prostozlasu Opublikowano wczoraj o 18:23 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano wczoraj o 18:23 Witam serdecznie, Wstyd się przyznać natomiast mimo kilku lat doświadczenia w wędzeniu dziczyzny, ryb czy też wieprzowiny nigdy nie przyzadzalem dzika w całości. Miałem okazję kilkukrotnie jeść dzika przyzadzonego w całości, który był przykryty ciastem na chleb. Przyznam ze mięso bylo soczyste i chleb który był na dziku również. Wykonanie Pana Mikanowicza. Chciałbym to powtórzyć w domowych warunkach natomiast z tego co wiem mięso do pieczenia nie powinno być peklowanie. Natomiast Pan Mikanowicz mięso peklował, mięso bylo różowe. Myślałem by zrobić mieszaninę soli peklo i zwykłej i w całości zamoczyć dzika (warchlaka) wraz z przyprawami. Szanowne grono może wspomóc radami? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23277-dzik-w-chlebie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano wczoraj o 19:39 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano wczoraj o 19:39 Prawdopodobnie nie osiągniesz takiego efektu w warunkach domowych - poza tym myślę ,że ten dzik był najpierw poddany obróbce termicznej a dopiero wtórnie zapieczony w cieście . 1 1 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23277-dzik-w-chlebie/#findComment-1041337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 6 godzin temu Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 godzin temu 17 godzin temu, chudziak napisał(a): poza tym myślę ,że ten dzik był najpierw poddany obróbce termicznej a dopiero wtórnie zapieczony w cieście . Zapeklowanie całego dzika jest konieczne. Można peklować go w samej soli, ale z dodatkiem soli peklującej (tzw. peklosoli) w ilości około 10%. Po tym, co opisałeś, również uważam, że dzik był wcześniej poddany wstępnej obróbce termicznej (pieczeniu), ponieważ upieczenie całej sztuki trwa około 7-10 godzin. W takim czasie ciasto chlebowe zdążyłoby się całkowicie spalić – byłoby czarne i niezjadliwe. Peklowania z przyprawami nie polecam – przyprawy lepiej zastosować dopiero przed wstępnym pieczeniem, dokładnie nacierając nimi tuszę dzika zarówno od zewnątrz, jak i od środka. Dobrze byłoby też doprecyzować, czy dzik był podawany z nadzieniem. Po pierwszej obróbce termicznej mięso musi zostać całkowicie schłodzone, zanim zostanie owinięte w ciasto chlebowe i poddane ponownemu pieczeniu. Pieczenie dzika w okrywie chlebowej nie powinno trwać dłużej niż 2,5 godziny, aby uniknąć spalenia ciasta. Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23277-dzik-w-chlebie/#findComment-1041480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.