić tylko parzoną. Polecam taki wyrób jest smaczny i pięknie się prezentuje. WĘDZENIE Do zadawalającego koloru u mnie to trwało 4 godziny w temp. 60-65 stopni PARZENIE 80-90 stopni do 75 w środku wyrobu SMACZNEGO. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23161-rolada-boczkowa-w%C4%99dzona/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jadwinia Opublikowano 10 Września Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Września Wpisany na listę oczekujących 😀 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23161-rolada-boczkowa-w%C4%99dzona/#findComment-1034144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ganc89 Opublikowano 8 godzin temu Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 godzin temu W dniu 10.09.2025 o 17:43, jacekw21 napisał(a): dobrze jest też zawinąć w folię celulozową czy folia ma realny wpływ na smak czy moge ją pominąć i efekt będzie zadowalający? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23161-rolada-boczkowa-w%C4%99dzona/#findComment-1038782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 6 godzin temu Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 godzin temu 1 godzinę temu, ganc89 napisał(a): czy folia ma realny wpływ na smak czy moge ją pominąć i efekt będzie zadowalający? Możesz spokojnie pominąć. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23161-rolada-boczkowa-w%C4%99dzona/#findComment-1038808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 6 godzin temu Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 6 godzin temu Folia na szczęście nie ma wpływu na smak ale zapobiega,, wcinaniu,, się siatki w mięsko, możesz pominąć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23161-rolada-boczkowa-w%C4%99dzona/#findComment-1038816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ganc89 Opublikowano 5 godzin temu Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 godzin temu Kupiłem ładny kawał boczku, w Sobotę chciałem przygotować ale w żadnym sklepie nie mogę trafić takiej folii. Folię itak zakupię ale dojedzie dopiero po weekendzie. Będzie na następny raz. A podpowiedzcie jeszcze początkującemu, ten boczek potraktować przyprawami i solą również z zewnątrz? Na załączonych zdjęciach przyprawy widać tylko wewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23161-rolada-boczkowa-w%C4%99dzona/#findComment-1038822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.