Gość quartz Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Z dzika (warchlak ok. 40 kg). Błędów popełniłem dużo. Jest za sucha, zbyt drobno zmielona, wędzenie to raczej okopcenie. Jednakże w smaku całkiem niezła tylko, że za mało słona. Da się coś z tym zrobić? Obsypać, nacierać solą? Sparzyć w bardzo słonej wodzie? Proszę o porady. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastisz Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Teraz to tylko do jajecznicy Wielkanocnej raczej. Cytuj POZDRAWIAM JASIU52 ........................................ważne to dobrze zadymić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/#findComment-64172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 A ile masz tej kiełbasy? Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/#findComment-64173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość quartz Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Mięsa było ponad 8 kg przed peklowaniem (w tym około 1 kg słoniny wieprzowej). Peklowane na sucho(Peklosól jakiejś firmy, opakowania po 50 gramów), pokrojone na kawałki powiedzmy 5/5 cm 4 dni. Usmażyłem kawałek na próbę przed mieleniem, wydawał mi się cholernie słony. Mięsko przepłukałem 3 razy pod bieżącą wodą. Po zmieleniu i wyrobieniu usmażyłem też kotleciki, wydawało mi się, że soli jest w sam raz. Ale w kiełbasie jej wcale nie czuć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/#findComment-64175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 No to już mleko rozlane.Kiełbasy nie naprawisz,wykorzystaj ją do bigosu,jajecznicy czy też innych potraw np.zupa grochowa,fasolowa.Podziel na porcje jednorazowe i do zamrażarki a potem sukcesywnie wykorzystuj.Nie zmarnujesz dobrego mięsa. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/#findComment-64177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Witam Mięsko przepłukałem 3 razy pod bieżącą wodą. I tutaj był błąd . Sól została wypłukana zakładamy że prawidłową ilość dałeś . Myślę że próba smażonego mięsa była mało trafna , moim zdaniem lepiej było sparzyć parkę już wyrobionego farszu . Nie mam doświadczenia , ale parzenie w mocno słonej wodzie "posoli " chociaż kiełbaskę po wierzchu . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/#findComment-64179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość quartz Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Dałem około 22 gramów na kilogram mięsa. Mięso było wyrabiane(przewracane) dwa razy dziennie. No cóż, będzie nauczka na przyszłość. No ale rodzi się nowe pytanie: jak sprawdzić słoność mięsa przed wędzeniem? Zrobić jedno pętko i sparzyć? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/#findComment-64183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Właśnie tak sprawdzisz. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/#findComment-64185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Witam . No ale rodzi się nowe pytanie: jak sprawdzić słoność mięsa przed wędzeniem? Opanować jak najprędzej ilość soli tolerowaną przez Ciebie i najbliższych co będą jedli Twoje wyroby i po problemie . Ja do moich wyrobów daję 18g. soli na kilogram mięsa , a wędzonki pekluję tradycyjnie w cyklu 14- dniowym według kalkulatorka . To mam sprawdzone i już na razie tego nie zmieniam . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/#findComment-64187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
heiterfuchs Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Tak najlatwiej sparzyc jak biala kielbase i probowac :grin: A tak przy okazji do duze macie te dziki na mazurach 4o kg warchlak :question: :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/#findComment-64188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość quartz Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 No dobra, młody dziczek - nie warchlak. Nie jestem myśliwym, mój ojciec był sprawcą pozyskania tego mięsa. Serdecznie dziękuję za wszystkie porady. Wierzcie mi, Waszą stronkę studiuję od ponad dwóch lat. Jak widać, praktyki nic nie zastąpi. P.S. Olsztyn to Warmia :???: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/#findComment-64191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Moim zdniaem najlepsze rozwiązanie da zrobienie kiełbasy z dzika pół na pół z boczkiem, jest wtedy mniej sucha i mniej intesywnie pachnie "lasem" . Na pierwszy raz możesz dać mniej boczku. A słoność to tak jak pisał AndrzejK. Pozdrawiam i uszy do góry :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/#findComment-64195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Witam.Ja stosuję do kiełbasy 20g /kg mięsa peksoli , a pekluję mięso przeznaczone na wędzinki wg. tabeli Dziadka.Polecam.Tej już nie poprawisz.Moim zdaniem dałeś za mało tłuszczu.Ja daję do kiełbasy ok.30% tłuszczu w stosunku do mięsa chudego. