Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

https://smakijackaw.blogspot.com/2025/09/rolada-boczkowa-wedzona.html?fbclid=IwY2xjawMudUpleHRuA2FlbQIxMABicmlkETBMSHVwNkFpSWdxbUFKZ252AR7OdAZuNCCcgyjq_RpA7uOVXzCpNwLRwDs6oNxhkRXdODeu5vqdRrtfhv_Vrw_aem_p4OR2rmz0JithtqbLBvQLA#google_vignette

SUROWIEC

-płat boczku 2 kg- 1,8 kg
-mięso mielone z łopatki 1 kg-0,8 kg
 
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-pękło sól 18 g/kg
-papryka kolorowa płatek 8g/kg
-gorczyca biała i czarna po 2g/kg
-pieprz czarny 3g/kg
-pieprz ziołowy białowieski 3g/kg
-chilli grys 1g/kg

WYKONANIE 
 Z boczku zdejmujemy skórę wyrównujemy krawędzie, płat boczku rozcinamy w połowie lecz nie docinając do końca, robimy coś w kształcie książki. Taki płat boczku już rozcięty dobrze jest jeszcze potraktować tłuczkiem do schabowych, aby uplastycznić mięso i zwiększyć jego kleistość. Dalej to już tylko dobieramy jakiś ulubiony zestaw przypraw do samego boczku i mięsa mielonego które będzie w środku. Mięso mielone trzeba dobrze wyrobić dodać odrobinę wody i intensywnie mieszać. Masa mięsna musi być dobrze klejąca.Następna czynność to zwijamy i wiążemy sznurkiem, dobrze jest też zawinąć w folię celulozową, następnie siatkę wędzarniczą na koniec w próżnię i wkładamy do lodówki na 3-5 dni. Takę roladę można uwędzić, upiec lub zrobić tylko parzoną. Polecam taki wyrób jest smaczny i pięknie się prezentuje. 
 
WĘDZENIE 
Do zadawalającego koloru u mnie to trwało 4 godziny w temp. 60-65 stopni 
 
PARZENIE 
80-90 stopni do 75 w środku wyrobu
 
SMACZNEGO.

IMG_7167.jpeg

IMG_7171.jpeg

IMG_7131.jpeg

IMG_7048.jpeg

IMG_7047.jpeg

IMG_7046.jpeg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23161-rolada-boczkowa-w%C4%99dzona/
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
W dniu 10.09.2025 o 17:43, jacekw21 napisał(a):

dobrze jest też zawinąć w folię celulozową

 

czy folia ma realny wpływ na smak czy moge ją pominąć i efekt będzie zadowalający? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23161-rolada-boczkowa-w%C4%99dzona/#findComment-1038782
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, ganc89 napisał(a):

czy folia ma realny wpływ na smak czy moge ją pominąć i efekt będzie zadowalający? 

Możesz spokojnie pominąć.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23161-rolada-boczkowa-w%C4%99dzona/#findComment-1038808
Udostępnij na innych stronach

Kupiłem ładny kawał boczku, w Sobotę chciałem przygotować ale w żadnym sklepie nie mogę trafić takiej folii. Folię itak zakupię ale dojedzie dopiero po weekendzie. Będzie na następny raz. A podpowiedzcie jeszcze początkującemu, ten boczek potraktować przyprawami i solą również z zewnątrz? Na załączonych zdjęciach przyprawy widać tylko wewnątrz 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23161-rolada-boczkowa-w%C4%99dzona/#findComment-1038822
Udostępnij na innych stronach

W dniu 3.10.2025 o 09:19, ganc89 napisał(a):

ealny wpływ na smak

na smak nie ale na konsystencje soczystość końcowego wyrobu już tak nie wielką ale jednak jest ale oczywiście pominąć można 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23161-rolada-boczkowa-w%C4%99dzona/#findComment-1039536
Udostępnij na innych stronach

W dniu 3.10.2025 o 11:43, ganc89 napisał(a):

ten boczek potraktować przyprawami i solą również z zewnątrz? Na załączonych zdjęciach przyprawy widać tylko wewnątrz 

Nie widać bo nie dałem przypraw peklo było dawane bo musiało ale Ty jak chcesz możesz dać przyprawy

Edytowane przez jacekw21
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23161-rolada-boczkowa-w%C4%99dzona/#findComment-1039538
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.