Pools Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Witam Mam pytanie odnośnie receptury na Schinkenspeck ze strony (autorstwa kolegi Ligawy) Link . Zapeklowałem wczoraj kawałki szynki (dodatkowo w ramach testu zapeklowałem w identyczny sposó boczek). Dzisiaj zauważyłem, że na dnie zbiera sie sos, to normalne, czy może wszystko wylać, osuszyć i jeszcze raz natrzeć mieszanką peklującą ? I jak myślicie, czy boczek przyrządzony w ten sam sposób jak Schinkenspeck będzie zjadliwy ? Pozdrawiam Pools Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2475-schinkenspeck-przepis-ligawy-ze-strony-pytanie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Właśnie zajadam ten specjał po 8 godzinnym wędzeniu. Niebo w gębie. A odnośnie Twojego pytania, to mięso puściło sporo soku, ale go nie wylewałem. Po tygodniu było płukanie 12 godzin i wędzenie w zimnym dymie 8 godzin. Wszystko ok. Jeśli chodzi o boczek to mozna zrobić tak samo. Będzie ciągnący. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2475-schinkenspeck-przepis-ligawy-ze-strony-pytanie/#findComment-63681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 A odnośnie Twojego pytania, to mięso puściło sporo soku, ale go nie wylewałem.Zostawić Go na chwilkę i zaraz przypisze sobie zasługi :devil: :wink: . Nic nie wylewałam . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2475-schinkenspeck-przepis-ligawy-ze-strony-pytanie/#findComment-63685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 :blush: :blush: :blush: No dobra. Ja tylko wędziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2475-schinkenspeck-przepis-ligawy-ze-strony-pytanie/#findComment-63686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Super, uspokoiliście moje pełne obaw serce :-) Serdeczne dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam Pools Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2475-schinkenspeck-przepis-ligawy-ze-strony-pytanie/#findComment-63715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unio Opublikowano 24 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Listopada 2011 Witam Właśnie zacząłem wedzić schinkenspeck według przepisu ze stronki , po godzince wędzenia na zimno zrębkami na szynkach pojawily się kropelki wody , czy tak ma być i jaka temperaturę utrzymywać i jak długo wędzić Cytuj nie ma to jak szyneczki z ogrodowej beczki :-))) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2475-schinkenspeck-przepis-ligawy-ze-strony-pytanie/#findComment-186958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 24 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Listopada 2011 po godzince wędzenia na zimno zrębkami na szynkach pojawily się kropelki wody , czy tak ma być i jaka temperaturę utrzymywać i jak długo wędzićNie dobrze, wilgoć w wędzarni, uchylić drzwiczki osuszyć i wędzić dalej zimnym dymem, nie znam przepisu, ale tak mniemam. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2475-schinkenspeck-przepis-ligawy-ze-strony-pytanie/#findComment-186960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unio Opublikowano 24 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Listopada 2011 Tak podejrzewałem na dworze 0 stopni a wędzarnia widocznie dobrze się nie nagrzała dzięki za odp. Cytuj nie ma to jak szyneczki z ogrodowej beczki :-))) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2475-schinkenspeck-przepis-ligawy-ze-strony-pytanie/#findComment-186961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 24 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Listopada 2011 unio, Tak jak kolega pis67 napisał za wcześnie włożyłeś do wędzarni. i jeszcze jedno czy kawałki szyneczek wisiały wcześniej do ocieknięcia i osuszenia?? Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2475-schinkenspeck-przepis-ligawy-ze-strony-pytanie/#findComment-186991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unio Opublikowano 24 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Listopada 2011 szyneczki wisiaaly 3 dni żeby wyrównać stężenie soli wg. przepisu.Wędzarnie rozgrzałem i jeszcze raz przewiettrzyłem i jest ok skropliny zniknęły dzieki za pomoc Cytuj nie ma to jak szyneczki z ogrodowej beczki :-))) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2475-schinkenspeck-przepis-ligawy-ze-strony-pytanie/#findComment-186994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 25 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Listopada 2011 unio, oczyść umysł!!! nie jest ważne co i jak wędzisz tylko jaka masa jaka temperatura jest wkładana do wędzarni. Jeżeli podniesiesz temperaturę w skutek wędzenia, to na chłodniejszych wędzonkach pojawi się rosa czyli wkropli wilgoć jak na chłodnicy, która pochodzi z powietrza i z spalanego opału. Wystarczy podnieść wędzonki do temperatury kilku stopni wyżej niż proces wędzenia w celu ogrzania i powrócić do normalnego procesu wędzenia, Ogrzanie ma za zadanie zapobiec dalszym skroplinom i ogrzaniem wędzonek. Czas ogrzania to w zasadzie właściwe osuszanie wędzonek w wędzarni i jest normalnym zjawiskiem powodującym powierzchniowe skropliny . :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2475-schinkenspeck-przepis-ligawy-ze-strony-pytanie/#findComment-187279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 1 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 1 Stycznia 2012 witam, czy moze ktos powiedziec na jaka ilosc miesa Ligawa dobral mieszanke peklujaca?? Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2475-schinkenspeck-przepis-ligawy-ze-strony-pytanie/#findComment-193505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 1 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 1 Stycznia 2012 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3212&postdays=0&postorder=asc&start=0 - poczytaj tutaj. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2475-schinkenspeck-przepis-ligawy-ze-strony-pytanie/#findComment-193506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 3 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Stycznia 2012 Znalazłem niemiecką recepte na Schinkenspeck. Troche odbiega od recepty podanej wyżej: "Przyprawy na 1 kg mięsa: 40 g Peklosoli albo lepiej Himalajska sól krystaliczna 3 g Czarnego pieprzu 3 g Granulatu czosnku albo 7 g świeżego drobno posiekanego 2 g Kolendra grubo miażdzona. Przyprawy wymieszać dokładnie i przesypać do jakiegoś pojemnika. Jeśli niechcemy użyć peklosoli to można ją zastąpić 2-3g cukru. Mięso podocinać na płaskie, odpowiednie kawałki które następnie ważymy w celu dopasowania wagi mieszanki przypraw i soli. Przygotowaną mieszanką dokłanie natrzeć kawałki mięsa a nadmiar strzepnąć i wsadzić spowrotem do pojemnika. Natarte przyprawami mięso powiesić na hakach w zimnym pomieszczeniu do następnego dnia. Pod wiszącym mięsem postawić dużą miske aby wyłapać kapiące soki które sól wyciąga z mięsa. Następnego dnia ściągnąć mięska z haków i ponownie natrzeć je mieszanką. Nadmiar strzepnąć i wsadzć spowrotem do pojemnika. Mięso znowu rozwieśić na hakach w zimnym pomieszczeniu. Ten cykl powtarzamy dziennie aż do całkowitego wyczerpania mieszanki. Po tym czasie (2-3 cykle/dni) sól wyciągnie z mięsa soki oraz wysuszy je. Mięso musi tak długo wisieć aż powierzchnia będzie wysuszona. Inaczej bedzie "kwaskowate" po wędzeniu. Obsuszone mięso wieszamy w wędzarni. Wędzi się bukowiną z niewielkim dodatkiem jodłły albo świerku. Doda to posmak "Schwarzwaldzki" tym wędzonkom. Wędzić zimnym dymem do uzyskania pożądanego koloru (brąz) i intensywności smaku, wedle własnego gustu. Można spożywać zaraz po wędzeniu ale walory smakowe rozwiną się dopiero po kilku dniach." Za byki przepraszam. Tłumaczyłem jak mogłem najlepiej. :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2475-schinkenspeck-przepis-ligawy-ze-strony-pytanie/#findComment-193767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Stycznia 2012 Jeśli niechcemy użyć peklosoli to można ją zastąpić 2-3g cukru.Niezbyt jasno to napisałeś. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2475-schinkenspeck-przepis-ligawy-ze-strony-pytanie/#findComment-193772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 3 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 3 Stycznia 2012 Niezbyt jasno to napisałeś W recepcie podana jest ilosc cukru 2-3g, zamiast peklosoli ale wlasnie tak jest tam napisane. Napewno chodzilo w takim rozwiazaniu o 37g soli oraz 2-3g cukru na 1 kg miesa. Dodano wpis ze udzial cukru tez lekko zabarwi mieso na kolor czerwony jak peklosol. Pzdr :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2475-schinkenspeck-przepis-ligawy-ze-strony-pytanie/#findComment-193834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.