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/#findComment-64196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość quartz Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Jeszcze raz wszystkim dziękuję. Dałem około 22 gramów Peklosoli na kilogram mięsa(chyba Prymat, opakowania po 50 gramów). Myślę, że niepotrzebnie płukałem. Mięso młodego dzika jest bardzo suche, zdecydowanie można było dodać boczku. Po drugie, sitko o średnicy otworów 8 mm, pewnie do tego tępe. Jeśli chcecie, wrzucę gdzieś zdjęcia i będę czekał na dalszą konstruktywną krytykę. Frycowe trzeba zapłacić niestety.Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/#findComment-64460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Witam Jeśli chcecie, wrzucę gdzieś zdjęcia i będę czekał na dalszą konstruktywną krytykę. Frycowe trzeba zapłacić niestety. Jeżeli masz taką ochotę to wrzucaj - może być przez Fotosik . Nikogo nie krytykujemy ,zawsze możemy jeżeli to możliwe i będziesz tego chciał pomóc . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/#findComment-64463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Witaj quartz. Ciekaw jestem skąd masz tę recepturę na kiełbasę?, i ta dawka peklosoli na kilo mięsa. Optymalna dawka to 19g/kg. Ja do kiełbas parzonych daję 18g/kg, a do kiełbas pieczonych w wędzarni 16- 17g/kg mięsa i jest OK. Czuj dym. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/#findComment-64464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 a dla mnie to wlasnie 22g na 1kg to odpowiednia dawka, i jak dotad nikt sie jeszcze nie poskarzyl ze za slone. Jedynie do kielbasy bialej daje 20g soli. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/#findComment-64465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość quartz Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Dwa kawałki po lewej parzone po wędzeniu. Te po prawej tylko wędzone. Pozdrawiam serdecznie. Szynki jeszcze nie próbowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/#findComment-64466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zdecydowanie wiecej boczku ale do tego już sam doszedłeś. Tępy nożyk i siatka powodują, że mięso nie jest cięte tyko przeciskane, co rónież wpływa niekorzystnie. I jeszcze parzenie rób zgodnie z przepisem, zbyt duża temperatura = sucha kiełbasa. Pozdrawiam i życzę sukcesów :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/#findComment-64467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość quartz Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Dzięki. Jak wygląd? Proszę komentować. Każda uwaga się przyda na przyszłość.Z góry dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/#findComment-64468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Dzięki. Jak wygląd? Proszę komentować. Każda uwaga się przyda na przyszłość. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Kiełbaski mają ciemną osłonkę, jak wędzisz? :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/#findComment-64470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość quartz Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Niestety nie ja wędziłem. Wędzarka moim zdaniem ma zbyt długi kanał. Zrobiona z szafki chyba pancernej. Muszę podjechać na działkę i zrobić zdjęcia, pewnie coś mi podpowiecie. Kiedyś wędziłem sam pstrągi, paliłem ile się dało ale w środku, wkładając dłoń do komory nawet nie czułem ciepła. Chciałem lekko podpiec na koniec, nie udało się. Drewno to różne ścinki z owocowych. Niektóre leżą kilka lat, inne są całkiem świeże. Sam się przyznałem, że bardziej okopcone w mokrym i gęstym dymie niż uwędzone :blush: Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/#findComment-64473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Witam.Musisz wiedzieć, że kiełbasa po sparzeniu mocno ciemnieje.Radzę wcześniej wyciągnąć z wędzenia.Moim zdaniem za mało tłuszczu.Ileż to ja zepsułem kiełbas zanim się co nieco nauczyłem.Pozdrawiam Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/#findComment-64477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Musisz wiedzieć, że kiełbasa po sparzeniu mocno ciemniejeMoje kiełbasy po parzeniu z kolei nieznacznie jaśnieją. :smile: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/#findComment-64478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość quartz Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zauważ, że ta która nie była parzona ma taki sam kolor. Mam kilka pętek zostawionych na "białą". Mrożą się, ciekawe co z tego wyjdzie. Parzenie robiłem między 70 a 80 stopni, taką temperaturę starałem się utrzymać. Zdjęcia białej po sparzeniu też wrzucę. Wiem, że za mało tłuszczu. Wycinki z łopatek i szynek z tak młodego dzika plus tylko kilogram słoniny to pomyłka. Cóż, frajer musi za swoje błędy płacić. Co powiecie o szynce? Chodzi oczywiście o wygląd.Pozdrawiam serdecznie, rad nigdy za wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/#findComment-64481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.