Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Otrzymałem trochę osłonek z firmy „Kalle Nalo” http://www.kalle.pl/?str=1 1 Fibrusowa ( wiskozowa wzmacniana włóknami bawełnianymi lub konopnymi) fi 60 po nabiciu fi 65 ( bezbarwna i kolorowa) do wędzenia i parzenia.

2 Barierowe kolorowe fi 60 i fi 90 .

Po trzykrotnym zrobieniu kiełbas ( niefortunny zwrot) mogę stwierdzić, że są to osłonki bardzo mocne. Po nadzianiu farszem ciężko ugnieść baton palcami. Nasze białkowe nie wytrzymują tak mocnego nadziania ( pękają), owszem tamte też udało się zniszczyć ale przy bardzo mocnym wypełnieniu do fi 70-72 mm. Szkopuł z tym , że firma sprzedaje tylko do masarni, ale przy wsparciu Wodza może Miro włączyłby do swojej oferty. Ceny przystępne. Podaję oficjalny tel. do Przedstawiciela Handlowego 604457555 .

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2370-os%C5%82onki/
Udostępnij na innych stronach

A tak przy okazji, to może któryś z doświadczonych zadymiaczy, przybliżyłby podział osłonek.

Bo czytam, że taka osłonka, siaka osłonka, a szczerze mówiąc dla mnie to czarna magia, która do czego.

AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2370-os%C5%82onki/#findComment-60568
Udostępnij na innych stronach

arkdom, wejdz na stronę sklepu miro:

http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/catalog/index.php

 

i masz do wyboru kilka rodzajów osłonek. Każda z nich po kliknięciu ma krótki opis - z pewnością wiele Ci to wyjaśni.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2370-os%C5%82onki/#findComment-60592
Udostępnij na innych stronach

Muszę przyznać, że sam już byłem taki mądry :grin: ale jakoś nadal czuję niedosyt wiedzy.

Chyba trzeba będzie podjechać do Miro i poprosić, żeby mi to wytłumaczył łopatologicznie.

AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2370-os%C5%82onki/#findComment-60598
Udostępnij na innych stronach

W wielkim skrócie:

 

Osłonka poliamidowa - tylko do parzenia NIE obkurcza się

Osłonka barierowa - tylko do parzenia OBKURCZA SIĘ czyli jak mięso/wyrób się kurczy to osłonka też

Osłonka celulozowa do parzenia i wędzenia przeważnie stosowana na parówki

Osłonka białkowa- do parzenia i wędzenia

Osłonka kolagenowa- do parzenia i wędzenia, technologicznie przypomina osłonkę białkową ale jest bardzo delikatna dlatego może imitować jelito naturalne

Osłonka typu Fibrus- do parzenia i wędzenia, osłonka technologicznie lepsza od osłonki białkowej.Ma zdolność obkurczania się wraz z mięsem/wyrobem co w praktyce oznacza że wyrób dłużej przypomina "świeży"

 

Smrodina nie ma żadnego problemu aby taki produkt był w sklepie.Osłonka jest dużo droższa od osłonki białkowej i pytanie czy będą chętni?

 

Ps.

Każdy kto nie znalazł interesującego go towaru w moim sklepie proszony jest o informację na PW.

Klient nasz Pan. :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2370-os%C5%82onki/#findComment-60602
Udostępnij na innych stronach

miro, Witam

Mirek spróbuj skontaktować się z Przedstawicielem. Z tego co wiem to za barierę fi 60 cena 2,50 zł/m ale jest bardzo dobra.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2370-os%C5%82onki/#findComment-60607
Udostępnij na innych stronach

Smrodina

 

Nie muszę się kontaktować bo od dawna handluję takimi osłonkami ale w hurcie.

Jak pisałem wcześniej nie wiem czy będą chętni na używanie/zakup takiej osłonki na potrzeby domowego wyrobu.

Jest dużo droższa a jedynie co zyskujemy to brak zmarszczenia w trakcie przechowywania.

 

Kempes

 

Osłonka termokurczliwa zbudowana jest z jednej warstwy i jak nazwa wskazuje ma możliwość kurczenia się wraz z wyrobem.

Osłonka barierowa składa się z 3 lub nawet 7 warstw i poza obkurczaniem przedłuża świeżość wyrobu ponieważ ma zdolność wypuszczania powietrza na zewnątrz a blokuje wchłanianie przez mięso powietrza do wewnątrz batonu.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2370-os%C5%82onki/#findComment-60619
Udostępnij na innych stronach

ma zdolność wypuszczania powietrza na zewnątrz a blokuje wchłanianie przez mięso powietrza do wewnątrz batonu.

A to ciekawe!

Aż strach pomyśleć, kiedy ktoś przełoży taką osłonkę na "lewą" stronę :wink:

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2370-os%C5%82onki/#findComment-60622
Udostępnij na innych stronach

To byłby niezły sabotaż :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2370-os%C5%82onki/#findComment-60624
Udostępnij na innych stronach

Parę lat temu do tyłu Maxell pisał:

 

Odpowiadając Andziowi na pytanie w kwestii osłonek sztucznych, muszę powiedzieć, że ten podział nie jest taki prosty.

 

Aby troszkę dogłębniej wyjaśnić temat, sięgnąłem do opinii Pana Adama Olszewskiego.

 

Cały artykuł z tabelami dostępny jest na stronie głównej:

http://wedlinydomowe.pl//articles.php?id=729

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2370-os%C5%82onki/#findComment-60631
Udostępnij na innych stronach

  • Maxell zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.