Skocz do zawartości

Schinkenspeck, przepis Ligawy ze strony - pytanie


Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Mam pytanie odnośnie receptury na Schinkenspeck ze strony (autorstwa kolegi Ligawy) Link . Zapeklowałem wczoraj kawałki szynki (dodatkowo w ramach testu zapeklowałem w identyczny sposó boczek). Dzisiaj zauważyłem, że na dnie zbiera sie sos, to normalne, czy może wszystko wylać, osuszyć i jeszcze raz natrzeć mieszanką peklującą ? I jak myślicie, czy boczek przyrządzony w ten sam sposób jak Schinkenspeck będzie zjadliwy ?

 

Pozdrawiam

 

Pools

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2475-schinkenspeck-przepis-ligawy-ze-strony-pytanie/
Udostępnij na innych stronach

Właśnie zajadam ten specjał po 8 godzinnym wędzeniu. Niebo w gębie. A odnośnie Twojego pytania, to mięso puściło sporo soku, ale go nie wylewałem. Po tygodniu było płukanie 12 godzin i wędzenie w zimnym dymie 8 godzin. Wszystko ok. Jeśli chodzi o boczek to mozna zrobić tak samo. Będzie ciągnący.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2475-schinkenspeck-przepis-ligawy-ze-strony-pytanie/#findComment-63681
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Witam

Właśnie zacząłem wedzić schinkenspeck według przepisu ze stronki , po godzince wędzenia na zimno zrębkami na szynkach pojawily się kropelki wody , czy tak ma być i jaka temperaturę utrzymywać i jak długo wędzić

nie ma to jak szyneczki z ogrodowej beczki :-)))
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2475-schinkenspeck-przepis-ligawy-ze-strony-pytanie/#findComment-186958
Udostępnij na innych stronach

po godzince wędzenia na zimno zrębkami na szynkach pojawily się kropelki wody , czy tak ma być i jaka temperaturę utrzymywać i jak długo wędzić

Nie dobrze, wilgoć w wędzarni, uchylić drzwiczki osuszyć i wędzić dalej zimnym dymem, nie znam przepisu, ale tak mniemam. :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2475-schinkenspeck-przepis-ligawy-ze-strony-pytanie/#findComment-186960
Udostępnij na innych stronach

unio, Tak jak kolega pis67 napisał za wcześnie włożyłeś do wędzarni. i jeszcze jedno czy kawałki szyneczek wisiały wcześniej do ocieknięcia i osuszenia??
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2475-schinkenspeck-przepis-ligawy-ze-strony-pytanie/#findComment-186991
Udostępnij na innych stronach

szyneczki wisiaaly 3 dni żeby wyrównać stężenie soli wg. przepisu.Wędzarnie rozgrzałem i jeszcze raz przewiettrzyłem i jest ok skropliny zniknęły dzieki za pomoc
nie ma to jak szyneczki z ogrodowej beczki :-)))
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2475-schinkenspeck-przepis-ligawy-ze-strony-pytanie/#findComment-186994
Udostępnij na innych stronach

unio, oczyść umysł!!! nie jest ważne co i jak wędzisz tylko jaka masa jaka temperatura jest wkładana do wędzarni. Jeżeli podniesiesz temperaturę w skutek wędzenia, to na chłodniejszych wędzonkach pojawi się rosa czyli wkropli wilgoć jak na chłodnicy, która pochodzi z powietrza i z spalanego opału. Wystarczy podnieść wędzonki do temperatury kilku stopni wyżej niż proces wędzenia w celu ogrzania i powrócić do normalnego procesu wędzenia, Ogrzanie ma za zadanie zapobiec dalszym skroplinom i ogrzaniem wędzonek. Czas ogrzania to w zasadzie właściwe osuszanie wędzonek w wędzarni i jest normalnym zjawiskiem powodującym powierzchniowe skropliny . :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2475-schinkenspeck-przepis-ligawy-ze-strony-pytanie/#findComment-187279
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
witam, czy moze ktos powiedziec na jaka ilosc miesa Ligawa dobral mieszanke peklujaca??

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2475-schinkenspeck-przepis-ligawy-ze-strony-pytanie/#findComment-193505
Udostępnij na innych stronach

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2475-schinkenspeck-przepis-ligawy-ze-strony-pytanie/#findComment-193506
Udostępnij na innych stronach

Znalazłem niemiecką recepte na Schinkenspeck. Troche odbiega od recepty podanej wyżej:

 

"Przyprawy na 1 kg mięsa:

 

40 g Peklosoli albo lepiej Himalajska sól krystaliczna

3 g Czarnego pieprzu

3 g Granulatu czosnku albo 7 g świeżego drobno posiekanego

2 g Kolendra grubo miażdzona.

 

Przyprawy wymieszać dokładnie i przesypać do jakiegoś pojemnika.

 

Jeśli niechcemy użyć peklosoli to można ją zastąpić 2-3g cukru.

 

Mięso podocinać na płaskie, odpowiednie kawałki które następnie ważymy w celu dopasowania wagi mieszanki przypraw i soli.

 

Przygotowaną mieszanką dokłanie natrzeć kawałki mięsa a nadmiar strzepnąć i wsadzić spowrotem do pojemnika. Natarte przyprawami mięso powiesić na hakach w zimnym pomieszczeniu do następnego dnia. Pod wiszącym mięsem postawić dużą miske aby wyłapać kapiące soki które sól wyciąga z mięsa.

Następnego dnia ściągnąć mięska z haków i ponownie natrzeć je mieszanką. Nadmiar strzepnąć i wsadzć spowrotem do pojemnika. Mięso znowu rozwieśić na hakach w zimnym pomieszczeniu.

Ten cykl powtarzamy dziennie aż do całkowitego wyczerpania mieszanki. Po tym czasie (2-3 cykle/dni) sól wyciągnie z mięsa soki oraz wysuszy je. Mięso musi tak długo wisieć aż powierzchnia będzie wysuszona. Inaczej bedzie "kwaskowate" po wędzeniu.

 

Obsuszone mięso wieszamy w wędzarni. Wędzi się bukowiną z niewielkim dodatkiem jodłły albo świerku. Doda to posmak "Schwarzwaldzki" tym wędzonkom.

Wędzić zimnym dymem do uzyskania pożądanego koloru (brąz) i intensywności smaku, wedle własnego gustu.

Można spożywać zaraz po wędzeniu ale walory smakowe rozwiną się dopiero po kilku dniach."

 

Za byki przepraszam. Tłumaczyłem jak mogłem najlepiej. :wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2475-schinkenspeck-przepis-ligawy-ze-strony-pytanie/#findComment-193767
Udostępnij na innych stronach

Jeśli niechcemy użyć peklosoli to można ją zastąpić 2-3g cukru.

Niezbyt jasno to napisałeś.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2475-schinkenspeck-przepis-ligawy-ze-strony-pytanie/#findComment-193772
Udostępnij na innych stronach

Niezbyt jasno to napisałeś

W recepcie podana jest ilosc cukru 2-3g, zamiast peklosoli ale wlasnie tak jest tam napisane. Napewno chodzilo w takim rozwiazaniu o 37g soli oraz 2-3g cukru na 1 kg miesa.

Dodano wpis ze udzial cukru tez lekko zabarwi mieso na kolor czerwony jak peklosol.

 

Pzdr :wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2475-schinkenspeck-przepis-ligawy-ze-strony-pytanie/#findComment-193834
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.