espania75 Opublikowano 5 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 5 Stycznia 2022 Witam,jestem tu nowy i mam pytanko.Zrobiłem moje pierwsze wędznie,niby wszystkie temperatury dotrzymane,ale wystapił problem ponieważ szynka wyszła sucha i i w środku zielonkawa,podejrzewam że po nastrzyknięciu.Proszę o odpowiedź co poszło nie tak.Ps.w smaku dobry,ale widok nie apetyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 5 Stycznia 2022 (edytowane) Aby uzyskać jakiekolwiek informacje co do występującego problemu, musisz podać:1. Podesłać zdjęcia przekroju i całości wyrobu.2. Opisać szczegółowo technologię:- peklowania (stężenie solanki, czas peklowania temperatury, sposób peklowania itp.),- osuszania,- wędzenia (temperatury, czas, zastosowane drewno itp.)- obróbki termicznej (temperatura wody, czas parzenia i temperatura wewnątrz szynki),- sposób studzenia.Ważne jest także źródło pozyskania mięsa. Edytowane 5 Stycznia 2022 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 5 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 5 Stycznia 2022 i w środku zielonkawa,podejrzewam że po nastrzyknięciu Raczej z braku nastrzyku choć pytanie z czego ten nastrzyk robiłeś ? No i jak cały proces przebiegał czyli to o co Maxell Cię zapytał Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.