SMORODINA Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Marca 2009 Otrzymałem trochę osłonek z firmy „Kalle Nalo” http://www.kalle.pl/?str=1 1 Fibrusowa ( wiskozowa wzmacniana włóknami bawełnianymi lub konopnymi) fi 60 po nabiciu fi 65 ( bezbarwna i kolorowa) do wędzenia i parzenia. 2 Barierowe kolorowe fi 60 i fi 90 . Po trzykrotnym zrobieniu kiełbas ( niefortunny zwrot) mogę stwierdzić, że są to osłonki bardzo mocne. Po nadzianiu farszem ciężko ugnieść baton palcami. Nasze białkowe nie wytrzymują tak mocnego nadziania ( pękają), owszem tamte też udało się zniszczyć ale przy bardzo mocnym wypełnieniu do fi 70-72 mm. Szkopuł z tym , że firma sprzedaje tylko do masarni, ale przy wsparciu Wodza może Miro włączyłby do swojej oferty. Ceny przystępne. Podaję oficjalny tel. do Przedstawiciela Handlowego 604457555 . Pozdrawiam Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2370-os%C5%82onki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Marca 2009 A tak przy okazji, to może któryś z doświadczonych zadymiaczy, przybliżyłby podział osłonek. Bo czytam, że taka osłonka, siaka osłonka, a szczerze mówiąc dla mnie to czarna magia, która do czego. AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2370-os%C5%82onki/#findComment-60568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Marca 2009 arkdom, wejdz na stronę sklepu miro: http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/catalog/index.php i masz do wyboru kilka rodzajów osłonek. Każda z nich po kliknięciu ma krótki opis - z pewnością wiele Ci to wyjaśni. PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2370-os%C5%82onki/#findComment-60592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Marca 2009 Muszę przyznać, że sam już byłem taki mądry :grin: ale jakoś nadal czuję niedosyt wiedzy.Chyba trzeba będzie podjechać do Miro i poprosić, żeby mi to wytłumaczył łopatologicznie. AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2370-os%C5%82onki/#findComment-60598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Marca 2009 W wielkim skrócie: Osłonka poliamidowa - tylko do parzenia NIE obkurcza się Osłonka barierowa - tylko do parzenia OBKURCZA SIĘ czyli jak mięso/wyrób się kurczy to osłonka też Osłonka celulozowa do parzenia i wędzenia przeważnie stosowana na parówki Osłonka białkowa- do parzenia i wędzenia Osłonka kolagenowa- do parzenia i wędzenia, technologicznie przypomina osłonkę białkową ale jest bardzo delikatna dlatego może imitować jelito naturalne Osłonka typu Fibrus- do parzenia i wędzenia, osłonka technologicznie lepsza od osłonki białkowej.Ma zdolność obkurczania się wraz z mięsem/wyrobem co w praktyce oznacza że wyrób dłużej przypomina "świeży" Smrodina nie ma żadnego problemu aby taki produkt był w sklepie.Osłonka jest dużo droższa od osłonki białkowej i pytanie czy będą chętni? Ps. Każdy kto nie znalazł interesującego go towaru w moim sklepie proszony jest o informację na PW. Klient nasz Pan. :grin: www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2370-os%C5%82onki/#findComment-60602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 12 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Marca 2009 miro, Witam Mirek spróbuj skontaktować się z Przedstawicielem. Z tego co wiem to za barierę fi 60 cena 2,50 zł/m ale jest bardzo dobra. Pozdrawiam Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2370-os%C5%82onki/#findComment-60607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Marca 2009 miro, czym różni się osłonka barierowa od termokurczliwej ? słyszałem, że terminem przechowywania wyrobu pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2370-os%C5%82onki/#findComment-60613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Marca 2009 Smrodina Nie muszę się kontaktować bo od dawna handluję takimi osłonkami ale w hurcie.Jak pisałem wcześniej nie wiem czy będą chętni na używanie/zakup takiej osłonki na potrzeby domowego wyrobu.Jest dużo droższa a jedynie co zyskujemy to brak zmarszczenia w trakcie przechowywania. Kempes Osłonka termokurczliwa zbudowana jest z jednej warstwy i jak nazwa wskazuje ma możliwość kurczenia się wraz z wyrobem.Osłonka barierowa składa się z 3 lub nawet 7 warstw i poza obkurczaniem przedłuża świeżość wyrobu ponieważ ma zdolność wypuszczania powietrza na zewnątrz a blokuje wchłanianie przez mięso powietrza do wewnątrz batonu. www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2370-os%C5%82onki/#findComment-60619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Marca 2009 ma zdolność wypuszczania powietrza na zewnątrz a blokuje wchłanianie przez mięso powietrza do wewnątrz batonu. A to ciekawe! Aż strach pomyśleć, kiedy ktoś przełoży taką osłonkę na "lewą" stronę :wink: PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2370-os%C5%82onki/#findComment-60622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Marca 2009 To byłby niezły sabotaż :grin: www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2370-os%C5%82onki/#findComment-60624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Marca 2009 Parę lat temu do tyłu Maxell pisał: Odpowiadając Andziowi na pytanie w kwestii osłonek sztucznych, muszę powiedzieć, że ten podział nie jest taki prosty. Aby troszkę dogłębniej wyjaśnić temat, sięgnąłem do opinii Pana Adama Olszewskiego. Cały artykuł z tabelami dostępny jest na stronie głównej:http://wedlinydomowe.pl//articles.php?id=729 W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2370-os%C5%82onki/#findComment-60631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi